LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Μαρτίου 2021 07:03

Ολλανδία: Επανεκλογή Ρούτε “δείχνουν” τα exit poll

Τα φαβορί και η έκπληξη της κάλπης στις εκλογές της Ολλανδίας.

AP - Μαρκ Ρούτε

Ο Μαρκ Ρούτε, ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εξέφρασε χθες βράδυ ικανοποίηση για την «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» που του έδωσαν οι πολίτες σε μια παράξενη εκλογική διαδικασία, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, στην εκστρατεία ενόψει της οποίας κυριάρχησε η πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς η παράταξή του κατήγαγε καθαρή νίκη, κατά έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του κ. Ρούτε οδεύει να συγκεντρώσει περί το 23% των ψήφων.

«Καταγράφω ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον χώρο της Βουλής στη Χάγη.

Η επικράτηση του κόμματός του θα του επιτρέψει να σχηματίσει την τέταρτή του κυβέρνηση συμμαχίας. Στην εξουσία από το 2010, ο κ. Ρούτε διαβεβαιώνει πως έχει «ενέργεια για άλλα δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου και τα πρώτα αποτελέσματα, η κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη θα καταλάβει 36 από τις 150 έδρες στη νέα κάτω Βουλή, έναντι 33 στην απερχόμενη, άλλες 27 έδρες θα καταλάβει το D66 (κεντροαριστερά) – που, για αρκετούς αναλυτές, έκανε την έκπληξη –, ενώ 17 θα διαθέτει το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, πολέμιου του Ισλάμ, με το οποίο έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία οι κυριότερες παρατάξεις.

Δεύτερο κόμμα πριν από τις εκλογές αυτές, το PVV έχασε τρεις έδρες, αποτέλεσμα απογοητευτικό για τον αρχηγό του, που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήλπιζε περισσότερα».

Οι 27 έδρες (+8) που συγκέντρωσε το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος, του οποίου ηγείται η δημοφιλής Σίγκριντ Κάαχ, η 59χρονη υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

«Βλέπω την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε ως επιβεβαίωση του ότι είμαστε το μόνο προοδευτικό κόμμα το οποίο άσκησε επιρροή τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η κυρία Κάαχ. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών εικονίζεται να πανηγυρίζει πάνω σ’ ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι συνεδριάσεων σε φωτογραφία που μεταφορτώθηκε στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο κ. Ρούτε δήλωσε πως πιθανόν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το D66 και το CDA (χριστιανοδημοκράτες, κεντροδεξιά) του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα, του φυσικού του εταίρου, το οποίο θα καταλάβει 14 έδρες.

Το PvdA (σοσιαλδημοκράτες) θα καταλάβει 9 έδρες, ενώ οι οικολόγοι της παράταξης Groenlinks και η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς SP θα μοιραστούν από 8. Το κόμμα του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, επίσης θα καταλάβει 8 έδρες, τετραπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη. Δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (επρόκειτο για ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές.

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με ασυνήθιστο τρόπο, προσαρμόστηκαν στις εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας, με την ψηφοφορία να μοιράζεται σε τρεις ημέρες. Χαρακτηρίστηκαν δοκιμασία ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του κ. Ρούτε. Κάλπες εγκαταστάθηκαν σε απίθανα σημεία – μουσεία, κέντρα διαγνωστικών τεστ... – στις τέσσερις γωνιές της Ολλανδίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορούσε κανείς να ψηφίσει πάνω στο ποδήλατο ή ενώ ήταν μέσα σε αυτοκίνητο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, το ενδεχόμενο να σχηματιστούν ουρές και να υπάρξουν μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό.

Ο κ. Ρούτε, δηλώνοντας «συγκρατημένα» αισιόδοξος, προτίμησε να ψηφίσει σε σχολείο της Χάγης.

Η συμμετοχή έφθασε το 82%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”Σήμερα 08:10 | Τοπικά Νέα

Ο δικηγόρος του μαθητή που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βασανισμού στο σχολείο του, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο