LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Μαρτίου 2021 16:24 | Ανανέωση: 23 Μαρτίου 2021 16:49

Μπλίνκεν: Έχουμε διαφορές με την Τουρκία, αλλά... είναι παλιός σύμμαχος

Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τους S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο σε διαδικτυακή συζήτηση με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Άντονι Μπλίνκεν

"Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία για την αγορά των S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας". Αυτό δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε διαδικτυακή συζήτηση με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που διοργανώθηκε, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε, επίσης, ότι "το ΝΑΤΟ έδειξε την ικανότητά του να βοηθάει στην επίλυση διαφορών, όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο ".

Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ

Την ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αγορά των S-400 από την Τουρκία, αλλά και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γ. Στόλτεμπεργκ είπε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελεί την πλατφόρμα για συζητήσεις όταν υπάρχουν διαφορές. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες έχουμε δει ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε μερικά σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτά συμπεριλαμβάνετια η δημιουργία του Νατοϊκού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, όπου Τούρκοι και Έλληνες στρατιωτικοί επειρογνώμονες συναντιούνται και εγκαθιστούν διάφορες γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν πώς να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που βοηθά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Είπε μάλιστα, ότι η Νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο συνέβαλε στην εφαρμογή της σημαντικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές. Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου», τόνισε στη συνέχεια ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Αλλά ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «όλοι έχουμε την ευθύνη να εξετάσουμε πώς να αντιμετωπιστούν οι διαφορές αυτές, πώς να βρεθούν λύσεις».

Ανέφερε, τέλος, ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ. Όπως είπε, συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και κανένας άλλος σύμμαχος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. 

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση του, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει «Κατ’ αρχήν, είχα τη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσία του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Antony Blinken. Και για εμένα ήταν μία ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Λιβύη. Ήταν για εμένα μία λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και τις ελληνικές ανησυχίες.

Εκτός όμως από αυτά, συζητήθηκε η Ατζέντα 2030, το μέλλον του ΝΑΤΟ, πού πηγαίνει, πού πρέπει να πάει η Συμμαχία. Και εδώ ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο