LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 09 Απριλίου 2021 14:58 | Ανανέωση: 09 Απριλίου 2021 15:01

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

H γνωμοδότηση για την χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca στην Ελλάδα, στο απόηχο της διεθνούς αναστάτωσης από κρούσματα θρομβώσεων.

AP - Κορονοϊός - AstraZeneca - εμβόλιο

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ της συνέχισης της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε όλους τους ενήλικες άνω των 30 ετών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοινωση της:

"Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ). Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.

AP - Κορονοϊός - AstraZeneca - εμβόλιο - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (7/4/2021) και αφού έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε  συνδυασμό με θρομβοπενία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AZ. Ειδικότερα, στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου ΑΖ.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου AΖ.

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις. Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία (βλέπε πίνακα Παραρτήματος). Επισημαίνεται ότι η νόσος  COVID-19 αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.

AP - Κορονοϊός - AstraZeneca - εμβόλιο

Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από SARS-CoV-2 και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Μέχρι τις 8/4/2021, έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με AZ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω". 

Οι παραπάνω συστάσεις θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα.

Παραρτήματα AstraZeneca

Παραρτήματα AstraZeneca

Ειδήσεις σήμερα:

Φονική ενέδρα στον Γιώργο Καραϊβάζ

Δώρο Πάσχα: Νωρίτερα οι πληρωμές από τον ΟΑΕΔ

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενοΧθες 22:20 | Ειδήσεις

Ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχέςΧθες 20:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λειψυδρία και η έλλειψη τροφής οδηγούν τα άγρια ζώα στα χωριά ακόμα και σε πόλεις.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΣάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΧθες 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Οπαδός επιτέθηκε σε τερματοφύλακα σε αγώνα τοπικής κατηγορίας 23:59Γενεύη: Πιθανή μια νέα επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για περαιτέρω συζητήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου23:48Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα Βορίζια: Νέο επεισόδιο μεταξύ των οικογενειών μετά το αιματοκύλισμα23:36Δένδιας: Συνεκτικό πλέγμα μέριμνας για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειές τους με - Οι 7 άξονες στήριξης23:24ΑΕΚ: Επιστροφή του Ζίνι στην δράση και στα γκολ 23:10Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Tο επιτελείο Τραμπ ακουεί την γνώμη μας 22:56Εύβοια: Συνελήφθη 45χρονος που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του22:42Γενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενο22:28Ηράκλειο: 76 μετανάστες διασώθηκαν νότια των Καλών Λιμένων22:14Συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν: Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ22:00Λουτράκι: Συμπλοκή με μαχαίρι έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας τραυματίας21:46ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά "αφόπλισε" την Κηφισιά και παραμένει στο κυνήγι του Ολυμπιακού21:32Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ - Μητσοτάκης: Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αυτού του τόπου21:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:04Η πορεία ενός θρύλου της κιθάρας: Το ταξίδι του Eric Clapton20:50Προσωπικά ευγνώμων προς τον Τραμπ δηλώνει ο Ζελένσκι 20:36Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές20:22Κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: Αρχές ανακάλυψαν θησαυρό μαμούθ, συλλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό20:08Κατολισθήσεις και κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Αλβανία - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία19:54Γενεύη -Ρούμπιο: Θετική πρόοδος στις συνομιλίες ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο