LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2021 19:12

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στις συγγενείς καρδιοπάθειες παίδων και ενηλίκων

Γράφει ο Φώτιος Α. Μητρόπουλος, Καρδιοχειρουργός Παίδων και Ενηλίκων, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Παίδων Συγγενών Καρδιοπαθειών και Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

 Καρδιά - βαλβδίδες

Η εξέλιξη σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ιατρικής είναι γεγονός. Χρόνο με τον χρόνο νέες μέθοδοι κάνουν την εμφάνισή τους, όντας ακόμα πιο εξειδικευμένες και πιο τεχνολογικά εξελιγμένες.

Στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής, που δεσπόζει ως ένας από τους πιο απαιτητικούς, οι νεωτερισμοί είναι από μόνοι τους μια τεράστια επιτυχία. Οι καρδιακές παθήσεις και δη εκείνες που χρήζουν εγχειρητικής αποκατάστασης μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες στη διάπλαση της καρδιάς που φέρει μαζί του o άνθρωπος από την ημέρα της γέννησής του. Οι δομικές αυτές δυσμορφίες μπορεί να επηρεάσουν τα τοιχώματά της, τις βαλβίδες αλλά και τα μεγάλα αγγεία της. Το εύρος της φύσης κάθε συγγενούς καρδιοπάθειας είναι μεγάλο και μπορεί να εμφανιστούν από απλές παθήσεις που δεν προκαλούν κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα μέχρι και πολύ σοβαρές ή συμπλοκές που τείνουν να είναι επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς.

Βάσει πολλών επιστημονικών ερευνών, οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα κάποιου δομικού προβλήματος στην κατασκευή της καρδιάς κατά την πρώιμη ανάπτυξή της και οι αιτίες που τις προκαλούν μπορούν να αποδοθούν ως ακολούθως: 

 1. Κληρονομικοί παράγοντες
 2. Χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών κατά τη
 3. διάρκεια της εγκυμοσύνης
 4. Κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και κάπνισμα
 5. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 6. Αυξημένα επίπεδα σακχάρου και διαβήτης
 7. Περιβαλλοντικοί παράγοντες
 8. Προχωρημένη ηλικία κύησης της μητέρας. 

Παγκοσμίως περίπου 8-10 παιδιά ανά 1.000 ζωντανές γεννήσεις εμφανίζουν συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι μορφές θεραπείας επεμβατικής ή χειρουργικής αντιμετώπισης αλλά και η ακόλουθη ιατρική φροντίδα των ασθενών έχουν δραστικά βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και τα περισσότερα από τα παιδιά με ΣΚ έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, ενώ το 90% των ασθενών θα φτάσουν επιτυχώς στην ενήλικη ζωή.

Θεραπεία

Οι μορφές θεραπείας των ΣΚ ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της εκάστοτε παθήσεως. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ΣΚ που δεν χρήζουν θεραπευτικής παρέμβασης. Για τις πιο σύμπλοκες καρδιοπάθειες η θεραπευτική στρατηγική περιλαμβάνει: 

 • Φαρμακευτική Αγωγή
 • Επεμβατική Παιδοκαρδιολογική Προσέγγιση (καθετηριασμοί κ.λπ.)
 • Χειρουργική αποκατάσταση. 

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση ΣΚ, χρησιμοποιείται και η ανάλογη θεραπεία. Με την πάροδο των χρόνων και των πολύ σημαντικών εξελίξεων στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν πλέον καθιερωθεί. 

Γενικά οι Καρδιακές Παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο της Ελάχιστης Επεμβατικής Χειρουργικής είναι οι ακόλουθες: 

 • Επιδιόρθωση και Αντικατάσταση Μιτροειδούς Βαλβίδας
 • Επιδιόρθωση και Αντικατάσταση Τριγλώχινος Βαλβίδας
 • Επιδιόρθωση ή Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας
 • Μεσοκολπική Επικοινωνία και άλλα Ελλείμματα του
 • διαφράγματος
 • Κολπική Μαρμαρυγή - Επέμβαση Maze - Αντιαρρυθμικές
 • Επεμβάσεις
 • Αφαίρεση Όγκων - Μορφωμάτων Καρδιάς
 • Αφαίρεση Υποβαλβιδικής Υποαορτικής Μεμβράνης,
 • Μυομεκτομή
 • Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη
 • Επιδιόρθωση Ανευρυσμάτων. 

Η τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής πραγματοποιείται με μια δεξιά μίνι πρόσθια ή υπομαστική θωρακοτομή (4-5 εκ.). Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ελάχιστες διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές και παρουσιάζει δείκτη θνητότητας 0-1%. Για τον ασθενή υπάρχει μια παραμονή λίγων ωρών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη συνέχεια νοσοκομειακή περίθαλψη και φροντίδα της τάξε-ως των 3-4 ημερών. Το μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, μια και είναι ελάχιστα ορατό. Συγκρίνεται ευνοϊκότατα με οποιαδήποτε άλλη τεχνική σύγκλισης ελλειμμάτων (θωρακοσκοπικά ή ρομποτικά).

Τα πλεονεκτήματα της Ελάχιστης Επεμβατικής Χειρουργικής είναι πολυάριθμα: 

 • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 • Λιγότερη απώλεια αίματος και λιγότερη ανάγκη για μεταγγίσεις
 • Μειωμένη μετεγχειρητική δυσφορία και μειωμένη ανάγκη για μετεγχειρητική αναλγητική αγωγή
 • Ταχύτερη επάνοδος λειτουργίας του εντέρου
 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας και άμεση κινητοποίηση
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα με μεγάλη ψυχολογική ικανοποίηση του ασθενούς
 • Γρηγορότερη επάνοδος στις φυσιολογικές, σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες του ασθενούς.

Αν και τεχνικά είναι πιο απαιτητική η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ως επέμβαση, τα άμεσα αλλά και τα απώτερα οφέλη της, καθώς και το εξαιρετικό αισθητικό της αποτέλεσμα δικαιολογούν και ενδεχομένως επιβάλλουν τη χρήση και την καθιέρωσή της.

Metropolitan - ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

*Άρθρο του Φώτιου Α. Μητρόπουλου, Καρδιοχειρουργού Παίδων και Ενηλίκων, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Παίδων Συγγενών Καρδιοπαθειών και Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός - Μητσοτάκης: στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίριΣήμερα 14:11 | Ειδήσεις

«Η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν επιτρέπεται να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση» τόνισε. Τι είπε για το εμβόλιο της J&J, τα self test και το εργασιακό νομοσχέδιο.

Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Ποινικού ΚώδικαΣήμερα 13:44 | Ειδήσεις

Βολές από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης προς την τότε κυβέρνηση μετά την κατάθεση στον πταισματοδίκη. «Στίγμα και όνειδος» χαρακτηρίζει την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πριν τις εκλογές.

Σάντουιτς προκάλεσε έμφραγμα σε βουλευτήΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε πώς από την κατανάλωση σάντουιτς έφτασε στο να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Κωνσταντίνα Ρασβανή: Φοιτήτρια στο ΜΙΤ με πλήρη υποτροφία η μαθήτρια από το ΒόλοΣήμερα 12:14 | Ειδήσεις

Μία από τους ελάχιστους μαθητές που γίνονται δεκτή από το κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ έγινε η Βολιώτισσα μαθήτρια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Μαριάντα Πιερίδη στο “Πρωινό” για την Ελένη Μενεγάκη και την γιόγκα (βίντεο)15:05Σακελλαροπούλου: Η Λιβύη θα βρει στην Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο14:54“Η Φάρμα”: καυγάς για μια ντομάτα και ένα… “σ΄ αγαπάω” (αποκλειστικό βίντεο)14:41Κορονοϊός - Μητσοτάκης: στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι14:30“Το Πρωινό” - Χαλακατεβάκης: Γίνομαι πατέρας - Με είχαν... καλέσει στον γάμο μου (βίντεο)14:18Η “Daily Mail” αποθεώνει την “Επιχείρηση Ελευθερία”: 60 ελληνικά νησιά “Covid-free” μέχρι τέλος Απριλίου14:05Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα13:53Folli Follie - Σταύρος Αραχωβίτης: άρση ασυλίας του βουλευτή13:41Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος13:30Κωνσταντίνα Ρασβανή: Φοιτήτρια στο ΜΙΤ με πλήρη υποτροφία η μαθήτρια από το Βόλο13:18“Άγριες Μέλισσες”: Spoiler για την “συγκατοίκηση” Νικηφόρου και Ασημίνας (αποκλειστικό βίντεο)13:05ΝΑΤΟ: Τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία12:52Μητσοτάκης – Αλ Μένφι συμφώνησαν για επανεκκίνηση συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης12:39Μπαχτσελί: νέο ανθελληνικό παραλήρημα12:27ΣΥΡΙΖΑ για συνεπιμέλεια: να αποσυρθεί το άκρως προβληματικό το νομοσχέδιο12:14Στο gov.gr οκτώ πιστοποιητικά από το ΚΕΠ12:02Ζώδια από την Λίτσα Πατέρα: τι φέρνει η Αφροδίτη στον Ταύρο (βίντεο)11:49Επιστρεπτέα Προκαταβολή: έξτρα επιδότηση για τους τρεις πρώτους κύκλους11:36Τζάνετ Τζάκσον: Σε δημοπρασία 1.000 προσωπικά αντικείμενα της 11:23Εμβόλιο Johnson&Johnson – Σκουτέλης: αυτονόητη η αναστολή των εμβολιασμών11:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο