LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Μαρτίου 2021 08:47

Ανοίγει συχνά η μύτη του παιδιού. Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Γράφει ο Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής ΩΡΛ Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς, ΜΗΤΕΡΑ.

Ρινορραγία - ματωμένη μύτη - αίμα - μύτη

Η ρινορραγία είναι αρκετά συχνή στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει φόβο τόσο στους γονείς, όσο και στα ίδια τα παιδιά! Παρόλα αυτά, συνήθως δεν είναι επικίνδυνη. Οφείλεται σε κάποιο μικρό αγγείο στο μπροστινό μέρος του διαφράγματος.

 Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως:

  • Ξηρότητα αέρα
  • Το σκάλισμα της μύτης, συχνό στα παιδιά
  • Τραυματισμός της μύτης
  • Συνάχι
  • Αλλεργίες
  • Ξένο σώμα
  • Άγνωστες αιτίες

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες ρινορραγίες σταματούν μόνες τους σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζονται κάποια παρέμβαση. Εάν όμως η αιμορραγία επιμένει τότε:

  • Καθησυχάστε το θορυβημένο ή ακόμα και φοβισμένο παιδί, διαβεβαιώνοντάς το ότι δεν είναι κάτι σοβαρό με όσο πιο ήρεμο και άνετο τρόπο μπορείτε.
  • Τοποθετήστε το σώμα του σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει προς τα μπρος, έτσι ώστε η πίεση στα αγγεία να είναι μικρότερη και το αίμα να μην κυλά πίσω στο φάρυγγα βάζοντας το παιδί σε κίνδυνο να πνιγεί ή καταπίνοντάς το να προκληθεί ερεθισμός στο στομάχι του.
  • Εφαρμόστε τοπική πίεση στο επίπεδο των ρουθουνιών, στο μαλακό κάτω μέρος της μύτης, με τον δείκτη και τον αντίχειρα για τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά. Αυτός ο χειρισμός πιέζει το σημείο αιμορραγίας στο διάφραγμα και κατά κανόνα σταματά τη ροή του αίματος.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση στη ρίζα της μύτης με πάγο (τυλιγμένο σε πετσέτα) ή κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την αιματική ροή.

Μετά το σταμάτημα της ρινορραγίας φροντίστε για αρκετές ώρες το παιδί να μη σκαλίσει ή φυσήξει με δύναμη τη μύτη του, να μη σκύβει το κεφάλι του χαμηλά και γενικά να προσπαθεί να το κρατά σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς του.

Επίσης, αφού σταματήσει η αιμορραγία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επανάληψης η τοποθέτηση μικρής ποσότητας βαζελίνης ή ρινικής αλοιφής τοπικά, σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, καθώς και αύξηση της υγρασίας στο περιβάλλον του παιδιού.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Άμεση ιατρική βοήθεια πρέπει να ζητηθεί εάν η ρινορραγία είναι το αποτέλεσμα ατυχήματος (πτώση ή κάκωση στο κεφάλι) ή μιας γροθιάς/χτυπήματος στο πρόσωπο. Εάν η αιμορραγία δε σταματά με τους παραπάνω αναφερθέντες χειρισμούς μετά από προσπάθεια 20 λεπτών καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο καυτηριασμός. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων επίσταξης, εφόσον έχουμε εξαντλήσει τις φαρμακευτικές μας επιλογές. Συνήθως χρειάζεται βραχεία νάρκωση επειδή το παιδί δεν μπορεί να συνεργαστεί.

Σε περίπτωση που η ρινορραγία οφείλεται σε εισαγωγή ξένου σώματος στη μύτη, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν επειγόντως στον ιατρό τους για να αφαιρεθεί, καθώς θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο για τον αεραγωγό του παιδιού.

Metropolitan - ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ

 



*Άρθρο του Μηνά Ν. Αρτόπουλου, Ωτορινολαρυγγολόγου, Διευθυντή ΩΡΛ Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς, ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο