LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2021 14:27

Αχτσιόγλου: Αναγκαίο το κούρεμα χρεών για νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Τι είπε για την ριζική αναδιάρθρωση και το ψαλίδισμα των οφειλών και την πρόσβαση επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό.


 


 

χρήματα - ψαλίδι

Την ανάγκη «να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, με “κούρεμα” οφειλής, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δόθηκαν αναβολές και σωρεύτηκαν χρέη. Αυτό σημαίνει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως χώρα με ένα τέτοιο βάρος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μίλα για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση αυτού του χρέους. Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε συλλογικά κουβαλώντας ένα τέτοιο βάρος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και μπορεί να δημιουργήσει γενικευμένες πτωχεύσεις. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών και αυτό σημαίνει -αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή, να περιλαμβάνει “κούρεμα”», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «οι αναβολές και οι μερικές παρατάσεις δεν είναι ριζική λύση».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό; Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;».

Σημείωσε, τέλος, ότι «το ελληνικό δημόσιο, όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης. Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στης πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους και αν όχι γιατί δεν την άσκησε;».

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΣήμερα 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Λαμία: Πυρκαγιά και τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Ε65 (εικόνες)Σήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν άμεσα στο σημείο, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή επέτρεψαν στη φωτιά να παράγει ιδιαίτερα πυκνούς καπνούς, οι οποίοι κάλυψαν ολόκληρο τον κάμπο.

Μητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Η επιχείρηση έγινε μέσω του ποταμού Αράχθου, καθώς το χωριό είναι αποκλεισμένο οδικώς, λόγω πτώσης βράχων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία17:06Νέο Ηράκλειο: Συμπλοκή ανηλίκων έξω από σχολείο – Ένας ανήλικος με πτυσσόμενο μαχαίρι16:52Λαμία: Πυρκαγιά και τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Ε65 (εικόνες)16:38Smart Cities για μια Καλύτερη Ζωή: Το Μέλλον είναι Εδώ!16:24Κόσοβο: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Δεκεμβρίου 16:10Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση τριών ανηλίκων 13-14 ετών15:56Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:42Λασίθι: Διάσωση 35 μεταναστών, νότια της Ιεράπετρας15:28Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε κατάσταση οξείας μέθης στην Καλαμαριά15:14ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται 129 εκατ. δολάρια για την ανάκαμψη σεισμόπληκτων περιοχών - Μειώνονται οι δωρεές14:59Αλβανία: Φονική κακοκαιρία με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες14:44Κρήτη: Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων14:30UNICEF: Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώνονται κάθε ημέρα στη Γάζα μετά την εκεχειρία14:15Καλαμάτα: Παιδάκια 3 και 4 ετών εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο14:01Αιγάλεω: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας13:46F1 – Λας Βέγκας: Ακυρώθηκαν Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι13:32Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Γάζα13:18Τραγικό δυστύχημα στη Καβάλα: 85χρονος βρέθηκε στο κενό της πολυκατοικίας13:04Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός κινούνταν ανάποδα σε μονοδρόμους για να γλυτώσει έλεγχο12:50Το σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, επιμένει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ12:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο