LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2021 10:47

Ελληνική Επανάσταση: Κολοκοτρώνης και Μπουμπουλίνα σε Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Η δράση των ηρωικών προσωπικοτήτων της Επανάστασης του 1821 ενέπνευσε τον δημιουργό τους, Θόδωρο Κοκκινίδη.

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων


Η Επέτειος της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στάθηκε η αφορμή για τον καλλιτέχνη Θόδωρο Κοκκινίδη να φιλοτεχνήσει δυο νέα κέρινα ομοιώματα, ιστορικές προσωπικότητες εκείνης της περιόδου, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι οι δυο ηρωικές προσωπικότητες του αγώνα της απελευθέρωσης, που δημιούργησε στο εργαστήριό του, εγκαινιάζοντας έτσι έναν κύκλο με δημιουργίες γνωστών προσώπων που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση.

«Όσο περισσότερο μελετώ τις ζωές τους και τον ηρωισμό τους τόσο μεγαλύτερη είναι η έμπνευση, ο θαυμασμός και το δέος που με ωθεί να τους τιμήσω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο, μέσα από την τέχνη μου», εξηγεί ο κ. Κοκκινίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Τα δυο εμβληματικά αυτά πρόσωπα του απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας έλαβαν ήδη τη θέση τους δίπλα στο κέρινο ομοίωμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοτέχνησα το 2019».

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης, πριν από την τοποθέτηση των δυο ομοιωμάτων στους καλαίσθητους χώρους του μουσείου επέλεξε και φωτογράφισε τον Γέρο του Μοριά με φόντο τους πρόποδες του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου και τη γενναία Υδραία καπετάνισσα με φόντο το θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας.

Όπως λέει, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Μαντώ Μαυρογένους βρίσκονται επίσης σε τροχιά υλοποίησης καθώς έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες για τη φιλοτέχνηση των ομοιωμάτων τους, που αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Πάσχα το ένα και μέχρι το καλοκαίρι το δεύτερο.

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Ένας χώρος που σε ταξιδεύει στον χρόνο

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει εκεί ο επισκέπτης, διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου. Η διαδρομή τον αποζημιώνει καθώς τον προετοιμάζει να μπει σ' έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σήμερα, στο μουσείο παρουσιάζονται τα κέρινα ομοιώματα 21 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα πόζαραν τα ίδια στον Θόδωρο Κοκκινίδη προκειμένου να φιλοτεχνήσει το κέρινο ομοίωμά τους. Εκείνο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι όχι μόνο το κέρινο ομοίωμα ως καλλιτεχνική δημιουργία που αποτυπώνεται στις φυσικές διαστάσεις του, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο προσπαθεί να το εντάξει.

Το μουσείο όλους αυτούς τους μήνες παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται. Με την επανέναρξη της λειτουργίας του, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσφέρει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο χρόνο και την ιστορία μέσα από τα εκθέματά του.

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Καβάλα - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο