LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2021 07:50

Φορολογικές δηλώσεις: τα μέτρα – “ανάσα” που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Οι αλλαγές που αναμένονται, μεταξύ άλλων,  σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης, ανείσπρακτα ενοίκια και τέλος επιτηδεύματος.

Φορολογικό - φορολογία

Το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να «αποκαλύψει» τις ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, το τέλος επιτηδεύματος, τα τεκμήρια και τα ανείσπρακτα ενοίκια ενόψει και της έναρξης υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η πανδημία και τα δύο lockdown το 2020 επηρέασαν τα εισοδήματα εκατομμυρίων φορολογουμένων, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται είτε γιατί ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, είτε γιατί η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε γιατί εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Γι΄ αυτό το λόγο και στο οικονομικό επιτελείο μελετούν όλες τις εναλλακτικές προκειμένου οι φορολογούμενοι, ειδικά όσοι επλήγησαν από την πανδημία, να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μία ολιστική πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις δόσεις, τα τεκμήρια, τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και το τέλος επιτηδεύματος.

Ένα από τα μοντέλα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, δηλαδή εντός του Μαΐου.  Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής τους, αντί για τις 30 Ιουνίου που λήγει κανονικά, φαίνεται ότι θα παραταθεί έως το τέλος Ιουλίου ή και λίγο αργότερα, αν κριθεί αναγκαίο.

Για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί η περσινή «συνταγή»: σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2022. Παράλληλα, όπως και πέρυσι, σχεδιάζεται να δίνεται η δυνατότητα παροχής έκπτωσης στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος καταβληθεί εφάπαξ. Δεν αποκλείεται μάλιστα η έκπτωση φέτος για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, να είναι μεγαλύτερη από 2% που ίσχυε πέρυσι. 

Οι παρεμβάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Εξαιτίας της πανδημίας, πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με 22% για το ύψος των αποδείξεων που υπολείπονται. Αυτό που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην ισχύσει για φέτος.
  • Τεκμήρια διαβίωσης. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή, επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, έλαβαν αντίστοιχα ενισχύσεις είτε με τη μορφή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είτε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε ως αποζημίωση για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Οι παραπάνω ενισχύσεις είναι αφορολόγητες όμως εφόσον προσμετρηθούν θα μπορούν να καλύψουν το εισόδημα που «χάθηκε» το 2020 και έτσι να μην χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον φόρο.
  • Τέλος επιτηδεύματος. Υπό εξέταση είναι να μην ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος για τους νέους αγρότες οι οποίοι συμπλήρωσαν την 5ετία απαλλαγής στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να αποφασιστεί τελικά η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020.
  • Ανείσπρακτα Ενοίκια. Λύση στο πρόβλημα που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να μην φορολογηθούν για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν πέρυσι φαίνεται ότι θα δώσει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών.

Αργότερα, εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ζήτημα της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι τελικές αποφάσεις θα  ληφθούν όταν στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σαφής εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 όπως αυτά θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αλέξης Τσίπρας: Backstage από την ηχογράφηση του βιβλίο του, με τον Αιμίλιο Χειλάκη08:17Αττική Οδός: Μοτοσικλετιστές έτρεχαν με παραπάνω από 250 χλμ – Ταυτοποιήθηκαν από την Τροχαία08:03Γαλλία: Βρήκε στον κήπο του ράβδους χρυσού και νομίσματα τεράστιας αξίας07:50Κατάταξη UEFA: Σπουδαία βραδιά για την Ελλάδα07:36Φίλαθλοι ταρακουνούσαν λεωφορείο της γραμμής - Αγανάκτησαν οδηγός και επιβάτες07:23Χαμόγελο του Παιδιού: Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξαφάνιση 23χρονης07:09Προσκεκλημένος λιποθυμά παρόντος του προέδρου Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο (βίντεο)06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Νοεμβρίου06:42ΠΑΟΚ – Γιουνγκ Μπόις: Θρίαμβος του “Δικέφαλου”06:28Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:14Ρόδος: Γονιός εξύβρισε τη δασκάλα του παιδιού του και συνελήφθη23:59Φωτιά σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο έπειτα από ισχυρή έκρηξη23:46Τραγωδία στη Τούζλα: Δεκάδες νεκροί από φωτιά που ξέσπασε σε οίκο ευγηρίας23:33Πάτρα: Τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό σε σπίτι άνδρα επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας σε περιστατικό που εμπλέκονται23:21ΑΕΚ - Σάμροκ Ρόβερς: Έσωσε τον βαθμό στο τέλος η "Ένωση" για το Conference League23:07Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια22:52Δένδιας: Εθνική αναγκαιότητα η οικοδόμηση ενός αυτάρκους αμυντικού οικοσυστήματος22:36Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι η αμαξοστοιχία βρισκόταν σε λάθος γραμμή στη Σίνδο – Η ανακοίνωσή της22:22Κατέρρευσε κατασκευή σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Νότια Κορέα22:07Europa League: Μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού στο Μάλμε21:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο