LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2021 19:26

Νόσηση από Covid-19 και διασωλήνωση ασθενών σε ΜΕΘ

Γράφει ο Χάρης Πασκαλής, Παθολόγος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 7ου ΥΓΕΙΑ.

εντατική - νοσοκομείο

Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) προκάλεσε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών και πολλά άλλα πρακτικά, οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Καθώς η πανδημία είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, οι προσπάθειες όλης της ανθρωπότητας εστιάζονται στον περιορισμό της με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Σίγουρα ο πιο μόνιμος (;) και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό σε αρκετό βαθμό, έχουν ληφθεί πολλά περιοριστικά μέτρα στην καθημερινή ζωή μας.

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η εφαρμογή των μέτρων από τον καθένα μας, δηλαδή η ατομική μας ευθύνη. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε από το κράτος να μας κυνηγάει και να επιβάλει πρόστιμα, γιατί πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει, ότι κάθε φορά που παραβαίνουμε τα μέτρα, εκθέτουμε τον εαυτό μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους σε κίνδυνο νόσησης, χρόνιων προβλημάτων ή και απώλειας ζωής.

Όσο ο αριθμός των ασθενών παραμένει υψηλός ή αυξάνεται, τόσο θα διατηρούνται ή και θα αυξάνονται τα μέτρα και η επίπτωση στην καθημερινότητά μας θα συνεχίζεται. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι αν οι ασθενείς υπερβούν τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να τους αντιμετωπίσει, θα αυξηθούν οι θάνατοι, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, αλλά και από τα άλλα νοσήματα, καθότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι ανθρώπινοι και υλικοτεχνικοί πόροι.

Διασωλήνωση ασθενών με COVID-19 σε ΜΕΘ

Παρόλο που ένα σημαντικό ποσοστό των προσβαλλόμενων ασθενών είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά σχετικά συμπτώματα (σαν μίας ίωσης), δυστυχώς ένα σημαντικό ποσοστό εμφανίζει σοβαρότερη νόσο, που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και διασωλήνωση.

Οι βαριές μορφές συνήθως έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται υψηλές ροές οξυγόνου ή μηχανική υποστήριξη με μάσκα ή και με διασωλήνωση.

Διασωλήνωση θα χρειαστούν οι ασθενείς που η αναπνοή τους έχει επηρεαστεί τόσο πολύ, που ή δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο ή έχουν κουραστεί οι μύες της αναπνοής.

Όμως, η αναπνευστική ανεπάρκεια δεν είναι ο μόνος λόγος που ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ, γιατί υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, όπως καρδιακές επιπλοκές, ένα σύνδρομο από υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση (σύνδρομο καταιγίδας κυτταροκινών – cytokine storm syndrome), νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές επιπλοκές και άλλες.

Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου είναι σίγουρα πιο συχνές σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με χρόνιες νόσους, αλλά δυστυχώς, ακόμα και στους νεότερους και υγιείς, ένα μικρό ποσοστό θα έχει σοβαρές μορφές της νόσου και έχουμε και απώλειες ζωής.

Καταστολή ασθενών στη ΜΕΘ

Όταν ένας ασθενής είναι διασωληνωμένος, θα βρίσκεται αναγκαστικά σε καταστολή με φάρμακα (τεχνητός ύπνος), πρώτον για να μην τον ενοχλεί ο σωλήνας που είναι στην τραχεία του και να μπορεί να αερίζεται χωρίς αντίσταση από τον αναπνευστήρα και δεύτερον για να «ξεκουραστούν» οι αναπνευστικοί μύες και να ελαττωθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο. Αυτή η καταστολή μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες, μέχρις ότου κριθεί ότι έχει πιθανότητα να αναπνεύσει μόνος του.

Χρόνιες συνέπειες από τη νόσηση με Covid-19

Ένα σημαντικό επίσης πρόβλημα αυτής της νόσου, είναι οι χρονίζουσες συνέπειές της. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ασθενών (περίπου 2 στους 3) που νόσησαν από κορωνοϊό (έστω και σε ήπια μορφή), ακόμη και 6 μήνες μετά την ασθένεια, έχουν τουλάχιστον ένα ενοχλητικό στην καθημερινή τους ζωή σύμπτωμα. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι η έλλειψη γεύσης ή και οσμής, που προκαλεί σημαντικό πρόβλημα, η μόνιμη κόπωση, που εμποδίζει πολλές καθημερινές δραστηριότητες και η μυϊκή αδυναμία. Η έντονη μυϊκή αδυναμία είναι πιο συχνή σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Ειδικά όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση και νοσηλεία σε ΜΕΘ έχουν περισσότερα προβλήματα μετά την οξεία φάση, όπως μόνιμα αναπνευστικά συμπτώματα, κάποια νεφρική δυσλειτουργία, κατακλίσεις, αδυναμία και εξάντληση και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη ή φοβίες.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να περιοριστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η πανδημία, με το να τηρούμε τα μέτρα, θυσιάζοντας αναγκαστικά κάποιες επιθυμίες μας, να προσέχουμε σε όλες τις ενέργειές μας και σίγουρα να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι ο μόνος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, χωρίς να χαθούν πολλές ζωές. Έτσι, ελπίζουμε ότι θα «ελευθερωθούμε» επιτέλους από όλους αυτούς τους απαραίτητους, αλλά ενοχλητικούς περιορισμούς στη ζωή μας. 

Metropolitan - ΠΑΣΚΑΛΗΣ

 *Άρθρο του Χάρης Πασκαλή, Παθολόγου, Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 7ου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Καραϊβάζ: οι έρευνες, τα κλεμμένα σκούτερ και η διαδρομή των εκτελεστώνΣήμερα 17:36 | Ειδήσεις

Που στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας. Πως έδρασε ο εκτελεστής του Καραΐβάζ και τι δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση. Στο "μικροσκόπιο" το κινητό, ο υπολογιστής και το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου.

Κορονοϊός: “έκρηξη” στους θανάτους και 1606 νέα κρούσματα την ΔευτέραΣήμερα 17:24 | Ειδήσεις

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Εκατοντάδες οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: έρευνες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16 ετώνΣήμερα 18:13 | Ειδήσεις

Έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το κενό που παρατηρείται στον εμβολιασμό των παιδιών για τις κοινές νόσους. Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ενόργανη γυμναστική - Σοφρά: έκανα αγώνα με σπασμένο πόδιΣήμερα 19:37 | Ειδήσεις

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στην ενόργανη γυμναστική. Συγκλονίζει η πρωταθλήτρια Ελλάδας Ρία Σοφρά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Καραϊβάζ: στο “μικροσκόπιο” τα ρεπορτάζ του (βίντεο)19:46Ενόργανη γυμναστική - Σοφρά: έκανα αγώνα με σπασμένο πόδι19:36Δολοφονία Καραϊβάζ – Τσούκαλης: Αδίστακτοι, με ιδιαίτερη εκπαίδευση οι εκτελεστές19:25Επιστροφή για Σάντσο ενόψει Euro19:12Δολοφονία Καραϊβάζ – Πάκος στον ΑΝΤ1: δολοφόνησαν τη Δημοκρατία19:05Ιάκωβος Τσούνης: Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του υποστρατήγου Επί Τιμή (εικόνες)18:53Δολοφονία Καραϊβάζ: οι έρευνες, τα κλεμμένα σκούτερ και η διαδρομή των εκτελεστών18:42Εμβολιασμός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες18:35Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: έρευνες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16 ετών18:26Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας18:20Κορονοϊός: “έκρηξη” στους θανάτους και 1606 νέα κρούσματα την Δευτέρα18:11Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson (βίντεο)18:01Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Στο δρόμο παραμένουν οι διαδηλωτές (εικόνες)17:48Ψήφος αποδήμων: Η νέα ρύθμιση Βορίδη17:35ΟΠΕΚΕΠΕ: απάτη με τις αγροτικές ενισχύσεις17:22Self test - Τζανάκης: πάνω από 8.500 νέα κρούσματα αν δεν είχαν καταγραφεί οι θετικοί17:11Πρίγκιπας Ουίλιαμ για Φίλιππο: Θα μου λείψει ο παππούς μου17:00Τουρκική λίρα: Νέα υποχώρηση16:48“Η φωτογραφία της ζωής μου” σε νέα ημέρα και ώρα (εικόνες)16:37Παρίσι: Πυροβολισμοί έξω από νοσοκομείο 16:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο