LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 23 Μαρτίου 2021 17:08

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: ταινίες βραβευμένες σε Σερβία και Ρουμανία

Από την Πέμπτη 1/4 έως την Κυριακή 4/4, παρουσιάζονται έξι ντοκιμαντέρ, τα οποία αγαπήθηκαν και βραβεύτηκαν στα δυο γειτονικά μας φεστιβάλ.

TAINIA-JOSEFIN

Ντοκιμαντέρ που απέσπασαν διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της ευρύτερης γειτονιάς μας προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Από την Πέμπτη 1/4 έως την Κυριακή 4/4, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs (Σερβία) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra (Ρουμανία), με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Media, παρουσιάζουν έξι ντοκιμαντέρ, τα οποία αγαπήθηκαν και βραβεύτηκαν στα δυο γειτονικά μας φεστιβάλ.

Στην ταινία «4 χρόνια σε 10 λεπτά»/ 4 Years in 10 Minutes, του Μλάντεν Κοβάσεβιτς, (Σερβία, 2018, 63’) συνυφαίνονται απόκοσμα τοπία και μυστηριώδεις διαδρομές του νου μέσα από πλάνα γυρισμένα από τον πρώτο Σέρβο που αναρριχήθηκε στην κορυφή του Έβερεστ με αινιγματικά αποσπάσματα από το ημερολόγιό του. Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ Beldocs το 2018.

Στο «Κέντρο»/Centar, του Ιβάν Μάρκοβιτς, (Σερβία - Γερμανία, 2018, 48’) βλέπουμε την αρχιτεκτονική ενός εμβληματικού συνεδριακού χώρου, που χτίστηκε τη δεκαετία του '70 στο Βελιγράδι, το οποίο σήμερα μοιάζει σχεδόν εγκαταλειμμένο. Ένα εργώδες πειραματικό ντοκιμαντέρ, που διεγείρει τις αισθήσεις μας, καταγράφοντας την υλικότητα των κινήσεων των εργατών, είτε αυτοί δουλεύουν ατομικά είτε ως σύνολο. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα του Beldocs, το 2019.

Στο «Όλα δεν θα πάνε καλά»/ Everything Will Not Be Fine, των Αντριάν Πίρβου - Γελένα Μαξιόμ, (Ρουμανία - Ουκρανία, 2020, 82') γνωρίζουμε μέσα από μια ταινία δρόμου, μια ιστορία έρωτα, τη σημερινή γενιά του Τσέρνομπιλ. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας (Διαγωνιστικό για την Καλύτερη Ρουμανική Ταινία) στο Διεθνές Φεστιβάλ Astra, το 2020.

Στο «Γκόρα»/ Gora, του Στέφαν Μαλέσεβιτς, (Σερβία - Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 2017, 78’) μαθαίνουμε για τη σλαβόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Γκόρανι, που ζει στα δυσπρόσιτα χωριά της Γκόρα, μιας απόκρημνης ορεινής περιοχής στο νότιο Κόσοβο. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Beldocs, το 2017.

Επόμενος σταθμός σε αυτό το ταξίδι των ντοκιμαντέρ, είναι η Σουηδία, μέσα από την ταινία «Γιοζεφίν & Φλορίν»/ Josefin & Florin, των Έλεν Φισκ - Γιοάνα Κάρλμπεργκ, (Σουηδία, 2019, 74’), μια  ιστορία για την αγάπη και τον κοινωνικό στιγματισμό, που αποκαλύπτει το τι συμβαίνει όταν συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Ρουμανικό Διαγωνιστικό) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra, το 2020.

Μια απρόσμενη οπτικοακουστική αλληγορία για την επικοινωνία περιγράφει η ταινία «Παρακαλώ μείνετε στη γραμμή σας»/ Please Hold the Line του Πάβελ Κουζούιοκ, (Αυστρία, 2020, 86΄), η οποία ακολουθεί την καθημερινότητα κάποιων τεχνικών, οι οποίοι καθώς επισκέπτονται τους πελάτες τους, ρίχνουν κλεφτές ματιές στο προσωπικό τους σύμπαν. Η ταινία απέσπασε Ειδική μνεία της επιτροπής για το καλύτερο ρουμάνικο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra, το 2020.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδαΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...Σήμερα 14:49 | Ειδήσεις

Συγκινεί στην ανάρτηση του ο Γιάννης Καλλιάνος. Πώς αποχαιρετά τον πατέρα του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο