LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Απριλίου 2021 07:03

ΔΝΤ σε κυβερνήσεις: φορολογήστε τους πλούσιους και μοιράστε χρήμα

Σε έκθεση του κάνει λόγο για διεύρυνση των ανισοτήτων λόγω της πανδημίας και υποστηρίζει ότι κυοφορείται κοινωνική αναταραχή.

ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - IMF

Σε ακόμη μία έκκληση προς τις κυβερνήσεις προβαίνει το ΔΝΤ, καλώντας τις να αυξήσουν τους φόρους στα πλούσια νοικοκυριά και να προχωρήσουν σε εκτεταμένες δημόσιες δαπάνες. Ζητούμενο, όπως τονίζει, είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε υψηλά και χαμηλά εισοδήματα, το οποίο έχει διευρυνθεί με την πανδημία, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα της αδικίας, να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και να κυοφορείται κοινωνική αναταραχή.

Επισημαίνει ειδικότερα ότι οι σχετικές έρευνες κατέδειξαν ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν τη στήριξη των πολιτών αν μεταφέρουν το βάρος της φορολόγησης από τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα στα πιο εύπορα μέλη της κοινωνίας. Καλεί επιπλέον τις κυβερνήσεις να δώσουν σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία και να διατηρήσουν την κοινωνική σταθερότητα. Όπως τονίζει, παρά τις πιέσεις που υφίστανται τα δημόσια οικονομικά όλων των χωρών εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και των πακέτων στήριξης των οικονομιών τους, τώρα οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να «προσφέρουν σε όλους τους πολίτες τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να θωρακίσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά ενισχύοντας τις αντοχές τους».

Το Ταμείο προειδοποιεί ειδικότερα πως η μετάβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, που επιταχύνθηκε ραγδαία με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αποβαίνει εις βάρος των ανειδίκευτων εργατών και θα αυξήσει τα ποσοστά των μακροχρόνια άνεργων. Όπως τονίζει, στο περιβάλλον αυτό που δημιούργησε η πανδημία, «μπορεί να καλλιεργηθεί οξυμένη πόλωση στο εσωτερικό των κοινωνιών, να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και να προκληθούν κοινωνικές ταραχές». Πρόκειται για παράγοντες που, όπως υπογραμμίζει το Ταμείο, «δυσχεραίνουν την εφαρμογή συνετών οικονομικών πολιτικών και εγκυμονούν κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας».

Επισημαίνει, ειδικότερα, πως η εισοδηματική ανισότητα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και ειδικότερα στις ανεπτυγμένες και τις μεγαλύτερες από τις αναδυόμενες οικονομίες. Όπως επισημαίνει το Ταμείο στη σχετική έκθεσή του για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών του, σχεδόν 90 εκατ. άνθρωποι διολίσθησαν σε βαθύτατη ένδεια στη διάρκεια του περασμένου έτους.  Σε ό,τι αφορά το πλήγμα που υπέστησαν τα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών, αναπόφευκτα καθιστά αναγκαία την άντληση εσόδων και την αύξηση των δαπανών, όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του Ταμείου για ανάκαμψη «πολλών ταχυτήτων» εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών δεδομένων χωρών ή γεωγραφικών χώρων. Το Ταμείο υπογραμμίζει, άλλωστε, πως «η πανδημία κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις βασικές υπηρεσίες υγείας, στην ποιοτική εκπαίδευση και στις ψηφιακές υποδομές», αλλά και πόσο αναγκαίο είναι ένα επαρκές και αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους, όπως και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όλους. Τονίζει μάλιστα πως οι καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς έχουν ενισχύσει την αντοχή των οικονομιών στην πανδημία και αποτελούν «το κλειδί για να ανακάμψουν οι οικονομίες κατά τρόπο επωφελή για όλους και έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις».

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα όσο και ο απερχόμενος επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία έχουν επανειλημμένως απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν όσους πόρους κατέχουν και όσα μέσα διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων όλων των πιστωτικών γραμμών που έχουν στη διάθεσή τους, για να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών.

Όπως έχουν επανειλημμένως τονίσει, στην αντίθετη περίπτωση οι περισσότερες χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης των ανισοτήτων και μεγάλων κοινωνικών ταραχών. Η πανδημία έχει εξωθήσει ήδη περισσότερες από 100 χώρες να προσφύγουν στο ΔΝΤ, καθώς ο οικονομικός της αντίκτυπος υπήρξε ισοπεδωτικός, με την παγκόσμια οικονομία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μετά τη δεκαετία του 1930 και τη Μεγάλη Ύφεση.

Στην ετήσια σύνοδο που έχουν την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αναμένεται να ανακοινώσουν πακέτο δανείων συνολικού ύψους 500 δισ. δολαρίων που θα δοθούν κυρίως στις φτωχές χώρες. Αναμένεται, άλλωστε, να προχωρήσει η αύξηση των λεγόμενων «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων», των πρόσθετων κεφαλαίων που προβλέπονται από το Ταμείο για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, και αυτή τη φορά προορίζονται για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την ύφεση της πανδημίας. Καθοριστική έχει σταθεί η στάση της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει, διά στόματος της νέας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ανακοινώσει ότι ανακαλεί τις αντιρρήσεις που προέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο ΤραμπΣήμερα 22:48 | Ειδήσεις

Στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα Ουάσιγκτον κατέφθασε όπως ήταν προγραμματισμένο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο.

Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελοςΣήμερα 18:59 | Ειδήσεις

«Ζητούν μια εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου όπως λένε να λάμψει όλη η αλήθεια».

Novartis - Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τους ηθικούς αυτουργούςΣήμερα 18:48 | Ειδήσεις

Συνολική ποινή 25 μηνών φυλάκισης στον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και 33 μήνες στην Μαρία Μαραγγέλη επέβαλε το Μονομελές πλημμελειοδικείο, ορίζοντας 3ετή αναστολή στην έφεση των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων.

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε και δεύτερη σορός άντραΣήμερα 22:30 | Ειδήσεις

Οι έρευνες των λιμενικών Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο για την ταυτοποίηση των δύο σορών, όσο και για τις συνθήκες θανάτου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νεοχώρι Πάτρας: Στο νοσοκομείο ασθενής από τον ιό του Δυτικού Νείλου23:59UCL: Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι 35...επιβάτες αξίας 18,33 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταξίδι στ' αστέρια23:42Έφοδος ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού23:25Καραλής: Θέλω να εξαντλήσω όλα μου τα όρια και όταν τελειώσει η καριέρα μου στον αθλητισμό να ξέρω ότι τα έχω δοκιμάσει όλα23:11ΗΠΑ: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο Τραμπ22:57Σοκ στην Πάτρα: 21χρονος βρέθηκε νεκρός πάνω στον υπολογιστή του22:43Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε και δεύτερη σορός άντρα22:29Novartis - Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τους ηθικούς αυτουργούς22:14ΟΠΕΚΕΠΕ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στο Ηράκλειο, η δίκη με τους 104 κατηγορούμενους22:00Παναθηναϊκός - Βιτόρια: Έφυγε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν στο Κορωπί με τους συνεργάτες του21:42Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έφερε η απόφαση Novartis21:28Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο ο αναβάτης της μηχανής21:14Ψηλορείτης: Τραυματίστηκε 25χρονη κατά την ανάβαση – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής21:00Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος20:46Το “Υγεία πάνω απ’ όλα” με τη Φωτεινή Γεωργίου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου20:32ΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ20:17Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:02Εισαγγελική διάταξη για την κατάσχεση των κινητών της μητέρας και της γιαγιάς του Παναγιωτάκη19:47Τροχαίο ατύχημα στην Κοζάνη: 86χρονος οδηγός "καβάλησε" πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του (εικόνες)19:30Εύβοια: 60χρονος τραυμάτισε τη 49χρονη σύζυγό του με μαχαίρια19:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο