LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 26 Μαρτίου 2021 09:38 | Ανανέωση: 26 Μαρτίου 2021 09:53

Βηρυτός: Στα γαλανόλευκα μουσείο για την 25η Μαρτίου (εικόνες)

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τίμησε και το μουσείο της Βηρυτού.

Λίβανος - πρεσβεία - Ελλάδα - σημαία

Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας φωτίστηκε, χθες το βράδυ, το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock στη Βηρυτό, τιμώντας με τον συμβολικό αυτό τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1961, με αποστολή να συλλέγει, να συντηρεί και να εκθέτει τοπική και διεθνή τέχνη. Ήταν κατοικία του Λιβανέζου συλλέκτη Nicolas Sursock ο οποίος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης και προώθησης της τέχνης στον Λίβανο καθώς και την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης των καλλιτεχνών, άφησε το αρχοντικό του στους πολίτες του Λιβάνου ως μουσείο τέχνης μετά το θάνατό του το 1952. Το Μουσείο Sursock, το οποίο ανήκει στα ιστορικά κτίρια της πόλης, υπέστη σημαντική ζημιά από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού και τα έργα αποκατάστασης του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο, Αικατερίνη Φουντουλάκη, κατά τη χθεσινή τελετή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολλές δυσκολίες που έχει περάσει το μουσείο είναι το ίδιο το σύμβολο της βούλησης του Λιβάνου να επιβιώσει και να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά του. Μάλιστα, με αφορμή το γεγονός ότι η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των δυο φιλικών χωρών, η πρέσβης κ. Φουντουλάκη επισήμανε πως είναι το ίδιο πνεύμα που πάντα οδηγούσε τους Έλληνες, ιστορικά, σε στενή επαφή με τους Λιβανέζους, μέσω κοινών αξιών και δεσμών.

Λίβανος - πρεσβεία - Ελλάδα - σημαία

Η Βηρυτός δεν έχει ακόμη επουλώσει τις πληγές της από τη φονική έκρηξη τον περασμένο Αύγουστο, στο λιμάνι της, που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς, ανυπολόγιστες ζημιές και μια ελληνική κοινότητα σε σοκ από την καταστροφή.

μουσείο - Βηρυτός - ελληνική σημαία

Την πλούσια ιστορία των Ελλήνων του Λιβάνου έχει καταγράψει σε δύο ντοκιμαντέρ του ο Λιβανέζος -με ελληνικές ρίζες- δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ. Το πρώτο KalimeraMenBeirut/Καλημέρα από τη Βηρυτό εξιστορεί πώς έφτασαν κι εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες στον Λίβανο, ενώ το δεύτερο, το Ζεϊμπέκικο της Βηρυτού (διαθέσιμο στο YouTube), γυρίστηκε αμέσως μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου προκειμένου ν’ αποτυπώσει τις πληγές όχι μόνο στα κτίρια της ελληνικής συνοικίας γύρω από το λιμάνι, αλλά κυρίως στις ψυχές των ανθρώπων της κοινότητας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ήχησαν στο Μέγαρο ΜαξίμουΣήμερα 13:08 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα μαζί με την κόρη του, Σοφία.

Πάτρα: Άγνωστοι λήστεψαν παιδιά που έλεγαν τα κάλανταΣήμερα 14:53 | Ειδήσεις

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία, η οποία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο καταδιώκεται από τις αρχές.

Άγιος Δημήτριος: Προσποιήθηκε τον αστυνομικό και τον λήστεψε σε στάση λεωφορείουΣήμερα 12:08 | Ειδήσεις

Στιγμές τρόμου έζησε ένας 33χρονος το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστος οδηγός τον προσέγγισε σε στάση λεωφορείου, παριστάνοντας τον αστυνομικό, και του άρπαξε το πορτοφόλι.

Τέλος χρόνου για τα τέλη κυκλοφορίας - Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμεραΣήμερα 07:47 | Ειδήσεις

Από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιείται το νέο καθεστώς προσαυξήσεων για εκπρόθεσμη καταβολή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που έδειραν 15χρονο και τον απείλησαν με σουγιά16:06Νίκος Δένδιας: Το 2026 μας βρίσκει στη μέση μιας μεγάλης προσπάθειας15:52Πούτιν: Πιστεύουμε στους στρατιώτες και στη νίκη μας15:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ15:24Πάτρα: Άγνωστοι λήστεψαν παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα15:10Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός τραυμάτισε 3 άτομα και τα εγκατέλειψε14:56Υπ. Ανάπτυξης: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ14:42Φινλανδία: Επιθεωρήθηκε πλοίο ύποπτο για πρόκληση βλάβης σε καλώδιο14:28Τσιάρας: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της, η κοινωνία αναμένει από τους αγρότες να πράξουν το ίδιο14:14Ρομπέρτο Κάρλος: Παρουσίασε επιπλοκές κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά14:00Χάος στα δρομολόγια της Eurostar: Μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις ταξιδιών13:46Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ήχησαν στο Μέγαρο Μαξίμου13:32Ηγουμενίτσα: Οι αρχές ερευνούν όπλο και φυσίγγια που βρέθηκαν στο Λιμάνι 13:18Βανδαλισμός στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου - Έκοψαν και αφαίρεσαν καλλωπιστικά φυτά13:04Δήμος Πειραιά: Σε λειτουργία θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες12:50Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης12:36Νέο Ηράκλειο: Άγρια επίθεση σε 22χρονο - Τον χτύπησαν και τον λήστεψαν12:22Άγιος Δημήτριος: Προσποιήθηκε τον αστυνομικό και τον λήστεψε σε στάση λεωφορείου12:08Ηλιόπουλος: H ΑΕΚ έχει πάρει 230% περισσότερες κάρτες σε σχέση με τον Ολυμπιακό11:54Εγνατία Οδός: Χωρίς αντίτιμο θα λειτουργούν οι σταθμοί διοδίων μέχρι τα μεσάνυχτα11:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο