LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 16 Μαρτίου 2021 14:43

Καθάρισαν το Αγιόφυλλο με τα χέρια μέσα σε λίγες μέρες (εικόνες)

Παράδειγμα προς μίμηση για ομάδα εθελοντών που καθάρισε την περιοχή της μέσα σε λίγες μέρες.

Αγιόφυλλο - Καλαμπάκα - καθαρισμός - σκουπιδότοποι

Έναν πραγματικό άθλο, που παρόμοιός του δεν έχει καταγραφεί στην τοπική ιστορία, πέτυχε μέσα σε λίγους μόνο μήνες η Ομάδα εθελοντών των κατοίκων του Αγιοφύλλου Καλαμπάκας, του τελευταίου χωριού του νομού Τρικάλων πριν από τον νομό Γρεβενών.

Αφού κατάφεραν να καθαρίσουν δέκα σκουπιδότοπους που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ρεματιές του χωριού, οι κάτοικοι του Αγιοφύλλου έβαλαν στόχο και πέτυχαν να καθαρίσουν σε μήκος 12 χιλιομέτρων και την εθνική οδό, από τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι διερχόμενοι οδηγοί!

Και φυσικά, η προσπάθεια αυτή δεν θα σταματήσει, αφού η Ομάδα εθελοντών θα διοργανώνει συχνά ανάλογες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, διαφυλάσσοντας έτσι όσα με σκληρή δουλειά πέτυχαν οι Αγιοφυλλιώτες μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οι δράσεις θα συνεχιστούν για τον καθαρισμό και άλλων σημείων του χωριού και δεν θα σταματήσουν όσο παραμένει ζωντανό το κίνημα του εθελοντισμού στο χωριό, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγιοφύλλου, Ζήσης Καραγιάννης.

Αγιόφυλλο - Καλαμπάκα - καθαρισμός - σκουπιδότοποι

«Δεν κουραζόμαστε, δεν ντρεπόμαστε…»

Ο κ. Καραγιάννης μιλώντας για την αξιέπαινη αυτή πράξη των Αγιοφυλλιωτών και για το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι εθελοντές σε όσους απερίσκεπτα πετούν σκουπίδια σε δρόμους και ρεματιές είπε:

Αγιόφυλλο - Καλαμπάκα - καθαρισμός - σκουπιδότοποι

«Στην Κοινότητα Αγιοφύλλου ορίσαμε το 2021 ως έτος προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ξεκινήσαμε με τη δημιουργία μίας ομάδας εθελοντών, στην οποία προστίθενται κατά καιρούς όσοι κάτοικοι μπορούν να βοηθήσουν.

Αγιόφυλλο - Καλαμπάκα - καθαρισμός - σκουπιδότοποι

Επειδή το χωριό μας περιστοιχίζεται από χαράδρες και παλαιότερα δεν υπήρχαν τρόποι για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο κάθε κάτοικος απέρριπτε ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα στις ρεματιές, κι έτσι δημιουργήθηκαν διάφορες χωματερές. Το εθελοντικό κίνημα, το οποίο δημιουργήσαμε και αποτελείται από πολλούς κατοίκους, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη δράση μας από αυτές.

Αυτές οι παράνομες χωματερές που είχαν δημιουργηθεί σε κεντρικά σημεία του χωριού μας ήταν δεκατέσσερις. Αφού τελειώσαμε με τον καθαρισμό των δέκα από αυτές, αποφασίσαμε να καθαρίσουμε τις εισόδους/εξόδους του Αγιοφύλλου.

Βλέπαμε μπροστά μας όλα αυτά τα χρόνια εκατέρωθεν της εθνικής οδού τα πολλά σκουπίδια και όπως ήταν φυσικό ο καθαρισμός στα όρια της Κοινότητάς μας τέθηκε ως ο επόμενος στόχος.

Τελικά, φτάσαμε σήμερα να έχουμε καθαρίσει και τα δώδεκα χιλιόμετρα της εθνικής οδού που ανήκουν στο Αγιόφυλλο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσουμε 350 τσουβάλια με απορρίμματα.

Το 90% από αυτά είναι ανακυκλώσιμο υλικό (μπουκάλια, κυπελλάκια καφέ κ.λπ.), ενώ το υπόλοιπο 10% είναι ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Την όποια κούραση την ξεχνούσαμε, όταν βλέπαμε το αποτέλεσμα που ήταν ένα καθαρό περιβάλλον. Είμαστε περήφανοι που σε αυτό το κομμάτι του δρόμου δεν υπάρχουν πια σκουπίδια!

Αγιόφυλλο - Καλαμπάκα - καθαρισμός - σκουπιδότοποι

Δεν τιμά κανέναν διερχόμενο οδηγό η κίνηση να πετά ανεξέλεγκτα κάποιο σκουπίδι. Εμείς θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε ό,τι βρίσκουμε. Δεν ντρεπόμαστε να μαζεύουμε σκουπίδια, ντρεπόμαστε να πετάμε σκουπίδια. Και αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε.

Για εμάς είναι ένας μεγάλος άθλος, που δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένος. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να καθαρίζουμε την εθνική οδό, αφού είμαστε και λάτρεις της πεζοπορίας, οπότε μπορούμε αντί να περπατάμε στην εξοχή να περπατάμε στις άκρες του δρόμου και να τον καθαρίζουμε από τα σκουπίδια.

Έτσι, αυτά τα δώδεκα χιλιόμετρα εθνικού οδικού δικτύου θα παραμένουν καθαρά, όσο ζούμε εμείς που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία, και ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρχουν και συνεχιστές της προσπάθειας αυτής.

Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω τον Δήμο Μετεώρων για την ευαισθησία που υπέδειξε και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Βασίλη Τσίκαρη».

Στάση ζωής

Τα τελευταία χρόνια ο εθελοντισμός αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως το σημαντικότερο εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή εποχή, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων ατόμων σε αυτή την προσπάθεια.

Τα πρότυπα του ατομισμού και του καταναλωτισμού καταρρέουν, όταν οι πολίτες αποφασίζουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού μέλλοντος για τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές, εξωτερικεύοντας τον εθελοντισμό, που πηγάζει από μέσα τους, ως στάση ζωής.

Το Αγιόφυλλο αποτελεί πλέον παράδειγμα και απόδειξη ότι μπορούν να γίνουν πολλά, όταν θέτουμε έναν στόχο και επικεντρωνόμαστε σε αυτόν και μόνο, βάζοντας τον εαυτό μας μέσα σε μία ομάδα ίσων, ανιδιοτελώς.

 Πηγή: tameteora.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στη Ρόδο: Σκότωσε την πρώην φίλη του και αυτοκτόνησεΧθες 19:00 | Τοπικά Νέα

Ο δράστης και αυτόχειρας άφησε σημείωμα όπου έγραφε ότι δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς την 32χρονη

Επίθεση με βιτριόλι: “φίλος” της κατηγορούμενης κάνει αποκαλύψεις στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Χθες 19:40 | Ειδήσεις

Τρία άτομα φέρονται να γνώριζαν όσα σχεδίαζε επί μήνες, η καθ' ομολογία δράστιδα της επίθεσης εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Ένας εκ των τριών, μίλησε στον ΑΝΤ1 μέσω του συνηγόρου του.

Πυροβολισμοί στην Αλεξάνδρας: Βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεσηΧθες 20:28 | Ειδήσεις

Βαρύ παρελθόν, κυρίως για οπαδικά αδικήματα, έχουν οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες για την απόπειρα δολοφονίας του άνδρα, που έγινε μέρα – μεσημέρι.

Σεξουαλική παρενόχληση - Γυναικολόγος: καταθέσεις “φωτιά" στην δίκηΧθες 21:39 | Τοπικά Νέα

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση που υπέβαλαν τρεις σπουδάστριες, σε βάρος του καθηγητή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα άνοιξε γιγάντια τρύπα στο Διάστημα23:59Κρήτη: Πτώμα γυναίκας αποκάλυψε η δυσοσμία23:51Μυτιλήνη: πιτμπουλ επιτέθηκε και δάγκωσε παιδάκι στην κοιλιά23:40Μπλίνκεν: Η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Λιβύη23:31Παλαιό Φάληρο: Αναγνωρίστηκε το πτώμα της γυναίκας που βρέθηκε στη θάλασσα23:22Γυναικολογικοί καρκίνοι: Εγκυμοσύνη υπό προϋποθέσεις23:10Σεισμός - ΕΝΦΙΑ: Τριετής απαλλαγή σε δύο περιοχές22:59Άρης - Παναθηναϊκός: Ο Καμαρά χάρισε την νίκη στους “κίτρινους”22:47ΑΕΚ - Λαμία: Προβλημάτισε αλλά νίκησε η Ένωση22:34Μπάιντεν - Μακρόν: “Ανακωχή” και επιστροφή του Γάλλου πρέσβη στις ΗΠΑ22:23Σεξουαλική παρενόχληση - Γυναικολόγος: καταθέσεις “φωτιά" στην δίκη22:11Περιφέρεια Αττικής: ενίσχυση επιχειρήσεων με 125 εκατομμύρια ευρώ21:58Πέθανε ο Willie Garson21:46Η Σακελλαροπούλου με την 12χρονη Αφγανή που πήρε υποτροφία στη Βοστώνη (εικόνες)21:35Κορονοϊός: Δαμασκηνιά και Δραγασιά αποκτούν ξανά “ζωή” (βίντεο)21:23Κορονοϊός- Σχολεία: Πρώτη αναστολή καθηκόντων σε εκπαιδευτικό21:10ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά20:58Πυροβολισμοί στην Αλεξάνδρας: Βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεση20:46ΠΑΟΚ: “διπλό” στο Αγρίνιο20:34ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης: έμειναν στο... μηδέν20:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο