LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Μαρτίου 2021 21:50

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία άντεξε

Τι δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών στο διαδικτυακό σεμινάριο της ΕΣΕΕ. Οι τοποθετήσεις Αχτσιόγλου και Κατρίνη.

πληρωμή - χρήματα - λεφτά

«Η ελληνική οικονομία άντεξε. Το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται να κλείνει με ύφεση γύρω στο 8%. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκράτηση της ανεργίας. Τα λουκέτα ήταν περιορισμένα και με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης, τουλάχιστον, αυξάνονται οι ιδιωτικές καταθέσεις με ό,τι σημαίνει αυτό για την κατανάλωση μετά την πανδημία».  

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 3ο διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποίησε σήμερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Future of Retail 2040». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, όπως είπε ο υπουργός «έχουν ληφθεί συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 27 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον μέτρα θα είναι 8,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021, και συνολικά στα 35,6 δισ. ευρώ για την διετία. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, με την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από την κρίση». 

Η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Όσο δεν αντιμετωπίζεται η νέα γενιά χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία θα περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, θα έχει ραγδαίες συνέπειες στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα, θα επισείει κίνδυνο γενικευμένων πτωχεύσεων, ιδίως για πολίτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προτείνουμε πλήρη διαγραφή τόκων και κούρεμα βασικής οφειλής κλιμακωτά, ανάλογα με τα ποσοστά απώλειας εισοδήματος. Για τις οφειλές τουλάχιστον προς τη ΔΕΗ, ένα σχήμα το λιγότερο 24 δόσεων. Για τις επιταγές χρειάζεται ένα ταμείο επανεκκίνησης, ώστε την επομένη της άρσης του λοκ-ντάουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους. Εφάπαξ ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τις δαπάνες διαβίωσης των οικογενειών τους».  

Ευρώ - χρήματα

Ο Μιχάλης Κατρίνης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: «Οι αναστολές δανείων συγκράτησαν λίγο το πρόβλημα, ωστόσο σήμερα πάνω από το 90% των αναστολών δανείων έχει λήξει. Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών δανείων που δόθηκαν ήταν σε μεγάλες επιχειρήσεις και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ακόμα και στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας πρόσβαση σε δάνεια έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις, δηλαδή μόλις το 4% των επιχειρηματικών κωδικών. Το 70% των ποσών ενίσχυσης μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 2021 πρέπει να είναι μη επιστρεπτέο. Χρειάζεται ένα ειδικό τραπεζικό εργαλείο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Να ισχύσει ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών με 30% κούρεμα για εφάπαξ πληρωμή».  

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας τόνισε: «Θέλουμε να μεταφέρουμε την αγωνία, ακόμα και την απόγνωση των συναδέλφων μας σχετικά με το ιδιωτικό χρέος. Είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα. Οι μικρομεσαίες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, ενδεχομένως, να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες. Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα. Επιπλέον είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο».  

Στην ενότητα «Ιδιωτικό χρέος και μικρές επιχειρήσεις» ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ υπογράμμισε: «Οι κλάδοι που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι όσοι προϋποθέτουν την ανθρώπινη επαφή και εξυπηρέτηση (τουρισμός, εμπόριο κ.ά.). Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Χλευάζει όσους μετανάστες αποπειραθούν να δραπετεύσουν από το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»09:10Εύβοια: Τρελή πορεία αγροτικού οχήματος – Βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα (βίντεο)08:55Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων08:40Αργολίδα: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών08:25Πάτρα: Φωτιά σε αστικό ιστό στο Κάτω Καστρίτσι08:10Μέγαρα: Ο λόγος πίσω από την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι07:55Φαράγγι Σαμαριάς: Κλειστή η πρόσβαση από τη βόρεια είσοδο λόγω των ανέμων07:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιουλίου07:25O ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση στα ΣΜΝ07:11Αλέκος Παναγούλης: Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου και το... περίεργο τροχαίο δυστύχημα 06:57Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός – Κάλεσμα στη Χαμάς να συμφωνήσει06:43Τραγωδία στην Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιές και καύσωνα – Ανάμεσά τους και παιδί 2 ετών06:29Τι καιρό θα κάνει σήμερα Τετάρτη06:15ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο