LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2021 19:26

Νόσηση από Covid-19 και διασωλήνωση ασθενών σε ΜΕΘ

Γράφει ο Χάρης Πασκαλής, Παθολόγος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 7ου ΥΓΕΙΑ.

εντατική - νοσοκομείο

Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) προκάλεσε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών και πολλά άλλα πρακτικά, οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Καθώς η πανδημία είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, οι προσπάθειες όλης της ανθρωπότητας εστιάζονται στον περιορισμό της με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Σίγουρα ο πιο μόνιμος (;) και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό σε αρκετό βαθμό, έχουν ληφθεί πολλά περιοριστικά μέτρα στην καθημερινή ζωή μας.

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η εφαρμογή των μέτρων από τον καθένα μας, δηλαδή η ατομική μας ευθύνη. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε από το κράτος να μας κυνηγάει και να επιβάλει πρόστιμα, γιατί πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει, ότι κάθε φορά που παραβαίνουμε τα μέτρα, εκθέτουμε τον εαυτό μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους σε κίνδυνο νόσησης, χρόνιων προβλημάτων ή και απώλειας ζωής.

Όσο ο αριθμός των ασθενών παραμένει υψηλός ή αυξάνεται, τόσο θα διατηρούνται ή και θα αυξάνονται τα μέτρα και η επίπτωση στην καθημερινότητά μας θα συνεχίζεται. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι αν οι ασθενείς υπερβούν τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να τους αντιμετωπίσει, θα αυξηθούν οι θάνατοι, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά και από τα άλλα νοσήματα, καθότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι ανθρώπινοι και υλικοτεχνικοί πόροι.

Διασωλήνωση ασθενών με COVID-19 σε ΜΕΘ

Παρόλο που ένα σημαντικό ποσοστό των προσβαλλόμενων ασθενών είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά σχετικά συμπτώματα (σαν μίας ίωσης), δυστυχώς ένα σημαντικό ποσοστό εμφανίζει σοβαρότερη νόσο, που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και διασωλήνωση.

Οι βαριές μορφές συνήθως έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται υψηλές ροές οξυγόνου ή μηχανική υποστήριξη με μάσκα ή και με διασωλήνωση.

Διασωλήνωση θα χρειαστούν οι ασθενείς που η αναπνοή τους έχει επηρεαστεί τόσο πολύ, που ή δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο ή έχουν κουραστεί οι μύες της αναπνοής.

Όμως, η αναπνευστική ανεπάρκεια δεν είναι ο μόνος λόγος που ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ, γιατί υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, όπως καρδιακές επιπλοκές, ένα σύνδρομο από υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση (σύνδρομο καταιγίδας κυτταροκινών – cytokine storm syndrome), νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές επιπλοκές και άλλες.

Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου είναι σίγουρα πιο συχνές σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με χρόνιες νόσους, αλλά δυστυχώς, ακόμα και στους νεότερους και υγιείς, ένα μικρό ποσοστό θα έχει σοβαρές μορφές της νόσου και έχουμε και απώλειες ζωής.

Καταστολή ασθενών στη ΜΕΘ

Όταν ένας ασθενής είναι διασωληνωμένος, θα βρίσκεται αναγκαστικά σε καταστολή με φάρμακα (τεχνητός ύπνος), πρώτον για να μην τον ενοχλεί ο σωλήνας που είναι στην τραχεία του και να μπορεί να αερίζεται χωρίς αντίσταση από τον αναπνευστήρα και δεύτερον για να «ξεκουραστούν» οι αναπνευστικοί μύες και να ελαττωθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο. Αυτή η καταστολή μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες, μέχρις ότου κριθεί ότι έχει πιθανότητα να αναπνεύσει μόνος του.

Χρόνιες συνέπειες από τη νόσηση με Covid-19

Ένα σημαντικό επίσης πρόβλημα αυτής της νόσου, είναι οι χρονίζουσες συνέπειές της. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ασθενών (περίπου 2 στους 3) που νόσησαν από κορωνοϊό (έστω και σε ήπια μορφή), ακόμη και 6 μήνες μετά την ασθένεια, έχουν τουλάχιστον ένα ενοχλητικό στην καθημερινή τους ζωή σύμπτωμα. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι η έλλειψη γεύσης ή και οσμής, που προκαλεί σημαντικό πρόβλημα, η μόνιμη κόπωση, που εμποδίζει πολλές καθημερινές δραστηριότητες και η μυϊκή αδυναμία. Η έντονη μυϊκή αδυναμία είναι πιο συχνή σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Ειδικά όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση και νοσηλεία σε ΜΕΘ έχουν περισσότερα προβλήματα μετά την οξεία φάση, όπως μόνιμα αναπνευστικά συμπτώματα, κάποια νεφρική δυσλειτουργία, κατακλίσεις, αδυναμία και εξάντληση και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη ή φοβίες.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να περιοριστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η πανδημία, με το να τηρούμε τα μέτρα, θυσιάζοντας αναγκαστικά κάποιες επιθυμίες μας, να προσέχουμε σε όλες τις ενέργειές μας και σίγουρα να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι ο μόνος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, χωρίς να χαθούν πολλές ζωές. Έτσι, ελπίζουμε ότι θα «ελευθερωθούμε» επιτέλους από όλους αυτούς τους απαραίτητους, αλλά ενοχλητικούς περιορισμούς στη ζωή μας. 

Metropolitan - ΠΑΣΚΑΛΗΣ





 *Άρθρο του Χάρης Πασκαλή, Παθολόγου, Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 7ου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτία σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο