LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2021 12:17

Κορονοϊός: “Καμπανάκι” από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφει η Ομάδα Επιδημιολογία Λυμάτων του ΑΠΘ. Αναλυτικά στοιχεία.

Λύματα

Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου των λυμάτων της Θεσσαλονίκης καταγράφονται στην ημερήσια παρακολούθηση των τιμών συγκέντρωσης του SASR-CoV-2, που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 01/03 και της Τρίτης 02/03, είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 26/2 και της Κυριακής 28/2 . Συγκρίνοντας τις μετρήσεις αυτής της Δευτέρας και Τρίτης σε σχέση με τις αντίστοιχες της Δευτέρας 22/2 και Τρίτης 23/2, η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 50%, δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της σταδιακής ανοδικής πορείας.

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή της εβδομάδας από Δευτέρα 22/2 έως και Κυριακή 28/2 είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρα 15/2 έως και Κυριακή 21/2). Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΥΜΑΤΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΘ

«Παρατηρώντας τις καθημερινές μετρήσεις στο σχετικό διάγραμμα μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο αστάθμητος παράγοντας σε σχέση με την εμπειρία του φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μεταλλαγμένα- πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, που υπάρχουν στην κοινότητα, εγκυμονώντας κινδύνους για μία ταχύτερη έξαρση της διασποράς που θα εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, ο καθηγητής Χημείας, Θοδωρής Καραπάντσιος, απάντησε ότι «λόγω της ημερήσιας πειραματικής αβεβαιότητας είναι πιο ενδεικτική η σύγκριση μεταξύ μέσων τιμών ομάδων 2 ή 3 ημερών, τουλάχιστον».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΥΜΑΤΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΘ

Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΥΜΑΤΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΘ

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσειΣήμερα 20:50 | Ειδήσεις

 Οι πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη μετά την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία του Eurogroup.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την ΕλλάδαΣήμερα 16:46 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατάφερε να επικρατήσει του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Βίνσεν βαν Πέτεγκεμ.

Φοινικούντα - Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Το σενάριο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίαςΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

«Ενδεχομένως το προσεχές διάστημα να έχουμε και νέα εντάλματα σύλληψης».

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά την εκλογή ΠιερρακάκηΣήμερα 19:05 | Ειδήσεις

Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη προγραμματίζεται επί του παρόντος για τις 19 Ιανουαρίου 2026.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσει20:59Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:45Φοινικούντα - Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Το σενάριο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας20:31Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του «Φραπέ» - Μου είπε ότι "θα μου στρίψει το λαρύγγι"20:17Η τεχνητή νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση20:10Λαχειοφόρος Αγορά ΕΛΕΠΑΠ 2025: Από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών20:03Συγκλονίζει ο 11χρονος Ρόμαν από την Ουκρανία - Λύγισε η διερμηνέας19:58Χανιά: Περιπέτεια σε σχολική εκδρομή – Μαθητές διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας19:44Μητσοτάκης για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα και όλους τους πολίτες 19:30Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά την εκλογή Πιερρακάκη19:16Συνελήφθη ο οδηγός μηχανής που παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο στην Αττική Οδό19:02Επιπλέον 21 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω ευλογιάς18:48Εργατικό ατύχημα - Ηράκλειο: Άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από ξυλοκοπτικό εργαλείο18:34Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα 18:22Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθεί18:10Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο18:00ΥΠΑΑΤ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις17:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων στο Μαυροδένδρι17:39Θεσσαλονίκη: Σε καταφύγιο για φιλοξενία το σκυλί που είχε θάψει ζωντανό 90χρονος17:29Προεδρία Eurogroup: H Γερμανία στηρίζει τον Πιερρακάκη17:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο