LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Μαρτίου 2021 08:31

Ισημερινός: νέφη ηφαιστειακής τέφρας καλύπτουν πολλές επαρχίες

Το Σανγκάι «βρυχάται» και έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Ισημερινός - ηφαίστειο Σανγκάι

Νέφη ηφαιστειακής τέφρας που εκλύεται εξαιτίας της δραστηριότητας στο ηφαίστειο Σανγκάι, 200 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο, έπληξαν χθες Σάββατο πέντε από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού και οδήγησαν στο κλείσιμο περιφερειακού αεροδρομίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Κατά το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του εθνικού ινστιτούτου γεωφυσικής, που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας, «τέφρα που εκλύθηκε από το ηφαίστειο Σανγκάι παρατηρήθηκε σε ύψος ως και 2 χιλιομέτρων πάνω από τον κρατήρα».

«Οι επαρχίες που πλήττονται από την πτώση τέφρας είναι οι Τσιμποράσο, Γουάγιας, Μπολίβαρ, Λος Ρίος και Κανιάρ», ανέφερε μέσω Twitter η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης κινδύνων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Ισημερινού (SNGRE).

Η Εθνική Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Ασφάλειας ECU911 έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες που εικονίζουν κοινότητες καλυμμένες από γκρι πέπλο.

Ιδιαίτερα πλήττεται η επαρχία Τσιμποράσο (νότια), στις Άνδεις, με μισό εκατομμύριο κατοίκους, που παραμένει σε κίτρινο συναγερμό (πριν από τα επίπεδα του πορτοκαλί και του κόκκινου συναγερμού, με το τελευταίο να αντιπροσωπεύει την υψηλότερη κλίμακα κινδύνου) από τον Ιούνιο, εξαιτίας της επανέναρξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Η παρουσία τέφρας στον αέρα» ανάγκασε τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) να «αναστείλει τη δραστηριότητα στο αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ», της πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας, ανακοίνωσε η υπηρεσία μέσω Twitter.

Το ίδιο αεροδρόμιο είχε επίσης αναστείλει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, για τον ίδιο λόγο.

Το Σανγκάι, ο επιβλητικός, χιονισμένος κώνος του οποίου φθάνει τα 5.230 μέτρα ύψος, συγκαταλέγεται στα αρκετά ενεργά ηφαίστεια του Ισημερινού, όπως επίσης το Τουνγκουράουα και το Κοτοπάξι. Αυτά τα τρία βρίσκονται νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Στο Σανγκάι θεωρείται ότι η εκρηκτική δραστηριότητα συνεχίζεται αδιαλείπτως από το 1628, σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής19:23Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη19:08Λεβαδειακός – Βόλος: Το τρένο… από τη Βοιωτία συνεχίζει χωρία στάση18:53Τροχαίο ατύχημα στο Βόλο - Μοτοσυκλέτα έπεσε στο οδόστρωμα 18:39Στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη ο Κώστας Αντετοκούνμπο 18:25Λάρισα: Άφησε την τελευταία του πνοή χορεύοντας στην πίστα18:11Λαμία: Φωτιά σε σπίτι - Στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ηλικιωμένος (βίντεο)17:57ΠΑΣΟΚ: Οι ευρωβουλευτές μας καταψήφισαν τα μέτρα της Mercosur17:43Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στο Ιράν17:29Επιστροφή ενοικίου: Την Πέμπτη οι τελευταίες καταβολές για το 202517:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο