LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2021 06:45

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις “αντέχουν” ακόμη παρά την κρίση

 Tα αντιφατικά στοιχεία για τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Lockdown - click away - καταστηματα

 Του Νίκου Ρογκάκου

Δύο στοιχεία που δείχνουν την αντιφατικότητα στις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Αφενός οι επιχειρήσεις έχουν κυριολεκτικά χάσει τα διαθέσιμα που έχουν στα ταμεία τους, αφού το 40% δηλώνει ότι έχει στερέψει, αφετέρου δε οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι περισσότερες από τις διαγραφές και αυτό φαίνεται ανάγλυφα από τα στοιχεία.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 35.717 συστάσεις επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου συγκριτικά με το 2019, οπότε και έγιναν 36.947 συστάσεις. Έτσι φαίνεται ότι παρατηρείται μία μείωση της τάξεως του 3,3% δηλαδή 1.230 λιγότερες επιχειρήσεις την περυσινή χρονιά. Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά τις διαγραφές το 2020 καταγράφεται μείωση κατά 33% σε σχέση με τα προπέρσινα στοιχεία. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αναφέροντας την Αττική, αφού το άνοιγμα επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από το κλείσιμο το 2020 και με δεδομένο ότι η πρωτεύουσα χτυπήθηκε και συνεχίζει να χτυπιέται από την κρίση λόγω της πανδημίας. Πραγματοποιήθηκαν 7.914 εγγραφές και 2.655 διαγραφές επιχειρήσεων. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες εγγραφές (907), ενώ τρεις μήνες (Ιανουάριος, Ιούλιος και Νοέμβριος) καταγράφουν πάνω από 800 εγγραφές επιχειρήσεων ο καθένας. Ο Απρίλιος, με το πρώτο lockdown, καταγράφει τον μικρότερο αριθμό τόσο εγγραφών και όσο διαγραφών (215 και 74, αντίστοιχα).   Από αυτές τις εγγραφές, ποσοστό σχεδόν 61% αφορά σε ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) ενώ οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (Ι.Κ.Ε.) συγκεντρώνουν ποσοστό 16,82%. 

Σε αυτήν την πορεία του ισοζυγίου εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων έχει βοηθήσει η μεγάλη βοήθεια που έχει παρασχεθεί από το Κράτος εδώ και έναν χρόνο, που ότι μία απεφεύχθη το ποτάμι λουκέτων από την άλλη συγκρατήθηκαν οι απολύσεις μέσω των αναστολών εργασίας, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Οι περισσότερες εγγραφές –και αυτό είναι απορίας άξιον- παρουσιάζονται στο λιανικό εμπόριο (ΚΑΔ 47) και η εστίαση (ΚΑΔ 56), ωστόσο καταγράφουν πτώση συγκριτικά με το 2019, σχεδόν 0,88% και 11,53% αντίστοιχα. Μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο κλάδος των ασφαλιστών ενώ οι μεσίτες ακινήτων έχουν ανοδική τάση. 

Πάντως, όπως έλεγαν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη ούτε οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τις πραγματικές αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν είναι εμφανές το πλήγμα που έχει δεχθεί η πραγματική οικονομία.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο