LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2021 13:27

Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο – Εντυπωσιακή μείωση στους καπνιστές

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη διακοπή του καπνίσματος τακτικών και περιστασιακών, νέων και μεγαλύτερων καπνιστών.

Τσιγάρο - κάπνισμα

Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος σε ποσοστό 52,4% καταγράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές ηλικίας 16 με 24 χρόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικα πληθυσμό το Σεπτέμβριο του 2019 είναι 24,9% για τους καθημερινούς καπνιστές (περισσότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα), 3,7% και για τους περιστασιακούς καπνιστές (λιγότερο από 7 τσιγάρα την εβδομάδα). Συγκριτικά με αντίστοιχες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε 8.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, κατά τα έτη 2009, 2014 και 2019, παρατηρείται μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3%. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών.

Η συνολική μείωση του καπνίσματος σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι 52,4% και αποδίδεται ως έναν βαθμό στη μεγάλη εξόρμηση που έχει γίνει από την πρωτοβουλία smokefreegreece που χρηματοδοτείται από το George Behrakis Foundation για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία την τελευταία δεκαετία, έπειτα από έγκριση του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφερόμενος στην έρευνα Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που διαπιστώνουν σημαντική μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Και επιπλέον συμφωνούν με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αναφορές αλλά γεννούν ερωτηματικά ως προς τις πηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σε πρόσφατη έκδοση του οποίου η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα καπνιστών με επιπολασμό καπνίσματος μεγαλύτερο του 42%.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπεχράκης τονίζει πως η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του καπνίσματος  και θα συνεχίσει με ένταση τις δράσεις της πρωτοβουλίας smokefreegreece προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, από την πλευρά της, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην επιτυχή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων Υγείας Παιδείας και Θρησκευμάτων στον τομέα της πρόληψης του καπνίσματος, η οποία, εάν συνεχιστεί με τους ιδίους ρυθμούς, θεωρείται από τις επιτυχέστερες της Ευρώπης και κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά επιδιώκουν τον στόχο του συνολικού επιπολασμού του καπνίσματος κάτω του 5% μέχρι το 2040.

Την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απαρτίζουν ο Παναγιώτης  Μπεχράκης, πρόεδρος και μέλη η Αθηνά Καλοκαιρινού, η 'Αννα Κοκκέβη, ο Γεώργιος Μπαλαφούτης, η Ελεάνα Στουφή, ο Παναγιώτης Τσανάκας και ο Γεώργιος Χρούσος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης σε αγρότες: Όταν προβάλεις τα αιτήματα σου χωρίς να θες να τα συζητήσεις, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικόςΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της Κυβέρνησης, είναι «Ναι στο διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα Κρήτης: Δηλώνονταν βοσκότοποι "βράχια της Νορμανδίας"Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Οι άνθρωποι των ΚΥΔ, όπως φαίνεται απο τα ποσά που βρέθηκαν σε μετρητά που παίρναν μέρος, εισέπρατταν μέρος της επιδοτήσης.

Αγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσειςΣήμερα 16:22 | Ειδήσεις

Θα στείλουν γραπτώς τα αιτήματα τους στον Πρωθυπουργό. Τι διεκδικούν και τι αποφασίστηκε στη σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι διεθνείς προτεραιότητες του Τραμπ την νέα χρονιάΣήμερα 20:01 | Ειδήσεις

Η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, προς όφελος των ΗΠΑ, είναι μια από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Θα ανταποδώσουμε το χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος23:59Παναθηναϊκός: Εκτός αποστολής για τον αγώνα με τον Βόλο ο Τσέριν 23:45Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για την πρόσκληση σε αγρότες για διάλογο λέγοντας ότι είναι προσχηματικός23:31Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα23:17ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οδοστρωτήρας… οι “πράσινοι”23:03Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά στην Ιόνια Οδό στο ύψος της Αμφιλοχίας22:49Κηφισιά – Αστέρας Τρίπολης: Τα δοκάρια σταμάτησαν τους γηπεδούχους22:35Τροχαίο δυστύχημα στη Χίο: Νεκρός οδηγός μηχανής που παρέσυρε πεζό22:21Πανιώνιος – Προμηθέας: Οι Αχαιοί “βύθισαν” κι άλλο τους γηπεδούχους22:07Ηράκλειο: Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών με έναν τραυματία21:53Μύκονος – Καρδίτσα: Σπουδαία νίκη για τους γηπεδούχους21:39Τράκαρε με τον Ελ Κααμπί και έβγαλε σέλφι μαζί του21:26Ηρακλής – Άρης: Θρίλερ… στο Ιβανώφειο21:12Ο ΑΝΤ1 στα Παιδικά Χωριά SOS για τον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο του 202520:59ΟΦΗ – Πανσερραϊκός: Καθάρισαν… από το ημίχρονο οι νησιώτες20:45Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι διεθνείς προτεραιότητες του Τραμπ την νέα χρονιά20:32ANT1 Sports: Προελαύνει ο Λεβαδειακός στο πρωτάθλημα της Super League20:18Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:05Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του19:51ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα Κρήτης: Δηλώνονταν βοσκότοποι "βράχια της Νορμανδίας"19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο