LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Μαρτίου 2021 13:06 | Ανανέωση: 01 Μαρτίου 2021 22:18

ΥΠΟΙΚ: απολογισμός των μέτρων στήριξης στον έναν χρόνο της πανδημίας

Αναλυτική παρουσίαση για τα μέτρα που ελήφθησαν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το συνολικό τους κόστος.

εργαζόμενοι - επιχειρήσεις - ενίσχυση - χρήματα - μέτρα

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση του, αναφέρεται στο «ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας» και επισημαίνει ότι «με την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, η πολιτεία σχεδίασε και υλοποίησε πληθώρα παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά από την αναγκαία εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σε υγειονομικό επίπεδο».

Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια, «η οικονομική ενίσχυση κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχει υπερβεί κατά πολύ οποιοδήποτε πακέτο στήριξης δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ενώ διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να επισημανθεί η σημαντική συμβολή των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, που εργάστηκαν ακατάπαυστα για την υλοποίηση αυτού του πλήθους πολιτικών σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια.

Οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας, οι οποίες έως το τέλος Φεβρουαρίου αγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ, έχουν στηρίξει τη συντριπτική πλειοψηφία όσων επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια την πανδημίας, κατανέμοντας με δίκαιο και διαφανή τρόπο τους δημοσιονομικούς πόρους στους εργαζόμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους άνεργους, στους αγρότες, στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους δανειολήπτες και στις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο».

Αναλυτικά, τα κυριότερα μέτρα που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση είναι τα εξής:

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Με τους 5 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού: Έχουν εκταμιευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΑΘΗΝΑ

  • Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή: Έχουν εκταμιευτεί περίπου 3 δισ. ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες για τους εποχικά απασχολούμενους, τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και τους επιστήμονες, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
  • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Το συνολικό ύψος των οφειλών των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή έως σήμερα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.
  • Παράταση επιδομάτων ανεργίαςΣτους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος, δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • Από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.
  • Μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.
  • Ειδικά κλαδικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, με κόστος 300 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.
  • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στο τουριστικό πακέτο και σε προϊόντα και παρασκευάσματα ατομικής υγιεινής, με κόστος περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με κόστος 240 εκατ. ευρώ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΑΘΗΝΑ

  • Μείωση ενοικίων, με καταβολή μέρους της έκπτωσης στους ιδιοκτήτες: Έως σήμερα, σε 263.379 δικαιούχους έχουν γίνει συμψηφισμοί για τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020, και σε 176.034 και 205.647 δικαιούχους έχουν καταβληθεί χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», σημαντικού ποσοστού της δόσης για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία. Ήδη, 76.939 δικαιούχοι έχουν λάβει συνολικά 72 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα.
  • Ενίσχυση της Υγείας και κάλυψη αναγκών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με γνώμονα τη στοχευμένη και δίκαιη κατανομή των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων.

  1. Με νέο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, καθώς και με τη συνέχιση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, τον πολιτισμό και το τουριστικό πακέτο, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής καταβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  2. Με ορθολογική χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα, κυρίως, χάρη στις επιτυχείς εξόδους στις αγορές, που ενισχύουν περαιτέρω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην υγειονομική κρίση, αντλήσαμε πέντε φορές πόρους, μέσω της έκδοσης ομολόγων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία της χώρας μας.
  3. Με την άμεση ολοκλήρωση και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχέδιο ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους έως 32 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, λειτουργώντας παράλληλα ως πυξίδα για τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας μας προς ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ, «το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με σχέδιο, διορατικότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα, προκειμένου η κοινωνία να βγει όρθια από την υγειονομική κρίση και η οικονομία να επανεκκινήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων.

Είναι, όμως, στο χέρι μας να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες. Με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης15:31Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στην ηθοποιό - Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες15:21Τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ σφηνώθηκε σε νταλίκα - Τραυματίστηκε η έγκυος οδηγός15:11Θεσσαλονίκη: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ15:01Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59Πρόστιμο της ΣΤΑ.ΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις10:48ΝΒΑ – Αντετοκούνμπο: Συνεχίζεται ο κατήφορος… για τα “ελάφια”10:37ΕΚΤ: Αρνείται να δώσει δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βάση τα “δεσμευμένα χρήματα” της Ρωσίας10:26Τραγωδία στο Βερολίνο: Παιδί πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από πυρκαγιά σε μονοκατοικία10:14Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες "μαϊμού" προϊόντα10:00Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο 29χρονος09:45Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα κλεμμένη μηχανή09:31Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Ο Τσίπρας με το βιβλίο του, προσπαθεί να μετατρέψει την ενοχή του σε αφέλεια09:17Λάρισα: Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια09:03Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη με το αγροτικό ζήτημα08:49Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες – περισσότερο από 1 εκ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους08:35Ιταλία: 24χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο κέντρο του Μιλάνου08:21Χαϊδάρι: Τεράστιο δέντρο έπεσε μέσα σε παιδική χαρά!08:07Αττική - ΕΛ.ΑΣ: 10 Νεκροί και 610 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα μέσα στον Νοέμβριο07:53Μαδούρο: Δεν θέλουμε την ειρήνη των σκλάβων, ούτε την ειρήνη των αποικιών07:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο