LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2021 07:37

Σεισμός στις Αλκυονίδες: Τα Ρίχτερ που πήραν μαζί τους δεκάδες ψυχές

Η "μαύρη ημέρα" κατά την οποία οι Έλληνες πέρασαν από το "Φως του Αυγερινού" στην σκληρή πραγματικότητα των σεισμών. Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής.

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Βράδυ 24ης Φεβρουαρίου 1981. Στην Αθήνα επικρατεί κρύο, αλλά όλα κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι βλέπουν στην ΕΡΤ το «Φως του Αυγερινού». Ώσπου λίγο πριν τις 11, ένας υπόκωφος θόρυβος τρομάζει την πόλη και τη γη συγκλονίζει για περίπου 10 δευτερόλεπτα μια ισχυρή σεισμική δόνηση.

Τα 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, έπληξαν σχεδόν ανεπανόρθωτα την Κορινθία και την Φωκίδα, ενώ η Αττική έζησε για περισσότερες από δέκα μέρες τον τρόμο του εγκέλαδου, με τους Αθηναίους να κοιμούνται στα πάρκα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στις 22:55 τη νύχτα, σχεδόν όλη η νότια Ελλάδα κουνήθηκε. Ο σεισμός στον κόλπο των Αλκυονίδων με μέγεθος 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ, δεν ήταν μόνο καταστροφικός για περίπου 85.000 κτίρια (22.554 μη επισκευάσιμα), αλλά κόστισε τη ζωή και σε 20 συνολικά ανθρώπους. Οι τραυματίες ήταν πάνω από 500. Αρχικά η εκτίμηση ήταν 6,6 Ρίχτερ αλλά τελικά η μέτρηση άγγιξε τα 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Ο κύριος σεισμός όμως δεν ήρθε μόνος του. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον κύριο, που έσπειραν τον τρόμο και δεν άφησαν τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την επόμενη μέρα ο μετασεισμός έφτασε τα 6,4 Ρίχτες, ενώ εννέα ημέρες αργότερα, ακόμα ένας μετασεισμός 6,3 Ριχτερ, προκάλεσε ακόμα περισσότερες ζημιές.

Οι μετασεισμοί σταμάτησαν περίπου δυο μήνες μετά. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κοιμόντουσαν εκτός κτιρίων, αφού ο φόβος τούς είχε κυριέψει. Στην Κορινθία, το Λουτράκι καταστράφηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό, μετατρεπόμενο από τουριστικό θέρετρο, σε κατεστραμμένο τοπίο. Η Περαχώρα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ άλλες περιοχές με μεγάλες ζημιές ήταν η Κινέττα, το Κιάτο, τα Μέγαρα, η Κόρινθος και το Βραχάτι.

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα έκαναν καιρό να ξαναμπούν σε σπίτι. Τα πάρκα και οι πλατείες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, ειδικότερα τις πρώτες μέρες μετά από τον φονικό σεισμό. Πολλά γράφτηκαν εκείνοι την εποχή, ενώ οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι ανατριχιαστικές. Στην Αττική, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες και επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.

Η Αθήνα έμελλε να ξαναζήσει τον τρόμο του εγκέλαδου 18 χρόνια αργότερα, με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Μπορεί ο σεισμός τότε να ήταν μικρότερος σε μέγεθος (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρο ήταν πολύ πιο κοντά. Και κόστισε τη ζωή σε 145 ανθρώπους. Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της Ελλάδας έγινε τον 19ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1881 στη Χίο, όπου τα θύματα ξεπέρασαν τους 4.000.

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Σεισμός - Αλκυονίδες Νήσοι - 1981

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά σε σχολείο - Τραυματίες παδί και έφηβοι (βίντεο)

Η Ηλεία “αποχαιρέτισε” τον Μητροπολίτη Γερμανό (εικόνες)

Europa League: Οι “16” που θα μπουν στην κληρωτίδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονηΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

Τα τρίδυμα από τον τρίτο όροφο παραμένουν προληπτικά στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου.

Μπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε νέο τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - ΘεσσαλονίκηςΣήμερα 09:04 | Ειδήσεις

Το απόγευμα αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, όπου θα μοιράσουν έντυπο όπου θα εξηγούν το δίκαιο των αιτημάτων τους, ζητώντας τη στήριξη των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων.

Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυοΣήμερα 08:51 | Ειδήσεις

Στα μπλόκα της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοιΣήμερα 07:56 | Ειδήσεις

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 710 κλήσεις μέχρι χθες στις 11:30 το βράδυ για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κλοπή χαλκού και κατοχή όπλων12:02Ολυμπιακός: Εξετάζεται η περίπτωση του περιζήτητου Κέβιν Ροντρίγκες 11:48Φωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονη 11:34Ζελένσκι: Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για 15 χρόνια11:20Τρίκαλα- Καρδίτσα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες11:06Κριστιάνο Ρονάλντο: Παραμένει ο στόχος των 1000 γκολ καριέρας10:52Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος που έκλεψε αυτοκίνητο10:38Δύο συλλήψεις διακινητών μεταναστών σε Γαύδο και Καλούς Λιμένες10:24Θεσσαλονίκη: 14χρονος απείλησε 13χρονο για να του κλέψει το πορτοφόλι 10:10Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 16χρονος που λήστεψε 12χρονες υπό την απειλή κουζινομάχαιρου09:56Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο09:42Συνελήφθη οδηγός σε ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ09:28Μπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε νέο τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης09:14Ινδονησία: 16 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας09:00Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ: Στο επίκεντρο η ανακωχή στην Λωρίδα της Γάζας 08:46e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου08:32Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι08:18Τουρκία: Φερόμενοι ως τζιχαντιστές τραυμάτισαν 7 αστυνομικούς08:04Σάμος: Νεκρός ο ένας εκ των τεσσάρων αγνοούμενων αλλοδαπών07:50Μακρόν: Η συμμαχία των προθύμων θα συγκεντρωθεί στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου07:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο