LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Απριλίου 2021 08:53 | Ανανέωση: 13 Απριλίου 2021 09:06

Το βίντεο της δολοφονίας που προκάλεσε χάος στη Μινεάπολη

«Φλέγεται» και πάλι η Μινεάπολη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

AP - Daunte Wright - δολοφονία - αστυνομικός

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο του Ντόντε Ράιτ, 20 ετών, από τα πυρά αστυνομικίνας, ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του αυτοκινήτου του με συνεπιβάτισσα την κοπέλα του. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στη διάρκεια ελέγχου που συνδεόταν με τις πινακίδες του αυτοκινήτου, η αστυνομικίνα, με προϋπηρεσία 26 ετών στο σώμα όπως έγινε γνωστό, τράβηξε «το πιστόλι της αντί για το τέιζερ», όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ και δεν είναι απαραιτήτως θανατηφόρο, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Τιμ Γκάνον, κάνοντας λόγο για θάνατο «από ατύχημα».

Για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, παρουσίασε την καταγραφή της τραγωδίας από την κάμερα που φόραγε η αστυνομικίνα.

Χθες βράδυ οι δικαστικές αρχές στη Μινεσότα ανακοίνωσαν τα στοιχεία της αστυνομικίνας: ονομάζεται Κίμπερλι Πότερ και έχει τεθεί σε αναστολή με διοικητική απόφαση, διευκρίνισαν.

Στα πλάνα που παρουσίασε ο αρχηγός της αστυνομίας εικονίζονται αστυνομικοί να βγάζουν τον νεαρό από το αυτοκίνητο και να πηγαίνουν να του περάσουν χειροπέδες. Εκείνος προβάλλει αντίσταση και ξαναμπαίνει στο αυτοκίνητό του. Ακούγεται η αστυνομικίνα να φωνάζει «τέιζερ» τρεις φορές, για να προειδοποιήσει πως θα ρίξει. Αντί γι’ αυτό, ακούγεται ένας πυροβολισμός. Ο νεαρός τραυματίζεται κατάστηθα.

«Σκ..., τον πυροβόλησα», λέει η αστυνομικίνα καθώς ο εικοσάρης, θανάσιμα τραυματισμένος, προσπαθεί να φύγει με το αμάξι, προτού τρακάρει με άλλο αυτοκίνητο μερικούς δρόμους μακριά.

Daunte Wright - δολοφονία - αστυνομικός

Δεν είναι σαφές πώς μπόρεσε η αστυνομικίνα να μπερδέψει το πιστόλι της με το τέιζερ.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας διευκρίνισε πως τα μέλη του σώματος εκπαιδεύονται να περνούν τα πιστόλια στην πλευρά του σώματός τους έπου είναι το δυνατό τους χέρι και το τέιζερ στην άλλη πλευρά της ζώνης τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τραγικό» τον φόνο αλλά προειδοποίησε εναντίον κάθε βίαιης ενέργειας. «Νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του εικοσάχρονου αναζωπύρωσε την οργή στη Μινεάπολις, όπου είχαν σημειωθεί πολυήμερες ταραχές μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την 25η Μαΐου 2020 κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Αγώνες μπάσκετ του NBA, αλλά και του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ και του χόκεϊ, που προβλεπόταν να γίνουν το βράδυ της Τρίτης, αναβλήθηκαν.

Εν μέσω της έντασης, ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε οι ένορκοι να απαλλαγούν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποφασίσουν υπό πίεση. «Κατανοώ ότι σημειώνονται ταραχές» αλλά «δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας», αποκρίθηκε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ.

Μπάιντεν: καμία δικαιολογία για τη βία

 «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές» μετά τον «τραγικό» θάνατο του Ντόντε Ράιτ, σχολίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως έχει συναίσθηση «της οργής και της οδύνης» που αισθάνονται οι Αφροαμερικανοί.

Όμως «δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία» για τη βία, πρόσθεσε προτρέποντας τον πληθυσμό της μεγαλούπολης του αμερικανικού βορρά να «ηρεμήσει» έπειτα από μια πρώτη νύχτα διαδηλώσεων που αμαυρώθηκαν από λεηλασίες και συμπλοκές.

Πέραν της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας που επέβαλαν οι δήμαρχοι των δίδυμων πόλεων Μινεάπολις και Σεντ Πολ, τέθηκαν επί ποδός χίλιοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς για να εμποδίσουν νέες παρεκτροπές.

AP - Daunte Wright - δολοφονία - αστυνομικός

Στις 21:00 (τοπική ώρα), σχεδόν δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση, δεκάδες διαδηλωτές συνέχιζαν κρατώντας τα πλακάτ τους να φωνάζουν συνθήματα, υπό βροχή, από την οποία προστατεύονταν με ομπρέλες και κουκούλες, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Μπρούκλιν Σέντερ.

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους αστυνομικούς κατά μήκος του πλέγματος που είχε στηθεί γύρω από το αστυνομικό τμήμα, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε όλους τους ρατσιστές δολοφόνους μπάτσους», «Θα είμαι ο επόμενος;», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Η αστυνομία εκτόξευσε επανειλημμένα δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών και τους κοινοποίησε διαταγή να διαλυθούν.

Eιδήσεις σήμερα:

Self test -Τζανάκης στο “Καλημέρα Ελλάδα” : το διαβατήριό μας για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στο “Καλημέρα Ελλάδα” η γυναίκα που βρήκε διαρρήκτη να κοιμάται στο σπίτι της

Δολοφονία Καραϊβάζ - Κατερινόπουλος στον ΑΝΤ1: Οι δράστες δεν ήρθαν από το εξωτερικό (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑντώνης Σαμαράς: "Ο Μητσοτάκης με διέγραψε άρον άρον" - Απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή, στον ΑΝΤ1Σήμερα 19:42 | Ειδήσεις

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην δημοσιογράφο Ιρένα Αργύρη. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι από τον ΑΝΤ1.

Νόβακ Τζόκοβιτς: Σ’ αγαπώ Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ!Σήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την νίκη του στο Hellenic Championship, ο θρύλος του Τένις απέδειξε για ακόμη μια φορά τον σεβασμό και την ευγένεια που τον χαρακτηρίζουν.

Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι από οικοδομή - Από τύχη δεν υπήρξαν θύματαΣήμερα 21:20 | Ειδήσεις

Γίνεται έλεγχος για πιθανή νέα κατάρρευση.

Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώθηκε η Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ΑθήναςΣήμερα 20:24 | Ειδήσεις

Στην τελετή έναρξης του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας έδωσαν επίσης το «παρών» οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Καραμέρος, Στέλιος Φωτόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρέθυμνο: Συνελήφθη 39χρονος για τηλεφωνικές απάτες - Χιλιάδες ευρώ η λεία του22:34Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Βραζιλία: Έξι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες22:20Στρατηγικές συμφωνίες: Η Ελλάδα ενεργειακός παίκτης σε Ευρώπη και Μεσόγειο 22:06Νόβακ Τζόκοβιτς: Σ’ αγαπώ Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ!21:52Άγιος Παντελεήμονας: Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 31χρονου - Συνελήφθησαν δύο άτομα21:38Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι από οικοδομή - Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα21:24Hellenic Championship ATP 250: Νικητής ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αθήνα - Έφτασε τους 101 τίτλους καριέρας21:10ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι αγρότες - Παίρνουν μόνο "υποσχέσεις" και όχι "δεσμεύσεις"20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώθηκε η Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας20:28Αστακός τα Βορίζια: Αναζητούν τον "ηθικό αυτουργό" της βεντέτας20:14Βοιωτία: Θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό - Πού επικεντρώνονται οι αρχές20:00Αντώνης Σαμαράς: "Ο Μητσοτάκης με διέγραψε άρον άρον" - Απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί την Κυριακή, στον ΑΝΤ119:46Πούτιν: Αυτό που επιτύχατε έχει ιστορική σημασία για τον λαό μας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της ασφάλειας για τις προσεχείς δεκαετίες19:31Πάτρα: Φωτιά στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων19:16Ολυμπιακός: Χωρίς τους τραυματίες Έσε και Ντάνι Γκαρθία στον αγώνα με την Κηφισιά19:02Γαλλία: Τρεις νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν κατηγορούνται για οργάνωση τζιχαντιστικής επίθεσης18:48Περιστέρι - Παναθηναϊκός: Επέστρεψαν στις νίκες οι "πράσινοι"18:34Αγρίνιο: Προβλήματα από την σφοδρή βρόχοπτωση - Ποτάμια λάσπης οι δρόμοι18:20Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του Μαραθωνίου - Η κίνηση στους δρόμους18:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο