LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2021 14:04

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Γράφει ο Σταύρος Καλλιάφας, Αγγειοχειρουργός, Ενδαγγειοχειρουργός, Δ/ντής Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Καρδιά - σώμα - ανατομία

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος το οποίο ξεκινά από την καρδιά περνά από τον θώρακα και την κοιλιά και τελικά χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες. Το τμήμα της αορτής το οποίο ευρίσκεται στην κοιλιά ονομάζεται κοιλιακή αορτή και τροφοδοτεί με αίμα όλα τα όργανα της κοιλιάς και τα δύο κάτω άκρα. Φυσιολογικά η κοιλιακή αορτή έχει μέγεθος από 1,8εκ. – 2,2εκ.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η διάταση (το ξεχείλωμα με άλλα λόγια) της  κοιλιακής αορτής. Είναι το συχνότερο ανεύρυσμα που αντιμετωπίζουμε στην αγγειοχειρουργική και προσβάλλει συνήθως άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, καπνιστές και 1ου βαθμού συγγενείς ασθενών με ΑΚΑ.

Είναι μία επικίνδυνη ασθένεια διότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μία σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα. Ξαφνικός πόνος στη κοιλιά ή στη μέση, ζαλάδα, λιποθυμία είναι συμπτώματα ρήξεως.  Σε σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να νιώσουν κοιλιακό πόνο ή πόνο στα κάτω άκρα λόγω εμβολισμού θρομβωτικού υλικού από το ανεύρυσμα.

Το ανεύρυσμα, συνήθως, με το καιρό μεγαλώνει και κάποια στιγμή, εάν δεν θεραπευθεί, σπάει και έχουμε μια κατακλυσμιαία εσωτερική αιμορραγία με πολλή μεγάλη θνητότητα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωσή γίνεται πάρα πολύ εύκολα με υπερήχους.

Μετά την ηλικία των 60-65  ετών κάθε άνθρωπος (ιδιαίτερα οι άνδρες) πρέπει να κάνει έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής με υπερήχους.

Όποιος ή όποια (άντρας η γυναίκα δηλαδή) έχει συγγενή πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα πρέπει να κάνει τον έλεγχο νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 50 ετών. Επίσης, συνήθως με υπερήχους γίνεται και η παρακολούθηση όσων έχουν ένα ήδη διαγνωσμένο ανεύρυσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του ανευρύσματος. Τα μικρά ανευρύσματα χρειάζονται τακτική παρακολούθηση, διακοπή του καπνίσματος και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Εάν το ανεύρυσμα αυξηθεί πάνω από ένα όριο (από 5 έως 5,5 εκ) ή δώσει συμπτώματα χρειάζεται επεμβατική θεραπεία, είτε με ανοικτή επέμβαση είτε με αναίμακτη παρέμβαση.

Η ανοικτή επέμβαση είναι μια βαρειά επέμβαση η όποια απαιτεί γενική νάρκωση, νοσηλεία στη ΜΕΘ, μακροχρόνια και επίπονη ανάρρωση και έχει και σημαντικές πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών. Στη διαδερμική αναίμακτη μέθοδο η αποκατάσταση του ανευρύσματος γίνεται από το εσωτερικό του αγγείου (για το λόγο αυτό ονομάζεται και ενδαγγειακή).  Με τοπική αναισθησία και με δυο παρακεντήσεις (δηλαδή τσιμπήματα) στη βάση των μηρών η σπανιότερα με δύο μικρές τομές φθάνουμε στο εσωτερικό του ανευρύσματος.

Η αποκατάσταση του  γίνεται τοποθετώντας ένα συνθετικό μόσχευμα το οποίο στηρίζεται στο εσωτερικό των αγγείων με ειδικά διαμορφωμένα stents.

Σε μια η δύο ημέρες ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο και η ανάρρωση του είναι ταχύτατη και ανώδυνη.

Τα προτερήματα της αναίμακτης μεθόδου είναι προφανή: αποφυγή γενικής νάρκωσης, απουσία κοιλιακής τομής, μονοήμερη νοσηλεία στον όροφο χωρίς μονάδα εντατικής, ελαττωμένες επιπλοκές, γρήγορη ανάρρωση και πλήρη απουσία μετεγχειρητικού πόνου. Η διαδερμική αναίμακτη (ενδαγγειακή) μέθοδος εφαρμόζεται στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Και στις δύο μεθόδους υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αντενδείξεις.

Τα αποτελέσματα της διαδερμικής αναίμακτης χειρουργικής είναι άριστα όταν διενεργούνται από αγγειοχειρουργούς με εμπειρία και στις δυο μεθόδους, σε ειδικά εξοπλισμένα χειρουργεία (τα λεγόμενα υβριδικά), κάνοντας χρήση υλικών τελευταίας τεχνολογίας. 

Metropolitan - ΚΑΛΛΙΑΦΑΣ

*Άρθρο του Σταύρου Καλλιάφα, Αγγειοχειρουργού, Ενδαγγειοχειρουργού, Δ/ντή Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο ΙόνιοΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας: αξιοποιούμε με σχέδιο και όραμα τον εθνικό μας πλούτο», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του

Συνελήφθη και ο δεύτερος άνδρας που εμφανίζεται με τον γαμπρό του Καργάκη στο βίντεοΣήμερα 16:36 | Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση που έχει συνταράξει το πανελλήνιο

Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το 2026 – 2027 η ερευνητική γεώτρησηΣήμερα 15:40 | Ειδήσεις

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες οι προοπτικές. 

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότηταςΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

Όλα όσα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παπασταύρου: Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας17:10Βιέννη: Εντοπίστηκε αποθήκη όπλων της Χαμάς από τις αυστριακές μυστικές υπηρεσίες16:56Συνελήφθη και ο δεύτερος άνδρας που εμφανίζεται με τον γαμπρό του Καργάκη στο βίντεο16:42Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας16:28Ο ΟΣΕ διαψεύδει ότι μπήκε τρένο σε λάθος γραμμή στη Λάρισα16:18Μητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο Ιόνιο16:08Βορίζια: Αρνείται τις κατηγορίες ο γαμπρός του 39χρονου – Τι υποστηρίζει για το βίντεο με το καλάσνικοφ15:58Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το 2026 – 2027 η ερευνητική γεώτρηση15:4418χρονος μετέτρεψε την Ιόνια Οδό σε πίστα ράλι – Έτρεχε με 218 χλμ/ώρα15:30Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ11:30Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει βήμα πρόκρισης απόψε στο Μάλμε11:22Κίλι Σφακιανάκη: Η επιθυμία να αποτεφρωθεί, το σημείωμα και τα τραγούδια που θα ακουστούν στο τελευταίο "αντίο"11:08Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ηλικιωμένη που επιχείρησε με βενζίνη να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα της10:54Βρέθηκε σορός άνδρα ανοιχτά της Γαύδου10:40Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια10:26Τροχαίο έξω από τον Προαστιακό Παιανίας - Κάντζας: Αυτοκίνητο ανετράπη, μετά από σύγκρουση με σταθμευμένο όχημα10:12Πάνος Ρούτσι στο "Πρωινό": Δε νομίζω να υποστήριζα ένα κίνημα που θα προέδρευε η Μαρία Καρυστιανού09:58SPECIAL EDITION: Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 15:0009:44Η κτηνοτρόφος που έχασε 600 πρόβατα στο "Καλημέρα Ελλάδα" - Η ευλογιά δεν ήρθε από το Θεό, μας την έφεραν09:30Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωατλαντικών ενεργειακών σχέσεων09:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο