LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Μαρτίου 2021 06:32 | Ανανέωση: 23 Μαρτίου 2021 16:05

Κορονοϊός: “Ασφυξία” στα νοσοκομεία και επίταξη γιατρών

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων για το 2021 καταγράφηκε την Δευτέρα. Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία και επίταξη ιδιωτών γιατρών για να αντέξει το ΕΣΥ.

Κορονοϊός - νοσοκομείο - χειρουργείο - ιατροί

Με ένα θλιβερό ρεκόρ της πανδημίας ξεκίνησε η εβδομάδα, καθώς καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων για το 2021 από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο. Ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σταθερά ψηλά, με την κατάσταση στην Αττική να παραμένει εκρηκτική.

Την ίδια ώρα, αφόρητη είναι η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς οι νοσηλευόμενοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 5.000, για την ακρίβεια ο αριθμός τους μέχρι και χθες το βράδυ, ήταν 5.057, κάτι που αποτυπώνει τις διαστάσεις της μεγάλης μάχης που δίνει το σύστημα υγείας.  

Παράλληλα, παραδόθηκαν τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών μετά την επίταξη στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία. Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ χθες το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε η παράδοση.

Επίταξη - γιατροί

Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη μετά τη λήξη της προθεσμίας προς τους ιδιώτες γιατρούς για στήριξη στο ΕΣΥ, η οποία δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση, την που τα νοσοκομεία της Αττικής είναι υπό ασφυκτικό βάρος, λόγω της πανδημίας.

Γιατροί που επιστρατεύτηκαν για να ενισχύσουν το ΕΣΥ μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο παθολόγος Στ. Δερμιτζάκης ενώ είχε δηλώσει εθελοντής για ενίσχυση του ΕΣΥ, τελικά του ήρθε φύλλο πορείας, κάτι που χαρακτήρισε ντροπιαστικό. 

"Ο γιατρός της γειτονιάς είναι σημαντικός πυλώνας της δημόσιας υγείας", τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η Άννα Μαστοράκου Α’ Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, σχολιάζοντας την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, σημειώνοντας ότι "οι γατροί δεν λειτουργούν με στρατιωρικά παραγγέλματα".

Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Δεν έχουμε γίνει “Μπέργκαμο”  

"Η απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για βοήθεια του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία προκάλεσε την απόφαση για επίταξη", ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικλάου. "Κάναμε υπομονή, αλλά η δημόσια υγεία είναι πάνω από το μικροσυνδικαλιστικό συμφέρον" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Παραδέχθηκε ότι  η κατάσταση στην Ατική είναι δύσκολη, αλλά, όπως τόνισε, "έχουμε σχέδιο και για τα πολύ δύσκολα", και συμπλήρωσε "κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν", ενώ σε ό,τι αφορά περαιτέρω επιτάξεις ιατρικών υπηρεσιών και ιδιωτικών κλινικών σημείωσε πως "ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες γιατρούς στην Αττική το πήραμε και όλοι οι μεγάλοι όμιλοι ανταποκρίθηκαν".

Υπογράμμισε ότι εκφράσεις τύπου "Μπέργκαμο" προκαλούν τον πανικό και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να διασπαρεί ο πανικός, αναφερόμενος και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. 

Εν τω, μεταξύ, σήμερα ξεπεράστηκε το όριο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού:

Η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», απαντώντας στην κριτική ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε «οδικό χάρτη» για τη χαλάρωση του lockdown, αλλά μέσα σε λίγες μέρες το πήρε πίσω, είπε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι ειδικοί μίλησαν για άνοιγμα της αγοράς και δραστηριοτήτων εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκαν και τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης που στοχεύουν στην αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα.

"Εκτός πραγματικότητας" χαρακτήρισε τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, ο  καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ενώ από την πλευρά της η διευθύντρια πευμονολογικής κλινικής στο "Σωτηρία", Μίνα Γκάκα, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να βγει έξω αλλά τηρώντας τα μέτρα

“Πυρά” κομμάτων προς την κυβέρνηση  

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία αναφέρει:  «Σε σημερινή του εμφάνιση στην ΕΡΤ ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την επίταξη ιδιωτικών κλινικών "αχρείαστο κόστος". Χωρίς ντροπή τα στελέχη της κυβέρνησης αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με τους διασωληνωμένους να φθάνουν σχεδόν τους 700 στις ΜΕΘ και άλλους 100 εκτός ΜΕΘ, και τα νοσοκομεία της Αττικής στο όριο της κατάρρευσης η επίταξη ιδιωτικών κλινικών αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση. Η ΝΔ όμως αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση»

Σε δήλωση του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «αχρείαστο κόστος κατά τον Υπουργό κ. Βορίδη, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Το ότι το ΕΣΥ είναι στο κόκκινο, και οι εικόνες στις εφημερίες τραγικές. Το ότι σοβαρά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός εντατικών, το ότι υπάρχει λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν συγκινεί στο ελάχιστο τον Υπουργό της ΝΔ. Τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα μόνο μη θιγούν. Αναλγησία και ιδεοληψία τις πιο δύσκολες ώρες για τους πολίτες. Αυτή είναι η ΝΔ και αυτά τα στελέχη που πραγματικά την εκφράζουν».

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ αναφέρεται ότι «Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ την Τρίτη 23 Μαρτίου, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται, η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχέδιο της ενεργοποιώντας τα απαραίτητα μέτρα την κατάλληλη στιγμή, με έναν τρόπο που δεν αφήνει κανέναν πολίτη χωρίς την απαραίτητη νοσηλεία και δεν παράγει ένα αχρείαστο κόστος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου συμπράττουν από κοινού ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, γεγονός το οποίο καθιστά αχρείαστη την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών οι οποίες συνεργάζονται με το Ε.Σ.Υ. Κατά την προσφιλή του τακτική, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του Υπουργού απομονώνοντας μόνο ένα μέρος αυτών. Διαστρέβλωση «δευτέρα φύσις» και μάλιστα καθ’ έξιν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και οι πολίτες γνωρίζουν πλέον καλά τις σκοτεινές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε όλες αυτές οι συκοφαντικές διαστρεβλώσεις να πέφτουν στο κενό».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 Ερωτήσεις - Απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:16Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Sneak preview: Η Άρτεμις βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποπλάνησης του Ιάσονα (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο