LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 12 Μαρτίου 2021 20:35

Covid-19 και η πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος των παιδιών

Γράφει η Δέσποινα Ν. Μαρίτση MD, MSc, PhD, MRCPCH, Ρευματολόγος Παίδων, Υπεύθυνη Τμήματος Ρευματολογίας Παίδων, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

 Νοσοκομείο - παιδί

Από τον Απρίλιο του 2020 και έως σήμερα έχουν δημοσιευτεί πλείστα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με μια νέα πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο η οποία προσβάλλει υγιή παιδιά και σχετίζεται με τον COVID-19. Η νόσος αυτή προσομοιάζει τόσο με το σύνδρομο  Kawasaki όσο και με το σύνδρομο τοξικού shock.

Η επιστημονική κοινότητα έχει πολλά ερωτήματα αναφορικά με την παθογένεια, τους παράγοντες κινδύνου, τη θεραπευτική προσέγγιση και την πρόγνωση των ασθενών αυτών. Η νόσος έχει προς το παρόν ονομαστεί ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών -Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C)- και αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της νόσου από τον νέο Κορωνoϊό. Εν τούτοις η πρώιμη διάγνωση του συνδρόμου αυτού είναι καίρια αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγωγή. Η παγκόσμια κινητοποίηση, εγρήγορση και συνεργασία αναφορικά με το παρόν σύνδρομο θα αποτελέσει το  μέσο για την περαιτέρω αποκωδικοποίηση της νόσου και τη διαλεύκανση της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης.

Σύνδρομο προσομοιάζον με νόσο Kawasaki

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα οι επικρατούντες φαινότυποι του συνδρόμου είναι ένας συνδυασμός τυπικού με άτυπο Kawasaki, συνδρόμου τοξικού shock και εικόνας συνδρόμου ενεργοποίησης μακροφάγου/ δευτεροπαθούς αιμοφαγοκυτταρικού συνδρόμου.

Κλινικά ευρήματα

Τα προεξέχοντα κλινικά ευρήματα είναι ο πυρετός, το εξάνθημα και η συμμετοχή του γαστρεντερικού συστήματος (κοιλιακό άλγος, διάρροια, εμετοί) με ενίοτε συμμετοχή και άλλων ζωτικών οργάνων (πχ ήπαρ).

Σε αντίθεση με τους ενήλικους ασθενείς με COVID-19, η πλειονότητα των παιδιατρικών ασθενών δεν εμφανίζει συμμετοχή του αναπνευστικού συστήματος. Μία υποκατηγορία ασθενών εμφάνισε ανεύρυσμα στα στεφανιαία αγγεία ενώ πλείστες περιπτώσεις εμφάνισαν εικόνα καρδιακής καταπληξίας με ανάγκη χορήγησης ινοτρόπων φαρμάκων, λόγω μυοκαρδίτιδας,  όπως αυτή συχνά παρατηρείται σε επιλεγμένες ιογενείς λοιμώξεις και στα σύνδρομα συστηματικής υπερφλεγμονώδους διέγερσης (αιμοφαγοκυτταρικο, Kawasaki, τοξικό shock).

Οι εργαστηριακές εξετάσεις καταδεικνύουν θρομβοπενία, ουδετεροφιλία, λεμφοπενία και έγερση των συστηματικών δεικτών φλεγμονής. Αρκετοί ασθενείς είχαν αυξημένη τροπονίνη (troponin-T) και proBNP (B-type natriuretic peptide), δείκτες υποδηλωτικοί διαταραχής της καρδιακής λειτουργίας.

Εικάζεται ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της εκσεσημασμένης διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στη λοίμωξη από COVID-19 και όχι μια άμεση επιπλοκή της λοίμωξης. Και αυτό, επειδή οι ασθενείς είχαν αρνητική ΠΨΡ κατά τη νοσηλεία, ενώ εν τούτοις, οι τίτλοι των αντισωμάτων στον ορό του αίματος τους αποδείκνυαν πρόσφατη λοίμωξη από τον COVID-19. Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι είχαν ιστορικό επαφής με πάσχοντα από COVID-19.

Θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με  Παιδιατρικό πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με COVID-19

Δεδομένου ότι το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια νέα θεραπευτική πρόκληση για όλους εμάς τους παιδιάτρους το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε. Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Η πρώιμη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συχνά οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται ειδικό χειρισμό και συνθήκες εντατικής θεραπείας.

Επί του παρόντος, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με βάση τον κλινικό φαινότυπο στον οποίο υπάγονται και βεβαίως με βάση την εμπειρία και τη γνώση των θεραπόντων ιατρών. Συχνά απαιτείται η συνεργασία ιατρών πολλών εξειδικεύσεων, όπως λοιμωξιολόγοι, εντατικολόγοι, αιματολόγοι και ρευματολόγοι. Με βάση τα περιστατικά που έχουν ήδη αναφερθεί στη βιβλιογραφία, οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για νόσο Kawasaki, πρέπει να λάβουν αγωγή με υπεράνοση γ-σφαιρίνη. Η χρήση των κορτικοστεροειδών και των βιολογικών παραγόντων υπερτερεί -anakinra (anti-IL-1) ή tocilizumab (anti-IL-6)-, σε περίπτωση που επικρατεί ο φαινότυπος της υπερφλεγμονώδους αντίδρασης.

Τέλος, η χρήση των αντιπηκτικών είναι εξαιρετικά σημαντική σε περίπτωση αυξημένου D-dimer, δεδομένης της υπεργλοιότητας και της θρομβοεκτασίας που έχει παρατηρηθεί σε ενήλικες πάσχοντες από COVID-19. Η δυσλειτουργία του μυοκαρδίου και το καρδιογενές shock οδηγούν σε οδυνηρά αποτελέσματα, επομένως η συστηματική καρδιαγγειακή παρακολούθηση, το υπερηχογράφημα καρδίας και η μέτρηση των ειδικών δεικτών (pro-BNP, troponin) καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας είναι απαραίτητη.

*Άρθρο της Δέσποινας Ν. Μαρίτση MD, MSc, PhD, MRCPCH, Ρευματολόγου Παίδων, Υπεύθυνη Τμήματος Ρευματολογίας Παίδων, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε εκδήλωση της ομογένειας στην ΟυάσινγκτονΧθες 20:47 | Ειδήσεις

Απόψε στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο ΧατζηνικολάουΧθες 20:53 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομία, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι τουΧθες 23:05 | Ειδήσεις

Οι τοπικές αρχές φαίνεται να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον ΘερμαϊκόΧθες 22:36 | Ειδήσεις

Τη Δευτέρα ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό μια ακόμη σορός, που άνηκε σε 23χρονο ημεδαπό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο