LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2021 21:42

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας

“Μεταρρυθμιστική τομή” χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΒΟΥΛΗ - ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Με βελτιωτικές νομοθετικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του για την “Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής”.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, και η Ελληνική Λύση δήλωσε “παρών”.

«Δεν είναι συχνές οι περιπτώσεις που να μπορούμε να συμφωνούμε στα βασικά. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια τέτοια περίπτωση και ζητώ να τη στηρίξετε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, κλείνοντας τη συζήτηση.

Ο Υπουργός Επικρατείας επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «μεταρρυθμιστική τομή», το νομοσχέδιο. «Είναι ανάγκη η μετεξέλιξη των δύο υφιστάμενων Εθνικών Επιτροπών και η δημιουργία της νέας Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΣΑΜΕΑ, για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης. Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κομματικό στρατό.

«Μην ψάχνετε φαντάσματα. Δεν διορίζουμε ούτε έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχει σκοτεινός σκοπός. Πρόκειται για συμβουλευτικές επιτροπές με υψηλού κύρους επιστήμονες, που θα εισηγούνται δημόσιες πολιτικές στην εκτελεστική εξουσία και η κυβέρνηση παραμένει πλήρως λογοδοτούσα. Η υπαγωγή τους στον πρωθυπουργό είναι αναβάθμιση», σημείωσε. Υποστήριξε ακόμα, ότι γίνεται εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα αποκομματικοποιούνται οι επιτροπές και εκπροσωπούνται πλέον, τόσο τα τριτοβάθμια όργανα των αναπήρων, όσο και η κοινωνία των πολιτών.

«Δεν προσθέτουμε κόσμο. Μόνο πέντε άτομα στην νέα Αρχή Προσβασιμότητας. Η λογική μας ήταν να γίνονται αποσπάσεις για να μην επιβαρύνουμε το κόστος λειτουργίας τους. Φροντίσαμε να υπάρχει εκπρόσωπος από την κοινωνία των πολιτών και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, καταλόγισε στην Κυβέρνηση αποσπασματικές λύσεις και τόνισε ότι «η αναπηρία δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας, αλλά είναι ένα βαθειά πολιτικό ζήτημα που θέλει τόλμη». «Αυτό που χρειάζονται οι ευάλωτες αυτές ομάδες και έχουν ανάγκη, είναι η καθολική προσβασιμότητα τους», επεσήμανε η κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι, «η απόσυρση, από τον Υπουργό Επικρατείας, σειράς προκλητικών, κατά παρέκκλιση διατάξεων, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής, είναι μια νίκη για την αξιοκρατία και την ορθολογική λειτουργία του Δημοσίου».

Τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25, ήταν έντονα επικριτικά, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα από τα πολλά κα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΣήμερα 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΣήμερα 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΣήμερα 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο19:16Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34Κραν Μοντανά: Εγγύηση 215.000 ευρώ και βραχιολάκι για τους ιδιοκτήτες του μπαρ18:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο