LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Μαρτίου 2021 20:57

Νέα πρόκληση Τατάρ: Δεν υπάρχει ως λύση η ομοσπονδία στο Κυπριακό

Επίδειξη αδιαλλαξίας απο τον τουρκοκύπριο ηγέτη ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης.

Αμμόχωστος - Βαρώσια - Κύπρος - κατεχόμενα

Ευκαιρία να εξηγήσει ότι η ομοσπονδία ως έννοια έχει ξεπεραστεί, βλέπει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δηλώνοντας πως εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει να χάσει κάτι και με τα βήματα που έχουν κάνει η αναδόμηση, μεταρρύθμιση του ψευδοκράτους δεν είναι μακριά.

Σε συνέντευξή του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τουρκοκυοριακά κόμματα, ενώ πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, θα ενημερώσει τη λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους.

ο Τατάρ υποστήριξε ότι και τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πως η ομοσπονδία έχει ξεπεραστεί, επανέλαβε ότι μετά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα ακόμα και ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια της δικής του γενιάς για ομοσπονδία. Εάν ξεκινήσει μια διαδικασία από δω και πέρα, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά.

Και ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε, είχε πει ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες. «Εμείς κάνουμε ένα σημαντικό βήμα» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως στη Γενεύη θα εξηγήσει πως εάν υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση αυτής θα πρέπει να είναι η συνεργασία δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. «Άλλωστε αυτό ισχύει τώρα».

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να μην αναγνωρίζεται από κανέναν πλην της Τουρκίας, «ούτε κι έγινε καμιά προσπάθεια για κάτι τέτοιο», αλλά έχει σχέσεις, είτε εμπορικές, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, με άλλες 100 χώρες.

Όσον αφορά τις εκκλήσεις προς εκείνον να εξηγήσει «τι υπάρχει όταν λέει δύο κράτη», ο κ. Τατάρ είπε ότι «υπάρχει ο λαός μου, υπάρχει το κράτος μου, υπάρχει ο αγώνας μας και μια ευκαιρία για ομοσπονδία που ξεπεράστηκε λόγω του ότι δεν είδαμε καλή πρόθεση από την απέναντι πλευρά». Εάν όλα αυτά τα ενώσεις, είπε, υπάρχει μια ισχυρή θέση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην των δύο κρατών.

Σε περίπτωση, συνέχισε, που με έγκριση και των δύο πλευρών δεν υπάρξει μια συμφωνία, θα προχωρήσουν με τη στήριξη της Τουρκίας σε άλλες εναλλακτικές, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ψευδοκράτους, του ανοίγματος στη διεθνή κοινότητα και αυτό θα πάει στη Γενεύη να εξηγήσει.

Αυτά, είπε, έχει αναφέρει και στις επαφές που είχε μέχρι τώρα με αρμοδίους της ΕΕ και ξένους αξιωματούχους και είπε ότι τον ακούνε με προσοχή.

Πλέον η Κύπρος δεν είναι η ίδια, ούτε η ανατολική Μεσόγειος, συνέχισε ο . Τατάρ λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι πίσω μας, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει υπέρ μας και η Κύπρος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία». Το ψευδοκράτος, υποστήριξε, έχει ενισχυθεί με τις πολιτικές και τις ενέργειές του, όπως η πρωτοβουλία για το Βαρώσι, και την εναρμονισμένη πολιτική με εκείνη της Τουρκίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γλυφάδα: Επτά εμπρηστικές ενέργειες σε λύκειο μέσα σε τρεις ημέρες08:22Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις - Κλειστή η Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης08:08Αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές Αγίου Στεφάνου - Κρατούμενος στο νοσοκομείο07:54Γλυφάδα: Νεκρός 38χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σφοδρή σύγκρουση07:40Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την "Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού"07:26Η πρώτη συστηματική καταγραφή δαγκωμάτων από σκύλους στην Ελλάδα07:12Νωρίτερα οι πληρωμές για συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα – Αναλυτικά οι ημερομηνίες06:58Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Εμπλεκόταν σε υποθέσεις εμπρησμού, κλοπής και απόπειρα ανθρωποκτονίας06:43Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Στον Ολυμπιακό και επίσημα ο Μόντε Μόρις23:59Handelsblatt: Έχει "καλές πιθανότητες" ο Πιερρακάκης να ηγηθεί του Eurogroup23:44Μελόνι: Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι εφικτή23:30Χανιά: 43χρονος τραυματίστηκε από καραμπίνα - Εξετάζεται η εμπλοκή κυνηγού 23:16Λάρισα: Θύμα ληστείας επιχειρηματίας και η σύζυγος του – Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους τη νύχτα23:02FIBA Europe Cup: Με κυριαρχική εμφάνιση "λύγισε" την Πριέβιντζα ο ΠΑΟΚ 22:48ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο βρεφικό γάλα που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου22:34Basketball Champions League: Πρωτιά και πρόκριση στους "16" για την ΑΕΚ22:20Σοκ στην Αμαλιάδα: 14χρονος “νταής” εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του - Του απέσπασε περισσότερα από 8.000 ευρώ22:06Δότης σπέρματος με γενετική μετάλλαξη: 197 παιδιά γεννήθηκαν, πολλά με γονιδιακά αυξημένο ρίσκο καρκίνου 21:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο