LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 06 Μαρτίου 2021 21:08 | Ανανέωση: 06 Μαρτίου 2021 21:19

Σεισμός στη Θεσσαλία: Μη κατοικήσιμα σχεδόν 900 σπίτια (βίντεο)

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών στα κτήρια των περιοχών που επλήγησαν.

AP - Σεισμός - Ελασσόνα

898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέγχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Το Σάββατο διεξήχθησαν, από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1.800 κτήρια. Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά στους Ιερούς Ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους), τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Μόνο στο Δαμάσι, 6-7 στα 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσανάκας.

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ενώ μέχρι την Τρίτη θα τοποθετηθούν οικίσκοι για να στεγάσουν τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή.

«Αυτό που είναι κρίσιμο τούτη την ώρα είναι ό,τι προβλέπει ο νόμος για την άμεση στήριξη των πληγέντων να γίνει γρήγορα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το Δαμάσι.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημαντικότητα κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι αναλυτικές οδηγίες του ΟΑΣΠ για τη σύνταξη σχολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης και τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού (“Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες”), η διαβίβασή τους στα σχολεία της χώρας μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η υιοθέτησή τους από τις σχολικές μονάδες υλοποιώντας τις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας, η πραγματοποίηση από τον ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας των δύο σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας στις 2/12/2020 και 4/12/2020, η ψύχραιμη εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σεισμού και αμέσως μετά κατά την εκκένωση των σχολικών κτιρίων, οδήγησαν σε αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και σε αποφυγή τραυματισμών και ανθρωπίνων απωλειών.»

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «οι συνεχείς εκπαιδευτικές δράσεις του ΟΑΣΠ την τελευταία πενταετία σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, τον Δήμο Τυρνάβου και τον Δήμο Ελασσόνας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις εθελοντικές ομάδες και τον γενικό πληθυσμό, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των όμορων περιοχών, συνέβαλαν στη μείωση των επιπτώσεων στην περίπτωση του σεισμού της 3ης Μαρτίου αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σεισμικής ακολουθίας».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για θέματα φυσικών καταστροφών, τρεις εκπαιδευτικές προτάσεις του ΟΑΣΠ σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και συνοδών του σεισμού φαινομένων έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενταχθεί στα “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” της ψηφιακής Πλατφόρμας 21+ που δημιούργησε το καλοκαίρι του 2020 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μπορούν να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

"Η Ευρώπη δεν θα επιβάλει πρόστιμο, αλλά δεν θα προτιμά πλέον το ελληνικό FIR", δήλωσε.

Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευναΣήμερα 19:20 | Ειδήσεις

«Η κ. Καρυστιανού θα έπρεπε να είχε προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία».

Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχοΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής για τις εξελίξεις στη Γροιλανδία.

Αγρότες: Κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας (εικόνες)Σήμερα 14:03 | Ειδήσεις

Το κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει και η είδηση του βανδαλισμού των τρακτέρ δύο αγροτών που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 .

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας καταζητούμενος για βιασμό και πορνογραφία ανηλίκων22:12ΗΠΑ: Ξεκίνησε η "δεύτερη φάση" του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα21:58Η Δανία ενισχύει "από σήμερα" τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία21:44Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 - Είναι εφικτό ένα "μοντέλο Μαδούρο" στο Ιράν;21:30Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευνα21:16Θρίαμβος ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη - Καταιγιστικός "Δικέφαλος" στους 4 του Κυπέλλου21:02Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο20:48Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο20:34Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:24Τέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑ20:14Ant1 Sports: Σκληρή αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου 20:04Κύπελλο Ελλάδας: Τεράστια νίκη και πρόκριση του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ στα ημιτελικά19:50Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε εγκαταλελειμμένο κτήριο 19:36ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 202619:22Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου19:08Κιλκίς: Ελεύθερος με όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση18:54Λάρισα: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα - Απεγκλωβίστηκε οικογένεια με μωρό18:40"Αποκαλύψεις" - Εξαφάνιση 16χρονης: Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών18:26Σοκ στο Αιγάλεω: Ηλικιωμένη αυτοπυρπολήθηκε έξω από κατάστημα18:16Σε απόγνωση οι βιομηχανίες λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων18:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο