LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2021 13:27

Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο – Εντυπωσιακή μείωση στους καπνιστές

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη διακοπή του καπνίσματος τακτικών και περιστασιακών, νέων και μεγαλύτερων καπνιστών.

Τσιγάρο - κάπνισμα

Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος σε ποσοστό 52,4% καταγράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές ηλικίας 16 με 24 χρόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικα πληθυσμό το Σεπτέμβριο του 2019 είναι 24,9% για τους καθημερινούς καπνιστές (περισσότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα), 3,7% και για τους περιστασιακούς καπνιστές (λιγότερο από 7 τσιγάρα την εβδομάδα). Συγκριτικά με αντίστοιχες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε 8.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, κατά τα έτη 2009, 2014 και 2019, παρατηρείται μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3%. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών.

Η συνολική μείωση του καπνίσματος σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι 52,4% και αποδίδεται ως έναν βαθμό στη μεγάλη εξόρμηση που έχει γίνει από την πρωτοβουλία smokefreegreece που χρηματοδοτείται από το George Behrakis Foundation για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία την τελευταία δεκαετία, έπειτα από έγκριση του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφερόμενος στην έρευνα Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που διαπιστώνουν σημαντική μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Και επιπλέον συμφωνούν με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αναφορές αλλά γεννούν ερωτηματικά ως προς τις πηγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σε πρόσφατη έκδοση του οποίου η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα καπνιστών με επιπολασμό καπνίσματος μεγαλύτερο του 42%.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπεχράκης τονίζει πως η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του καπνίσματος  και θα συνεχίσει με ένταση τις δράσεις της πρωτοβουλίας smokefreegreece προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, από την πλευρά της, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην επιτυχή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων Υγείας Παιδείας και Θρησκευμάτων στον τομέα της πρόληψης του καπνίσματος, η οποία, εάν συνεχιστεί με τους ιδίους ρυθμούς, θεωρείται από τις επιτυχέστερες της Ευρώπης και κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά επιδιώκουν τον στόχο του συνολικού επιπολασμού του καπνίσματος κάτω του 5% μέχρι το 2040.

Την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απαρτίζουν ο Παναγιώτης  Μπεχράκης, πρόεδρος και μέλη η Αθηνά Καλοκαιρινού, η 'Αννα Κοκκέβη, ο Γεώργιος Μπαλαφούτης, η Ελεάνα Στουφή, ο Παναγιώτης Τσανάκας και ο Γεώργιος Χρούσος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη Σήμερα 10:28 | Ειδήσεις

«Δεν μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), στο Ζάππειο.

Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNGΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Η συμφωνία φέρει σημαντική γεωοικονομική και ενεργειακή βαρύτητα για την Ελλάδα.

"Αποκαλύψεις"- Echo: Θρίλερ με τον θάνατο του θρυλικού σκύλου-ερευνητή της Anubis (βίντεο)Σήμερα 14:48 | Ειδήσεις

Όπως έγινε γνωστό μέσα από την εκπομπή "Αποκαλύψεις", οι τιμές στις βιοχημικές του εξετάσεις ήταν 10 φορές πάνω από το όριο.

Βορίζια - "Αποκαλύψεις": Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της προσαγωγής του 48χρονουΣήμερα 16:22 | Ειδήσεις

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις μελών και από τις δύο οικογένειες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ινδονησία: Έκρηξη σε τζαμί μέσα σε σχολικό συγκρότημα - Πολλαπλοί τραυματίες17:04Ενισχύονται τα δρομολόγια του μετρό λόγω του 42ου Μαραθωνίου της Αθήνας16:50Βορίζια - "Αποκαλύψεις": Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της προσαγωγής του 48χρονου16:36Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε κατάστημα όπου διεξάγονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια16:22Hellenic Championship ATP 250: Ο Τζόκοβιτς πέρασε στα ημιτελικά και κυνηγάει τον 101ο τίτλο του16:08Τέμπη - Σύμβαση 717: Αναβλήθηκε η δίκη των ελεγκτών 15:54"Αποκαλύψεις"- Echo: Θρίλερ με τον θάνατο του θρυλικού σκύλου-ερευνητή της Anubis (βίντεο)15:40Παναθηναϊκός: Ο Κένεθ Φαρίεντ έρχεται για να “γεμίσει” την ρακέτα15:26Miss Universe: Ο πρόεδρος Ναουάτ ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη για το περιστατικό με την Μις Μεξικό (βίντεο)15:12Λάρισα: Στο νοσοκομείο τρίχρονο παιδί που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο14:58Βέροια: Αιματηρή ληστεία στο φράγμα του Αλιάκμονα14:44Στις 3 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα14:30Συμφωνία ATLANTIC - SEE LNG TRADE και Venture Global για την προμήθεια LNG14:16Μαρινάκης στο "Πρωινό": Μου έχουν ευχηθεί "μακάρι Τέμπη"14:02ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού13:48Χρυσοχοΐδης: Μόνιμα στην Κρήτη το Ελληνικό FBI - Τέλος οι μπαλωθιές13:35Βορίζια: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Τα τελευταία στοιχεία13:21Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης 717 13:08Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ από Ζάππειο: Μαζί θα εξαλείψουμε το ρωσικό φυσικό αέριο12:54Βόλος: Άνδρας κατέβασε το παντελόνι του μπροστά σε 16χρονη μέσα σε λεωφορείο12:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο