LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 26 Μαρτίου 2021 09:38 | Ανανέωση: 26 Μαρτίου 2021 09:53

Βηρυτός: Στα γαλανόλευκα μουσείο για την 25η Μαρτίου (εικόνες)

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τίμησε και το μουσείο της Βηρυτού.

Λίβανος - πρεσβεία - Ελλάδα - σημαία

Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας φωτίστηκε, χθες το βράδυ, το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock στη Βηρυτό, τιμώντας με τον συμβολικό αυτό τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1961, με αποστολή να συλλέγει, να συντηρεί και να εκθέτει τοπική και διεθνή τέχνη. Ήταν κατοικία του Λιβανέζου συλλέκτη Nicolas Sursock ο οποίος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης και προώθησης της τέχνης στον Λίβανο καθώς και την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης των καλλιτεχνών, άφησε το αρχοντικό του στους πολίτες του Λιβάνου ως μουσείο τέχνης μετά το θάνατό του το 1952. Το Μουσείο Sursock, το οποίο ανήκει στα ιστορικά κτίρια της πόλης, υπέστη σημαντική ζημιά από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού και τα έργα αποκατάστασης του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο, Αικατερίνη Φουντουλάκη, κατά τη χθεσινή τελετή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολλές δυσκολίες που έχει περάσει το μουσείο είναι το ίδιο το σύμβολο της βούλησης του Λιβάνου να επιβιώσει και να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά του. Μάλιστα, με αφορμή το γεγονός ότι η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των δυο φιλικών χωρών, η πρέσβης κ. Φουντουλάκη επισήμανε πως είναι το ίδιο πνεύμα που πάντα οδηγούσε τους Έλληνες, ιστορικά, σε στενή επαφή με τους Λιβανέζους, μέσω κοινών αξιών και δεσμών.

Λίβανος - πρεσβεία - Ελλάδα - σημαία

Η Βηρυτός δεν έχει ακόμη επουλώσει τις πληγές της από τη φονική έκρηξη τον περασμένο Αύγουστο, στο λιμάνι της, που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς, ανυπολόγιστες ζημιές και μια ελληνική κοινότητα σε σοκ από την καταστροφή.

μουσείο - Βηρυτός - ελληνική σημαία

Την πλούσια ιστορία των Ελλήνων του Λιβάνου έχει καταγράψει σε δύο ντοκιμαντέρ του ο Λιβανέζος -με ελληνικές ρίζες- δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ. Το πρώτο KalimeraMenBeirut/Καλημέρα από τη Βηρυτό εξιστορεί πώς έφτασαν κι εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες στον Λίβανο, ενώ το δεύτερο, το Ζεϊμπέκικο της Βηρυτού (διαθέσιμο στο YouTube), γυρίστηκε αμέσως μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου προκειμένου ν’ αποτυπώσει τις πληγές όχι μόνο στα κτίρια της ελληνικής συνοικίας γύρω από το λιμάνι, αλλά κυρίως στις ψυχές των ανθρώπων της κοινότητας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗράκλειο: Στην πίστα του αεροδρομίου οι αγρότες μετά τα επεισόδια (βίντεο)Σήμερα 14:35 | Ειδήσεις

Το αεροδρόμιο δεν δέχεται πτήσεις μέχρι νεοτέρας.

Μητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη ΔεκεμβρίουΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ' όλα».

Ένταση στην Καρδίτσα: Αγρότες πέταξαν ζωοτροφές και σανό έξω από το γραφείο Τσιάρα (βίντεο)Σήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Ο αποκλεισμός του γραφείου του υπουργού αποφασίστηκε χτες, Κυριακή, στη συνέλευση του μπλόκου Ε-65, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα.

Αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στην Πάτρα - Κλειστός ο κόμβος Γλαύκου (βίντεο)Σήμερα 14:59 | Ειδήσεις

Οι εκτροπές κυκλοφορίας και ο τελικός προορισμός των αγροτών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαμία: Απέσυραν οι αγρότες τα τρακτέρ από τους παραδρόμους στο μπλόκο του Μπράλου15:33Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού15:19ΔΕΗ: "Quiet Hour" στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της15:10Αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στην Πάτρα - Κλειστός ο κόμβος Γλαύκου (βίντεο)15:05Εργατικό ατύχημα στην Πάτρα: Οικοδόμος έπεσε από κτίριο και τραυματίστηκε σοβαρά14:51Ηράκλειο: Στην πίστα του αεροδρομίου οι αγρότες μετά τα επεισόδια (βίντεο)14:37Ένταση στην Καρδίτσα: Αγρότες πέταξαν ζωοτροφές και σανό έξω από το γραφείο Τσιάρα (βίντεο)14:23Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Την ενοχή και των δύο κατηγορούμενων ζήτησε η εισαγγελέας14:08Κρήτη: Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στα αεροδρόμιο Ηρακλείου και Χανίων (βίντεο)13:54Θεσσαλονίκη: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας13:40Ζάκυνθος - Ο πατέρας του 2χρονου στο Πρωινό: Προσπαθώ να δείχνω ότι είμαι καλά, αλλά τα χάνω13:26Νορβηγία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο του Όσλο13:12Ναύπακτος: Άνδρας συνελήφθη μετά από άσκοπους πυροβολισμούς έξω απο το σπίτι του12:58Λαμία: Έκλεισαν οι αγρότες τον Μπράλο στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας12:44Εντείνονται τα μπλόκα των αγροτών στην Ήπειρο12:30Σάμος: Τούρκος διακινητής έριξε στη θάλασσα 37 μετανάστες - Εντοπίστηκε η σορός ενός 12χρονου αγοριού12:16Αγροτοκτηνοτρόφοι: Σε εξέλιξη το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο12:02Τροχαίο δυστύχημα στη Ξάνθη με δύο νεκρούς - Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός11:48Μητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη Δεκεμβρίου11:34Τσιάρας: Οι πραγματικοί και έντιμοι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα 11:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο