LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2021 09:27 | Ανανέωση: 06 Απριλίου 2021 09:27

Δερμιτζάκης στον ΑΝΤ1: εγώ θα άνοιγα την εστίαση τώρα

«Όσο περισσότερο αργούμε να ανοίξουμε την εστίαση, τόσο δυσκολότερο θα είναι», είπε ο καθηγητής Γενετικής.

κορονοϊός - απαγόρευση κυκλοφορίας - μέτρα - άδειο καταστήματα - μάσκες

«Εγώ θα άνοιγα την εστίαση έξω. Από τώρα» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, «Πανδημία: Ώρα Αποφάσεων», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι είναι πιο ασφαλές να κάθονται οι πολίτες σε ένα τραπέζι εστιατορίου από το να κάθονται τυχαία σε παγκάκια.

«Νομίζω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος ότι έχει δίκιο όταν η πανδημία αυτή έχει τόσους πολλούς παράγοντες. θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής; Όταν κλείνει κάποιος, κλείνει με ένα θεωρητικό μοντέλο το οποίο λέει ότι “εάν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα που έχουμε συστήσει, τότε θα μειωθούν τα κρούσματα”. Αυτό το ξέρουμε. Το είδαμε αυτό τον Μάρτιο, το είδαμε σε μικρότερο βαθμό τον Νοέμβριο, δεν το είδαμε τώρα» ανέφερε κ. Δερμιτζάκης.

Και συνέχισε, «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε πια να συζητάμε σε ένα θεωρητικό επίπεδο, σαν να έχουμε ποντίκια στο εργαστήριο και να λέμε ότι είναι απόλυτα προβλέψιμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τις κοινωνικές και τις ψυχολογικές συνέπειες των πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές και έχοντας κατά κάποιο τρόπο εν μέρη αποτύχει στον να ελέγξουμε την πανδημία με το lockdown, μπορούμε να διερευνήσουμε διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες να αλλάξουν τη συμπεριφορά των πολιτών. Να την βγάλουν τώρα που είναι καλύτερος ο καιρός σε εξωτερικούς χώρους».

«Ξέρετε ότι όσο αλλάζει ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, αν ο κόσμος είναι μέσα, χάνουμε το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε, «Όσο καθυστερούμε να φέρουμε το άνοιγμα της εστίασης, τόσο πιο δύσκολο είναι να το φέρουμε. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και η ένταση μεγαλώνει, η αναμονή είναι μεγαλύτερη και οι πολίτες έχουν λιγότερη δυνατότητα να τηρήσουν τα προηγούμενα μέτρα, τόσο είναι πιο επικίνδυνο να ανοίξει τη βαλβίδα πάρα πολύ και να υπάρξει έκρηξη».

«Για αυτό λέγαμε πριν από έναν μήνα περίπου, “ανοίξτε σιγά σιγά τώρα”. Εδώ που είμαστε τα περιθώρια στενεύουν. Εγώ θα άνοιγα την εστίαση έξω. Από τώρα. Και δεν λέω να ανοίξουν μαζικά όλα τα εστιατόρια. Δεν λέω να ανοίξουν τα πάντα. Δεν θα ήταν πιο ασφαλές οι πολίτες που κάθονται τυχαία σε παγκάκια με take away, να κάθονται σε ένα τραπέζι, τους κανόνες του οποίου έχει ορίσει αυτός που έχει τα τραπέζια;», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιωνΣήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Τα πλοία υπέστησαν υλικές ζημιές σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο