LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2021 13:55

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: τι ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Δείτε αναλυτικά βήμα προς βήμα τη διαδικασία. Πότε μπορεί να γίνει "κούρεμα" του χρέους για να αποπληρωθούν οι πιστωτές.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Σε έξι βήματα οι μεγάλες επιχειρήσεις (με ετήσιο εισόδημα - τζίρο 700.000 ευρώ και πάνω, και 10 εργαζόμενους) θα επιδιώκουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό από την ερχόμενη Δευτέρα, εφαρμόζοντας το νέο πλαίσιο που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Τα νέα αυτά δεδομένα προβλέπουν τη δυνατότητα μια επιχείρησης να συμβιβαστεί ακόμη και με κούρεμα του χρέους της και έτσι να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Σε αντίθετη περίπτωση οδηγείται σε πτώχευση και στη λεγόμενη 2η ευκαιρία.

Ειδοποιός διαφορά για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες είναι ο διαχωρισμός της περιουσίας όσων ασκούν διοίκηση στην εταιρεία (εκτελεστικά μέλη δ.σ.) με την περιουσία της ίδιας της εταιρείας. Ωστόσο, ας σημειωθεί πως τα ενέχυρα και η περιουσία της εταιρείας ή του ιδιώτη ορίζουν και τις δυνατότητες του συμβιβασμού.

 Ειδικότερα, τα έξι βήματα μέσα από τα οποία κάθε επιχείρηση μπορεί να επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν ως εξής:

1. Οι οφειλέτες εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και μέσω της αίτησής τους ορίζεται κατ’ αρχήν εμπειρογνώμονας προκειμένου είτε να καταρτίσει το business plan διάσωσης της επιχείρησης είτε για να ελέγξει το business plan το οποίο υποβάλλει η ίδια η εταιρεία και το οποίο έχει καταρτίσει νωρίτερα.

2. Το business plan ελέγχεται, διορθώνεται και εγκρίνεται για το αν παρέχει τα εχέγγυα που ζητάει το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως η εταιρεία κρίνεται βιώσιμη μέσα από τη μορφή διάσωσης που προβλέπει το ίδιο το business plan. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να προβλέπει κούρεμα, αποπληρωμή σε δόσεις, οικειοθελή εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Εφόσον με τη σφραγίδα του εμπειρογνώμονα η εξυγίανση μπορεί να προχωρήσει, οι επιχειρήσεις εισέρχονται στο τρίτο στάδιο.

3. Εκδίδεται πόρισμα που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης και δι’ αυτού του τρόπου επικυρώνεται το business plan της επιχείρησης προκειμένου να εφαρμοστεί.

4. Το πόρισμα αυτό τίθεται υπόψη όλων των πιστωτών προς ψήφιση. Ως πιστωτές νοούνται οι τράπεζες και το Δημόσιο, αλλά και κάποιοι μεγάλοι προμηθευτές ιδιώτες οι οποίοι διακρατούν πάνω από το 5% του χρέους μιας επιχείρησης. Όλοι οι παραπάνω ψηφίζουν αν αποδέχονται ή όχι τους όρους της εξυγίανσης. Οι όροι της εξυγίανσης πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από εκείνους που κατέχουν το 60% του χρέους της εταιρείας. Τότε και οι λοιποί θα υποχρεωθούν να δεχθούν τη λύση.

5. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μαζί με το αποδεκτό business plan καταλήγει στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία: α)καλείται να επικυρώσει τη διαδικασία και β) υποχρεώνει και τους υπόλοιπους πιστωτές να δεχθούν τους ίδιους όρους με το 60% τουλάχιστον που ψήφισε υπέρ.

6. Κατόπιν τούτου καταρτίζεται η σχετική σύμβαση που περιέχει όλους τους όρους του business plan και της αποδοχής των πιστωτών. Η σύμβαση συνυπογράφεται από την εταιρεία και τους πιστωτές της και η οποία τηρείται απαρέγκλιτα από την εταιρεία, αλλιώς εκείνη οδηγείται άμεσα σε πτώχευση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Η επιχείρηση έγινε μέσω του ποταμού Αράχθου, καθώς το χωριό είναι αποκλεισμένο οδικώς, λόγω πτώσης βράχων.

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική ΣύσκεψηΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Θεσσαλικού μπλόκου στην Ε.Ο. στη Λάρισα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε κατάσταση οξείας μέθης στην ΚαλαμαριάΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκαν από περαστικούς και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο. Η μια εξ αυτών, πού ήταν σε ημιλυπόθημη κατάσταση, παρέμεινε για νοσηλεία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Smart Cities για μια Καλύτερη Ζωή: Το Μέλλον είναι Εδώ!16:24Κόσοβο: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Δεκεμβρίου 16:10Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση τριών ανηλίκων 13-14 ετών15:56Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:42Λασίθι: Διάσωση 35 μεταναστών, νότια της Ιεράπετρας15:28Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε κατάσταση οξείας μέθης στην Καλαμαριά15:14ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται 129 εκατ. δολάρια για την ανάκαμψη σεισμόπληκτων περιοχών - Μειώνονται οι δωρεές14:59Αλβανία: Φονική κακοκαιρία με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες14:44Κρήτη: Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων14:30UNICEF: Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώνονται κάθε ημέρα στη Γάζα μετά την εκεχειρία14:15Καλαμάτα: Παιδάκια 3 και 4 ετών εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο14:01Αιγάλεω: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας13:46F1 – Λας Βέγκας: Ακυρώθηκαν Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι13:32Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Γάζα13:18Τραγικό δυστύχημα στη Καβάλα: 85χρονος βρέθηκε στο κενό της πολυκατοικίας13:04Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός κινούνταν ανάποδα σε μονοδρόμους για να γλυτώσει έλεγχο12:50Το σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, επιμένει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ12:36Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Μόσχας12:22Θεσσαλονίκη: 20χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα12:08NBA: Ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο11:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο