LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 11 Μαρτίου 2021 12:32

Πέθανε ο Lou Ottens

Έφυγε από την ζωή ο Lou Ottens, ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στον ήχο και σημάδεψε μία εποχή.

κασέτες

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε στο σπίτι του στο Βέλγιο το περασμένο Σάββατο ο Ολλανδός Lou Ottens, που δημιούργησε την τεχνολογία πίσω από τις κασέτες και τα Cd.

Αφού σπούδασε μηχανικός, ο Ottens ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Philips το 1952. Οκτώ χρόνια αργότερα, ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας.

Εκεί ακριβώς ο Ottens οδήγησε την ομάδα του στην ανάπτυξη του πρώτου φορητού μαγνητοφώνου. Δύο χρόνια μετά, έφερε επανάσταση στον ήχο αλλάζοντας την μπομπίνα με κύλινδρο και επινοώντας επί της ουσία, μια μικρογραφία της έκδοσής της, γνωστή σήμερα ως κασέτα.

Όταν η πρώτη πλαστική κασέτα έκανε το ντεμπούτο της σε μια ηλεκτρονική έκθεση του 1963, το σύνθημα ήταν «Μικρότερη από ένα πακέτο τσιγάρα!».

Ο Ottens σχεδίασε ειδικά την κασέτα ώστε να είναι αρκετά μικρή για να χωράει στην τσέπη του σακακιού, εν μέρει επειδή βρήκε ότι άλλα μοντέλα ήταν άσκοπα μεγάλα.

«Με ενοχλούσαν τα αδέξια, μη φιλικά προς το χρήστη συστήματα», εξήγησε χρόνια αργότερα. «Είναι τόσο απλό» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αντί να κρατήσει την εφεύρεσή του απόρρητη, όμως, ο Ottens προέτρεψε τη Philips να εγκρίνει το σχέδιό του, ώστε να μπορεί να γίνει βιομηχανικό πρότυπο και να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.

Η Philips τον άκουσε και έκανε μια συμφωνία με τη Sony για να χρησιμοποιήσει τον πατενταρισμένο μηχανισμό. Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι ιαπωνικές εταιρείες αντέγραψαν τις κασέτες σε διαφορετικές μορφές, ενώ η Sony παρουσίασε μία κασέτα σε παγκόσμιο επίπεδο πια.

Συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια πωλήθηκαν παγκοσμίως. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Marc Masters, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για την ιστορία των κασετών, το πρωτότυπο που εφευρέθηκε από την ομάδα του Ottens δημιουργήθηκε αρχικά ως «ευκαιρία για δημοσιογράφους ή λάτρεις της φύσης να κάνουν ηχογραφήσεις σε εξωτερικό χώρο» και όχι για να ακούσει κάποιος δημοφιλή τραγούδια.

«Καταλήξαμε τότε στα συμπεράσματα ότι η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι περιμέναμε. Είπαμε, αν είναι φτιαγμένο για μουσική, θα πρέπει να έχουμε 30 λεπτά ανά πλευρά» είχε δηλώσει ο Ottens σε συνέντευξή του. Και έτσι, γεννήθηκε η κασέτα. Ένα φορητό άλμπουμ μουσικής.

Όμως, ο Ottens δεν έμεινε εκεί. Αρκετά χρόνια αργότερα, άλλαξε ξανά το παιχνίδι, όταν συνέβαλε στην ανάπτυξη του Compact Disc, που έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Φυσικά, τα CD έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια αντίτυπα και έγινε βασικό υλικό στην παγκόσμια βιομηχανία.

Παρά την αύξηση των πωλήσεων κασέτων εκ νέου στη σύγχρονη εποχή, ο Ottens είχε την πεποίθηση ότι οι ψηφιακοί δίσκοι είναι καλύτεροι. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να νικήσει τον ήχο ενός CD» υποστήριζε ο ίδιος ενώ πάντα σημείωνε πως όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι δική του κληρονομιά.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΧθες 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)Χθες 22:13 | Τοπικά Νέα

Το έθιμο της συνάντησης των πέντε μεγάλων Επιταφίων της πόλης αναβίωσε φέτος με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΧθες 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο “Αι Γενεαί Πάσαι” από διάφορα σχολεία και χώρες (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου20:34Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Πάσχα: Η Αθήνα άδειασε και οι εκδρομείς παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση (βίντεο)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο