LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Μαρτίου 2021 20:15

ΑΔΜΗΕ: Μοναστήρι “απειλεί” με μπλακάουτ όλη την Πελοπόννησο

Η «οπτική όχληση» από την επένδυση των 110 εκ. ευρώ, η στάση μερικών μοναχών και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί, ανά πάσα στιγμή, ένα black out.

Μπλακ Άουτ

Στον "πάγο" επένδυση 110 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Συστήματος 400 kV που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο λόγω αντιδράσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων.

Το έργο θεωρείται κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου.. Για 14 μήνες, όμως, το έργο παραμένει στάσιμο εξαιτίας πέντε μοναχών που εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο –τελευταίων- πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι. Κάνουν λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα» της Μονής.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ τονίζουν πως: «Σε καθεστώς ενεργειακής ανασφάλειας παραμένει η Πελοπόννησος μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων τον περασμένο Νοέμβριο. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου ως ο Εθνικός Διαχειριστής Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί κάθε νομικό δικαίωμα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ που έχει εδώ και μήνες ολοκληρωθεί σε βαθμό 98%. Θυμίζεται ότι ο Διαχειριστής έχει λάβει όλες τις νόμιμες άδειες για τη σύννομη υλοποίηση και ολοκλήρωση του επίμαχου έργου, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του οποίου έχει και αμετακλήτως κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ευάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου

Σύμφωνα με κύκλους του ΑΔΜΗΕ, «Το πρόσφατο συμβάν στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου είναι μία ακόμη υπενθύμιση των σοβαρών κινδύνων που διατρέχει το σύστημα ηλεκτροδότησης της Νότιας Ελλάδας. Η σύνδεση της Πελοποννήσου με το υπόλοιπο Σύστημα πραγματοποιείται σήμερα μόνο με μια γραμμή 150 kV. Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο που σταματούν πέντε μοναχές, η Πελοπόννησος θα συνδεόταν με ένα επιπλέον κύκλωμα 400 kV με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στους καταναλωτές της Πελοποννήσου εάν το έργο του Δυτικού Διαδρόμου είχε ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, στις περιόδους αιχμής όπου η τοπική ζήτηση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, είναι αναγκαίο να υπάρχει τοπική παραγωγή καθότι η κατάρρευση των τάσεων οδηγεί σε διακοπή τροφοδοσίας της Πελοποννήσου (τοπικό black out). Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο (π.χ. λόγω ΑΠΕ), αυτή δεν μπορεί να μεταφερθεί προς τα κέντρα κατανάλωσης της υπόλοιπης χώρας και αναγκαστικά υπάρχει περιορισμός της διαθέσιμης παραγωγής. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με την επέκταση του Συστήματος 400kV προς την Πελοπόννησο. Η ανάγκη της επέκτασης αυτής είναι ακόμη πιο επιτακτική εν όψει της διασύνδεσης της Κρήτης με το νότιο άκρο της Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα, αφού η τροφοδοσία του νησιού θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κυκλώματα 150 kV της Πελοποννήσου».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τουςΧθες 21:01 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως και οι επόμενες ημέρες είναι σημαντικές για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και ΤρίκαλαΧθες 21:01 | Ειδήσεις

Με μπλόκα, ρυθμίσεις στην κυκλοφορία και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις συνεχίζουν οι αγρότες τις δράσεις τους και αύριο.

Τροχαίο στην Πάτρα: Αγροτικό μπήκε μέσα σε ταβέρνα και ο οδηγός βρέθηκε κάτω από το αμάξι (βίντεο)Χθες 17:48 | Ειδήσεις

Ο οδηγός εγκλωβίστηκε κάτω από το αυτοκίνητό του.

"Αποκαλύψεις" - Μαζωνάκης: Νέα μαρτυρία-κλειδί για τις σχέσεις του τραγουδιστή με τον Στέφανο ΠαπαδόπουλοΧθες 16:47 | Ειδήσεις

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εκπομπής του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις" για τις συνθήκες της συνεργασίας τους, λίγες ημέρες μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει ο νεαρός τραγουδιστής κατά του γνωστού καλλιτέχνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπολσονάρου: Νέα επέμβαση για την αντιμετώπιση επίμονου λόξυγγα23:59Ο Τραμπ δηλώνει "πολύ θυμωμένος" για την ουκρανική επίθεση στην προεδρική κατοικία του Πούτιν23:44Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ23:30Ζαπορίζια: Ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει σε 18 μήνες εφόσον ο πόλεμος τελειώσει, λέει ο επικεφαλής23:14Τραμπ: Με επαίνους στον Νετανιάχου, ζητά να μπει στη δεύτερη φάση της η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα23:00Αττική Οδός: 21χρονος μεθυσμένος οδηγός πάτησε γκάζι για να ξεφύγει από το μπλόκο22:46Τραμπ: “Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί” - Συζητήσεις με Νετανιάχου για τη Γάζα22:32Έκρηξη κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων - 120 παιδιά με γρίπη σε μία εφημερία στο Αγλαΐα Κυριακού22:18Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε διάταγμα για την συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 202622:04Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ανδρέας Τεττέη - Το αντίο στην Κηφισιά21:50Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα21:36Η Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου21:22Μητσοτάκης: Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους21:08ANT1 Sports: Μεταγραφικές εξελίξεις σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό - Κορυφαία του κόσμου η Φωτεινή Τριχά20:54Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ, με φόντο τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή20:40Ο Άντριου Γκάουντλοκ συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών στη Ρόδο20:26Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:12Εορταστική αγορά: Με... φειδώ ψώνια και δώρα, λόγω ακρίβειας19:58Ρόδος: Νεκρός 51χρονος καθηγητής σε τροχαίο - Ελαφρά τραυματίας 15χρονος συνεπιβάτης19:44Θεοδωρικάκος: Ρεκόρ πληρωμών από αναπτυξιακούς νόμους19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο