LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2021 14:27 | Ανανέωση: 14 Απριλίου 2021 14:54

Σακελλαροπούλου: Η Λιβύη θα βρει στην Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι. Όλα όσα συζήτησαν.

Σακελλαροπούλου - Μένφι

«Η χώρα σας θα βρει στη γείτονα Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς την ηγεσία της νέας κυβέρνησης της Λιβύης και προς το πρόσωπο του κ. Μοχάμεντ αλ Μένφι και σημείωσε ότι με την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το λιβυκό κοινοβούλιο, η Λιβύη εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «απόδειξη των προθέσεών μας αποτελεί τόσο η επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία πιστεύω ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας, όχι μόνο πολιτικών αλλά και οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και άλλων. Αλλά και η επανασύσταση του προξενείου στην Βεγγάζη, υπάρχει άλλωστε παράδοση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, που πιστεύω ότι έχει κάθε περιθώριο να ενισχυθεί από δω και πέρα».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι ήδη οι επισκέψεις του κυρίου πρωθυπουργού στην Τρίπολη και του υπουργού Εξωτερικών στην Βεγγάζη, καθώς βέβαια και η παρουσία του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, σήμερα στην Αθήνα, σηματοδοτούν αυτή τη νέα εποχή στη σχέση μεταξύ των δυο χωρώνΑκολούθως, επισήμανε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν το προνόμιο να βρέχονται από την Μεσόγειο, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών μεταξύ τους, πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα εδώ στο δίκαιο της θάλασσας και στην αρχή της καλής γειτονίας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι «ενέργειες μονομερείς ή διμερείς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν έχουν θέση και αποδοκιμάζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα είναι προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και την ευημερία των λαών που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου στην οποία ζούμε όλοι εμείς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι «εμείς επιδιώκουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σακελλαροπούλου - Μένφι

Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα και εξέφρασε την αγάπη του για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. «Νιώθω ότι είμαι εδώ στο σπίτι μου και είμαι πάντα χαρούμενος όταν βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι ιστορικές και χρονολογούνται εδώ και 2.500 χρόνια. Υπάρχουν πέντε λιβυκές πόλεις στην ανατολική Λιβύη που έχουν χτιστεί από τους αρχαίους Έλληνες και ευχαρίστως να έρθουν και τώρα οι φίλοι μας οι Έλληνες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας», ανέφερε.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον κοινό πολιτισμό που συνδέει τις δυο χώρες, την κοινή ιστορία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και δήλωσε αισιόδοξος για την αλλαγή που έγινε στη Λιβύη, λέγοντας πως: «Θέλουμε να είμαστε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι και η Διεθνής Κοινότητα χάρηκε με την αλλαγή που έγινε στη Λιβύη και προχωράμε έτσι, με αυτό τον τρόπο προς τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου».

Αναφερόμενος στις αρχές του Προεδρικού Συμβουλίου είπε ότι είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι «Εμείς ήρθαμε για αυτές τις αλλαγές, ήρθαμε για τη δημοκρατία. Όπως είπα, θα γίνουν εκλογές στο τέλος του χρόνου και εδώ μπορούμε επίσης να συνεργαστούμε και να πάνε τα πράγματα όπως επιδιώκουμε όλοι μας». Τόνισε, επίσης, την επιθυμία τους για αύξηση των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και τάχθηκε υπέρ των κοινών επιτροπών μεταξύ των δυο χωρών για επίσπευση αυτής της συνεργασίας.

Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για συνεργασία στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι: «Πρέπει να βρούμε τους κανόνες και να ρυθμίσουμε και την κατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων, για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση». Μάλιστα, τόνισε ότι χρειάζονται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών για να μπορέσει η Λιβύη να λειτουργήσει κανονικά με δημοκρατικά πλαίσια και να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που αφορά όλες τις χώρες της περιοχής.

Καταλήγοντας τόνισε: «Επιδιώκουμε να έχουμε σχέσεις σε υψηλό επίπεδο, πιστεύω επίσης πως, ό,τι αποφάσεις έχουμε πάρει ή έχουμε υπογράψει, όπως είναι η πολιτική απόφαση για διάλογο, θέλουμε όλα αυτά να τα βάλουμε στο τραπέζι. Είναι μια αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο μέλλον. Να συνεργαστούμε, να υπάρχουν κοινές επιτροπές από τις δύο χώρες για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι

Η “Daily Mail” αποθεώνει την “Επιχείρηση Ελευθερία”: 60 ελληνικά νησιά “Covid-free” μέχρι τέλος Απριλίου

Folli Follie - Σταύρος Αραχωβίτης: άρση ασυλίας του βουλευτή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξειςΣήμερα 21:42 | Ειδήσεις

Πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την τροπολογία, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν θετικά.

Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματαΣήμερα 21:38 | Ειδήσεις

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι «ισχυρές και σεβαστές ξανά στην παγκόσμια σκηνή» και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη νωρίτερα φέτος

Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων – Στον κόμβο Παραλίμνης αύριο αγρότες της ΠέλλαςΣήμερα 20:56 | Ειδήσεις

Η κατεύθυνση προς Αθήνα παραμένει κλειστή από εχθές (01/12).

Ηράκλειο: Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες στον ΒΟΑΚ – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (εικόνες)Σήμερα 21:13 | Ειδήσεις

Το φορτηγό - ψυγείο ξεκίνησε να φλέγεται, με τον οδηγό να καταφέρνει την αποσύνδεση του τράκτορα και την απομάκρυνσή του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36Ηράκλειο: Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες στον ΒΟΑΚ – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (εικόνες)21:28ΥΠΕΞ: Τα θέματα με την Τουρκία τα χειριζόμαστε διμερώς - Έχουμε εγκαθιδρύσει μια λειτουργική σχέση21:20Missing alert για την εξαφάνιση 52χρονου21:10Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων – Στον κόμβο Παραλίμνης αύριο αγρότες της Πέλλας21:00"Πράσινο φως" δίνουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακού δανείου 5,29 δις20:50Θεσσαλονίκη: Νέος αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες20:40ANT1 Sports: Τα "φώτα" πάνω σε Μουζακίτη και Καρέτσα20:30Σέρρες: Μπλόκο στον Προμαχώνα αποφάσισαν οι αγρότες20:20Πιερρακάκης: Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανοίγει τον δρόμο για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων20:10Κτηνοτρόφος από τη Λάρισα στον ΑΝΤ1: Ζητούμε να λάβουμε τα χρήματα που προορίζονταν για τους πραγματικούς αγρότες20:00ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Κτηνοτρόφος παρουσίασε 6000 κερδισμένα λαχεία! (βίντεο)19:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δικαιοσύνη και στην Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στέλνει η ΝΔ τους μάρτυρες που κέρδισαν σε τυχερά παίγνια19:31Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αυστηροποιεί τις ποινές για τα όπλα - Τι προβλέπεται για παράνομη οπλοκατοχή και μπαλοθιές19:17Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:03Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης18:49Υπουργείο Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του νέου κληρονομικού δικαίου - Τι αλλάζει18:35Ρούτε για Ουκρανία: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ18:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο