LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2021 14:27

Αχτσιόγλου: Αναγκαίο το κούρεμα χρεών για νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Τι είπε για την ριζική αναδιάρθρωση και το ψαλίδισμα των οφειλών και την πρόσβαση επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό.


 


 

χρήματα - ψαλίδι

Την ανάγκη «να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, με “κούρεμα” οφειλής, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δόθηκαν αναβολές και σωρεύτηκαν χρέη. Αυτό σημαίνει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως χώρα με ένα τέτοιο βάρος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μίλα για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση αυτού του χρέους. Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε συλλογικά κουβαλώντας ένα τέτοιο βάρος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και μπορεί να δημιουργήσει γενικευμένες πτωχεύσεις. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών και αυτό σημαίνει -αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή, να περιλαμβάνει “κούρεμα”», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «οι αναβολές και οι μερικές παρατάσεις δεν είναι ριζική λύση».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό; Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;».

Σημείωσε, τέλος, ότι «το ελληνικό δημόσιο, όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης. Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στης πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους και αν όχι γιατί δεν την άσκησε;».

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λωρίδα της Γάζας: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του προτελευταίου ομήρου18:56"Αποκαλύψεις": Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την απαγωγή του επιχειρηματία στην Κυπαρισσία18:46Μάνδρα Αττικής: Κλειστή η οδός Αγίας Αικατερίνης λόγω υπερχείλισης ρέματος (βίντεο)18:36Κεφαλογιάννης: Η χώρα μπαίνει σε ένα διήμερο έντονης κακοκαιρίας, πρέπει να επιδείξουν όλοι οι πολίτες ιδιαίτερη προσοχή18:22Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισαν οι δρόμοι στον ΗΣΑΠ Μοσχάτου (βίντεο)18:08Αγρότες-Μπλόκα: Άνοιξαν τα τελωνεία των Ευζώνων και του Προμαχώνα17:58Λακωνία – Κακοκαιρία: Η ΕΜΑΚ διέσωσε οικογένεια από αυτοκίνητο σε πλημμυρισμένο δρόμο (βίντεο)17:48Η μάχη κορυφώνεται και ο πιο συναρπαστικός τελικός έρχεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 15:00 ζωντανά σε ΑΝΤ1 & ΑΝΤ1+17:45“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Κλειστές σε σημεία η Χαμοστέρνας και η Λεωφόρος Ποσειδώνος 17:38“Κακοκαιρία BYRON”: Υπερχείλισε ρέμα στο Αλεποχώρι – Διακοπή κυκλοφορίας17:25Ηράκλειο - Κακοκαιρία: Υποχώρησε το έδαφος και Ι.Χ. κατέληξε σε σκαμμένο οικόπεδο17:13Άρης: Ζητά αλλαγή των διαιτητών στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ17:03Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας16:53Κρήτη: Σοκάρει η καταγγελία για κακοποίηση 8 παιδιών από τους γονείς τους - Ο Κ. Γιαννόπουλος στις "Αποκαλύψεις"16:43Χανιά: Φωτιά σε διαμέρισμα προκάλεσε καταστροφές - Κάηκαν αυτοκίνητο και τέσσερις μηχανές (βίντεο)16:33ΕΕ: Πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το τέλος του 202716:23“Κακοκαιρία BYRON”: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή16:13Βέλγιο: Η Μογκερίνι έδωσε εξηγήσεις "με πλήρη διαφάνεια", σύμφωνα με τη δικηγόρο της16:03Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» εξήγησαν τους λόγους ολισθηρότητας του χλοοτάπητα της Λεωφόρου15:53Μαρινάκης για βιβλίο Τσίπρα: Δεν είδα rebranding, περισσότερο έμοιαζε με αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων15:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο