Λουράντος στον ΑΝΤ1: έως 50 λεπτά για κάθε self test στα φαρμακεία
«Δεν μπορεί να γίνει στο φαρμακείο η διενέργεια των self test, χρειάζεται «στολή αστροναύτη» για να γίνει αυτή η διαδικασία», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Κώστας Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε χρόνο και να υπάρχουν άλλες παράμετροι για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία και εκτιμήσαμε το κόστος αυτό στα 15 ευρώ, για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία. Με αυτήν την σύγχυση, έγινε επίθεση στους φαρμακοποιούς ότι ζητάμε 15 ευρώ για να διανείμουμε», επίθεση που είχε και πολιτικές προεκτάσεις, όπως τόνισε ο κ. Λουράντος.
Για την διανομή μέσω των 11.000 φαρμακείων των self test δωρεάν για τους πολίτες, είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του Κράτους με τις φαρμακαποθήκες για να υπάρξει αυτό το κανάλι διανομής των δωρεάν τεστ στα φαρμακεία. Ακόμη, λένε να γίνονται δωρεάν όλες οι διαδικασίες από το φαρμακείο, ενώ ήδη εμείς παρέχουμε προσωπικό και χώρο και έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις στο όνομα του κορονοϊού. Εμείς θα πρέπει να δεχθούμε τον πολίτη, να ψάξουμε στο σύστημα με το ΑΚΜΑ του, να καταχωρίσουμε αυτούς που πήραν τεστ και να γίνει όλη η διαδικασία. Για αυτήν την διαδικασία εμείς ζητούμε μια νόμιμη αποζημίωση, της τάξης των 30-50 λεπτών ανά τεστ».
Ανέφερε ότι «το self test είναι εύκολο να γίνει, ωστόσο είναι πιθανό αρκετοί να καταφεύγουν στους φαρμακοποιούς για βοήθεια, κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας χωρίς τα παιδιά κοντά τους, δεδομένου ότι ήδη πολλοί δυσκολεύονται και με το πανεύκολο τεστ ζαχάρου, για το οποίο έρχονται στα φαρμακεία», λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ελάχιστη αποζημίωση ανά τεστ και σημειώνοντας χαρακτηριστικά «το τζάμπα δεν το εκτιμάει κανείς» και ότι το Κράτος θα πρέπει να δίνει αυτήν την αποζημίωση ανά τεστ.
Ο κ. Λουράντος υποστήριξε ότι τα φαρμακεία έχουν υποστεί μεγάλη ζημία τον τελευταίο χρόνο και πως «ότι είμαστε ανοικτοί και δουλεύουμε, δεν σημαίνει ότι κερδίζουμε».
Τέλος, απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι τα φαρμακεία είχαν γίνει προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτό που είχε δηλώσει και ξαναδηλώνει, είναι πως όποιος βάλλει κατά των συμφερόντων των φαρμακοποιών, θα μας βρει όλους απέναντι του.
ΠΦΣ: θα στηρίξουμε τους πολίτες, το σύστημα υγείας και την κοινωνία με όλες μας τις δυνάμεις
Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι "στηρίζει την κοινωνία κατά την περιόδο της πανδημίας, καταλήγοντας ότι θα συνεχίσει "με όλες τις δυνάμεις. Σήμερα θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και να υπενθυμίσουμε πως οι φαρμακοποιοί αποτελούμε διαχρονικά τους σταθερούς συμπαραστάτες των πασχόντων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Είναι άλλωστε η προσφορά στον πλησίον μας και η ευγνωμοσύνη που εισπράττουμε καθημερινά η βασική κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.
Η σημερινή μέρα είναι όμως και μια ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση των δράσεων μας όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο αυτή η πρωτόγνωρη επιδημιολογική απειλή χτύπησε και τη χώρα μας. Είναι βέβαιο ότι το Δεκέμβρη του 2019 οπότε και διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής με COVID -19 στη μακρινή Γουχάν της Κίνας καμία χώρα, οργανισμός ή υγειονομικός σύλλογος δεν φαντάζονταν τη δοκιμασία που περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε σήμερα. Όλοι ελπίζαμε ότι θα σταματούσε εκεί όπως είχε συμβεί παλαιότερα το 2002 και το 2012 στις επιδημίες του SARS και του MERS. Όμως προς τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, με τα στοιχεία που είχαμε τότε στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε την καταιγίδα που ερχόταν και προλάβαμε να χαράξουμε ένα σαφές σχέδιο δράσης που έμελλε να προσφέρει τόσο προς τους συναδέλφους αλλά κυρίως προς την κοινωνία.
- Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ήταν ότι τα φαρμακεία έπρεπε και πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, αλλά αυτό σημαίνει ότι σε εμάς πλάι στους ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας στα φαρμακεία εισέρχονται και οι περισσότεροι φορείς ή ασθενείς από τον ιό SARS–CoV– 2, διαγνωσμένοι ή μη. Οφείλαμε λοιπόν συντεταγμένα να δημιουργήσουμε τα μέτρα εκείνα που θα διασφάλιζαν τόσο την υγεία των ευπαθών συμπολιτών μας ενώ παράλληλα έπρεπε να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακά τους, ακόμη και των ασθενών με κορονοϊό.
- Παράλληλα με το κλείσιμο των εργοστασίων σε διάφορα μέρη του πλανήτη δημιουργήθηκαν ελλείψεις σε σημαντικότατα φάρμακα (πχ παρακεταμόλη) ενώ ταυτόχρονα υπήρχε η απειλή να παρουσιαστούν νέες ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.
- Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε μια υπέρμετρη ζήτηση σε αντισηπτικά και μάσκες που ήταν αδύνατο να καλυφθεί από τις προϋφιστάμενες γραμμές παραγωγή και προμήθειας που εξυπηρετούσαν μέχρι τότε την αγορά.
- Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν ο φόβος των πολιτών για αυτή την απειλή καθώς και η μειωμένη κατανόηση του προβλήματος στο πραγματικό του μέγεθος και των υγειονομικών μέτρων που έπρεπε να τηρηθούν.
Στα παραπάνω προβλήματα απαντήσαμε άμεσα και έγκαιρα με ανάλογες δράσεις:
- Προχωρήσαμε στην έκδοση και διανομή χιλιάδων φυλλαδίων με ενημερωτικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό SARSCoV 2 από τα φαρμακεία μας. Παράλληλα με συντονισμένες δράσεις όλων των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων έγινε εκστρατεία ενημέρωσης μέσω συνεχών συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
- Εκδώσαμε και αποστείλαμε σειρά εγκυκλίων και οδηγιών προς τα φαρμακεία και τους φαρμακευτικούς συλλόγους αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που όφειλαν να ληφθούν (από τις μεθόδους απολύμανσης των χώρων μέχρι την τοποθέτηση διαχωριστικών Plexiglass)
- Σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας προχωρήσαμε την είσοδο σε καθεστώς προστασίας διαφόρων φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, υδροξυχλωροκίνη, κολχικίνη κ.α. Μάλιστα για τα αντιβιοτικά διενεργήσαμε χωριστή καμπάνια μέσω διανομή φυλλαδίων και αφισών σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Εγκαίρως δε (από το Φεβρουάριο του 2020) ενημερώσαμε όλους τους φαρμακοποιούς για το γεγονός ότι όφειλαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους στα βασικά φάρμακα καθώς είχαμε προβλέψει μέρος του προβλήματος.
- Στις ελλείψεις αντισηπτικών και μασκών που δημιουργήθηκαν τόσο τοπικά όσο και διεθνώς απαντήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της βέλτιστης διαχείρισης των αποθεμάτων. Παράλληλα εκδώσαμε οδηγίες προς τα φαρμακεία για την Παρασκευή στα εργαστήριά τους ποσοτήτων αντισηπτικών που εν μέρει τουλάχιστον έδωσαν πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα. Σε απάντηση των τότε επικρίσεων η επιτροπή ανταγωνισμού που εξέτασε το θέμα της ανόδου των τιμών τότε περίτρανα δικαίωσε τους φαρμακοποιούς οι οποίοι όχι μόνο δεν εκμεταλλεύθηκαν την συγκυρία για να πλουτίσουν αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων μείωσαν το κέρδος τους προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά.
- Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Σύντομα διαπιστώσαμε το πρόβλημα που υπήρχε λόγω του αποκλεισμού με την αύξηση της οικογενειακής βίας. Το πρόγραμμα αναφοράς στις υγειονομικές αρχές της ενδοοικογενειακής βίας ΜΑΣΚΑ – 19 ξεκίνησε να εφαρμόζεται προς τα τέλη του Απριλίου του 2020.
- Να σημειώσω ότι ήδη από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι το Δεκέμβρη του 2020 είχαμε διεξάγει το μεγαλύτερο μέχρι τότε μαζικό αντιγριπικό εμβολιασμό από συστάσεως Ελληνικού κράτους με 3,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς περίπου. Όμως ο προβληματισμός μας ήταν ότι καθώς έφτανε η εποχή του αντιγριπικού εμβολιασμού 2020 – 2021 ο εμβολιασμός όφειλε να είναι μαζικότερος για να μειωθεί η επίπτωση των αναπνευστικών νοσημάτων eν μέσω της πανδημίας της COVID– 19. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ και της ΕΣΗΕΑ διεξήγαμε ενημερωτική καμπάνια (διαφημιστικό σπότ) για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παράλληλα για πρώτη φορά εκδώσαμε κατευθυντήριες οδηγίες που περιλάμβαναν τα εξειδικευμένα μέτρα που ελήφθησαν κατά τον εμβολιασμό εν μέσω της επιδημικής κατάστασης. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Σε περίπου δύο μήνες πραγματοποιήσαμε περισσότερους από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς πλησιάζοντας για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης κατά της γρίπης. Σημαντικό είναι να τονίσουμε εδώ ότι αυτός ο τιτάνιος εμβολιασμός έγινε χωρίς να υπάρξει καταγεγραμμένη αύξηση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στην κοινότητα.
Δεν σταματάμε εδώ όμως συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακοποιών, 8500 φαρμακεία συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της προαγωγής του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID– 19. Τα φαρμακεία σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού για τον τρέχοντα εμβολιασμό ενώ παράλληλα έχουν συμβάλλει ήδη στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια κατά της COVID– 19.
Η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται, αλλά είναι μια μάχη η οποία έχει και απώλειες. Αρκετοί συνάδελφοι δυστυχώς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους νόσησαν και κάποιοι από αυτούς δεν είναι πιά ανάμεσά μας. Στη μνήμη αυτών των συναδέλφων ήθελα να αφιερώσω αυτή την ημέρα και να επαναλάβω όπως και άλλοτε γράψαμε. Οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε τους πολίτες, το σύστημα υγείας και την κοινωνία με όλες μας τις δυνάμεις όπως κάνουμε διαχρονικά".