LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2021 10:47

Ελληνική Επανάσταση: Κολοκοτρώνης και Μπουμπουλίνα σε Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Η δράση των ηρωικών προσωπικοτήτων της Επανάστασης του 1821 ενέπνευσε τον δημιουργό τους, Θόδωρο Κοκκινίδη.

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων


Η Επέτειος της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στάθηκε η αφορμή για τον καλλιτέχνη Θόδωρο Κοκκινίδη να φιλοτεχνήσει δυο νέα κέρινα ομοιώματα, ιστορικές προσωπικότητες εκείνης της περιόδου, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι οι δυο ηρωικές προσωπικότητες του αγώνα της απελευθέρωσης, που δημιούργησε στο εργαστήριό του, εγκαινιάζοντας έτσι έναν κύκλο με δημιουργίες γνωστών προσώπων που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση.

«Όσο περισσότερο μελετώ τις ζωές τους και τον ηρωισμό τους τόσο μεγαλύτερη είναι η έμπνευση, ο θαυμασμός και το δέος που με ωθεί να τους τιμήσω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο, μέσα από την τέχνη μου», εξηγεί ο κ. Κοκκινίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Τα δυο εμβληματικά αυτά πρόσωπα του απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας έλαβαν ήδη τη θέση τους δίπλα στο κέρινο ομοίωμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοτέχνησα το 2019».

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης, πριν από την τοποθέτηση των δυο ομοιωμάτων στους καλαίσθητους χώρους του μουσείου επέλεξε και φωτογράφισε τον Γέρο του Μοριά με φόντο τους πρόποδες του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου και τη γενναία Υδραία καπετάνισσα με φόντο το θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας.

Όπως λέει, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Μαντώ Μαυρογένους βρίσκονται επίσης σε τροχιά υλοποίησης καθώς έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες για τη φιλοτέχνηση των ομοιωμάτων τους, που αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Πάσχα το ένα και μέχρι το καλοκαίρι το δεύτερο.

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Ένας χώρος που σε ταξιδεύει στον χρόνο

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει εκεί ο επισκέπτης, διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου. Η διαδρομή τον αποζημιώνει καθώς τον προετοιμάζει να μπει σ' έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σήμερα, στο μουσείο παρουσιάζονται τα κέρινα ομοιώματα 21 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα πόζαραν τα ίδια στον Θόδωρο Κοκκινίδη προκειμένου να φιλοτεχνήσει το κέρινο ομοίωμά τους. Εκείνο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι όχι μόνο το κέρινο ομοίωμα ως καλλιτεχνική δημιουργία που αποτυπώνεται στις φυσικές διαστάσεις του, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο προσπαθεί να το εντάξει.

Το μουσείο όλους αυτούς τους μήνες παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται. Με την επανέναρξη της λειτουργίας του, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσφέρει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο χρόνο και την ιστορία μέσα από τα εκθέματά του.

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON” – Ελευσίνα: Μήνυμα του 112 για πιθανή υπερχείλιση ποταμούΣήμερα 10:58 | Ειδήσεις

Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους οικισμού, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Σαρανταπόταμου.

Πτολεμαΐδα - Οδηγός λεωφορείου υπέστη έμφραγμα εν κινήσει: Όσα δήλωσε στο "Πρωινό" ο ήρωας που απέτρεψε την τραγωδίαΣήμερα 10:10 | Ειδήσεις

«Έπιασα το τιμόνι και κατάφερα κάποια στιγμή να τραβήξω το πόδι του οδηγού από το γκάζι, γιατί είχαν σφινωθεί τα πόδια του στα πετάλια».

“Κακοκαιρία BYRON”: Η Αστυνομία απεγκλώβισε πολίτες στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Σε 12 απεγκλωβισμούς, από σπίτια και αυτοκίνητα, μετά από κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Επίδομα Θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αιτήσεωνΣήμερα 08:44 | Ειδήσεις

Το επίδομα, κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ και ενισχύεται έως τα 1.200 ευρώ για περιοχές με βαρύτερες κλιματικές συνθήκες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό στον Αχεντριά - Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος12:07“Κακοκαιρία BYRON” – Ελευσίνα: Μήνυμα του 112 για πιθανή υπερχείλιση ποταμού11:53“Κακοκαιρία BYRON”: Η Αστυνομία απεγκλώβισε πολίτες στο κέντρο της Αθήνας11:39Κακοκαιρία Byron: Απομάκρυνση των φερτών υλικών στους πλημμυρισμένους δρόμους από τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής11:25Χαλκίδα: Αποκολλήθηκε κομμάτι μπαλκονιού σε κεντρικό δρόμο της πόλης εν μέσω κακοκαιρίας11:11Πτολεμαΐδα - Οδηγός λεωφορείου υπέστη έμφραγμα εν κινήσει: Όσα δήλωσε στο "Πρωινό" ο ήρωας που απέτρεψε την τραγωδία10:57“Κακοκαιρία BYRON”: Που έπεσε η περισσότερη βροχή στην Αττική10:43Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:29Καλαμάτα: Αυτοκίνητο με υπερήλικα οδηγό έπεσε στη θάλασσα10:15Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης: Σοκ με νταλίκα να κινείται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας10:01Επίδομα Θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αιτήσεων09:47ΥΠΑΑΤ- ΕΕΕΔΕΕ: Στις 430.000 τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα από την ευλογιά09:32Κουρέτας σε αγρότες: Τα αιτήματα σας είναι δίκαια – Μαζί θα αγωνιστούμε09:18Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 7 του Τραμ09:04Αταμάν: Ελπίζω ο Φαρίντ να είναι και στην καλύτερη πεντάδα του Final408:50“Κακοκαιρία BYRON”: Αναβλήθηκε η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας08:36Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εταιρεία με ανακυκλώσιμα υλικά στα Διαβατά (βίντεο)08:22“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Πρόβλημα και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου08:08F1: Ο πιο συναρπαστικός τελικός έρχεται την Κυριακή στις 15:00 ζωντανά σε ANT1 και ΑΝΤ1+07:54“Κακοκαιρία BYRON”: Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική σε Αττική και Πελοπόννησο07:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο