LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2021 15:01 | Ανανέωση: 17 Μαρτίου 2021 15:01

Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό: Η πρόταση της Κομισιόν

Τα βασικά στοιχεία της πρότασης των Βρυξελλών για τις μετακινήσεις πολιτών.

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πρόταση για τη δημιουργία ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού», το οποίο θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ όσο διαρκεί η πανδημία COVID-19.

  • Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τον COVID-19. 
  • Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. 
  • Θα περιλαμβάνει κωδικό QR με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του. 
  • Θα εκδίδεται σε δύο γλώσσες, στα αγγλικά και στη γλώσσα της κάθε χώρας.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη (Trust Gate), ώστε να διασφαλίσει την επαληθευσιμότητα όλων των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ, και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση των πιστοποιητικών από τεχνικής πλευράς. Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν από ποιους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας θα απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουν τις εξαιρέσεις αυτές με τον ίδιο τρόπο στους ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Επίτροπο εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν , ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε τα εξής: «Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, υιοθετούμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς το φετινό καλοκαίρι. Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία και δεν θα εισάγει διακρίσεις κατά κανένα τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση από την πλευρά της ΕΕ δεν θα μας βοηθήσει απλώς να αποκαταστήσουμε σταδιακά την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό? αποτελεί και ευκαιρία για να ασκήσουμε επιρροή στα παγκόσμια πρότυπα και να δώσουμε το παράδειγμα με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες μας, όπως είναι η προστασία των δεδομένων».

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Θα πρέπει να εκδίδεται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους. Θα πρέπει, επίσης, να εκδίδεται για υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και για επισκέπτες που έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού αποτελεί προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώσει το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο που προκάλεσε η COVID-19.

Επόμενα βήματα

Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή χρειάζεται ταχεία έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης  και τα τεχνικά πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δικτύου eHealth, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη υλοποίηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, τη διαλειτουργικότητά του και την πλήρη συμμόρφωσή του με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες και η πρόταση εντός των προσεχών μηνών.

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Βασικά στοιχεία του κανονισμού που πρότεινε σήμερα η Επιτροπή:

  1. Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:
  • Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών — πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
  • Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
  • Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.
  • Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
AP - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τιερί Μπρετόν - Ντιντιέ Ρεντέρς - συνέντευξη Τύπου
  1. Απαγόρευση των διακρίσεων:
  • Όλοι οι πολίτες —εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι— θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για την πρόληψη των διακρίσεων σε βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή δεν προτείνει μόνο τη δημιουργία του διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και τη δημιουργία πιστοποιητικού εξέτασης για την COVID-19, καθώς και πιστοποιητικού για τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
  • Ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό — αν τα κράτη μέλη αποδέχονται αποδεικτικό εμβολιασμού ως λόγο εξαίρεσης από ορισμένους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας, όπως από την υποβολή σε εξέταση ή σε καραντίνα, θα απαιτηθεί να αποδέχονται, με τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται στο πλαίσιο του συστήματος του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Η υποχρέωση αυτή θα περιορίζεται στα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να αποδέχονται και άλλα εμβόλια επιπλέον αυτών.
  • Κοινοποίηση άλλων μέτρων – αν κάποιο κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβάλλονται σε καραντίνα ή σε εξέταση, θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγεί τους λόγους για την επιβολή των μέτρων αυτών.
  1. Μόνο ουσιώδεις πληροφορίες και ασφαλή δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:
  • Τα πιστοποιητικά αυτά θα περιέχουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / την εξέταση / την ανάρρωση και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό του πιστοποιητικού. Ο έλεγχος των δεδομένων αυτών θα είναι δυνατός μόνο για την επιβεβαίωση και την επαλήθευση της γνησιότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Digital Green Certificate - Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - εμβόλιο

Βρισκόμαστε στην κρίση του αιώνα ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη τύπου για την απάντηση της Επιτροπής στην αντιμετώπιση του κορονoϊού όπου παρουσιάστηκε η πρόταση για ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. «To πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δείχνει εάν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από κορονοϊό» σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος είναι να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν την ελευθερία κίνησης με έναν τρόπο ασφαλή, υπεύθυνο και με εμπιστοσύνη» .

Παράλληλα, όσον αφορά στα εμβόλια και τις παραδόσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις παραδόσεις της AstraZeneca αναφέροντας ότι « το πρώτο τρίμηνο θα παρέδιδε 90.000.000 δόσεις, τις μείωσαν σε 40.000.000 και τώρα η πρόβλεψή τους είναι για 30.000.000 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου». Επεσήμανε ότι ενώ η ΕΕ έχει παραδώσει 41.000.000 δόσεις σε 33 χώρες, πρέπει να υπάρξουν εξηγήσεις στους πολίτες «για το λόγο για τον οποίο εμβόλια που παρήχθησαν εντός ΕΕ πηγαίνουν σε άλλες χώρες, ενώ οι ίδιες ενώ παράγουν δεν στέλνουν δόσεις». Αυτό που χρειάζεται είναι η αμοιβαιότητα τόνισε.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση στις παραδόσεις», σημείωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι «πρέπει να εστιάσουμε στο δεύτερο τρίμηνο και την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι. Ξέρουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο μας και να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ξέρουμε ότι οι παραδόσεις θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο».

Η ίδια επισήμανε ότι «ακόμη ένα εμβόλιο εγκρίθηκε, αυτό της Johnson. Θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο και πρέπει να παραλάβουμε το δεύτερο τρίμηνο 50.000.000 δόσεις και θέλω να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης. Ξέρουμε επίσης ότι μπορούμε να βασιστούμε στις δόσεις της Pfizer/BioNtech, 200.000.000 δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο και το ίδιο ισχύει για τη Moderna με 35.000.000 δόσεις. Δυστυχώς όσον αφορά την AstraZeneca θα παραδώσει 70.000.000 δόσεις».

Τέλος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι εμπιστεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μητσοτάκης: η Ευρώπη προχωράει μπροστά

«Η Ευρώπη προχωράει μπροστά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού είναι σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Αυτή είναι μία απόφαση η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τη μετακίνηση των πολιτών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτόν», έγραψε (στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός στο twitter, κάνοντας retweet την ανάρτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”Σήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη η διένεξη η οποία οδήγησε στο να "ανάψουν τα αίματα", και προκάλεσε τη χειροδικία του Κ. Φλώρου κατά του Β. Γραμμένου.

Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)Σήμερα 07:40 | Ειδήσεις

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…Σήμερα 07:51 | Ειδήσεις

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις από οπαδικούς στρατούς», υπογράμμισε ο Πάκος.

Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα τουΣήμερα 11:17 | Ειδήσεις

Η πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε τον θάνατο του επισμηνία μέσα στη μονάδα του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:19Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο