LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2021 10:41 | Ανανέωση: 17 Φεβρουαρίου 2021 11:24

“Μήδεια”: “Χιονοπόλεμος” κομμάτων - Κυβέρνησης για τις ευθύνες

Σκληρή κριτική για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και την διαχείριση της κυκλοφορίας στις Εθνικές Οδούς. Τι απάντησε το Μαξίμου.

κακοκαιρία - πεσμένα δέντρα - πυροσβεστική - εναερίτες - χιόνι

«Πυρά» κατά της Κυβέρνησης για την διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και κυρίως τις πολυήμερες διακοπές στα δίκτυα ρεύματος και νερού, σε πολλές περιοχές και σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πρωί, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, στρέφοντας τα βέλη του κατά του Μαξίμου, ανέφερε σε δήλωση του, «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υφίστανται τις συνέπειες της επικοινωνιακής φούσκας του επιτελικού κράτους, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο να μένουν για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα 250.000 νοικοκυριά, λόγω καιρικών φαινομένων για τα οποία υπήρχε έγκαιρη και ακριβής πρόγνωση. Σε κάθε περίπτωση, στα δύσκολα είναι που δοκιμάζονται οι υποδομές και αξιολογούνται οι μηχανισμοί άμυνας της Πολιτείας. Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε πολλά μεγάλα λόγια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση απέδειξε πως η προτεραιότητά της είναι η απαξίωση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η αύξηση των τιμολογίων, ίσως γιατί έτσι διευκολύνεται η ιδιωτικοποίησή του. Ο ΔΕΔΔΗΕ της κυβέρνησης των «αρίστων», υποφέρει σήμερα από έλλειψη προσωπικού και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών του, αδυνατεί να διορθώσει τις βλάβες στον αναγκαίο χρόνο. Παράλληλα, αποδεικνύεται η αδυναμία συντονισμού για τη συνδρομή της πολιτικής προστασίας. Απέναντι στην αγωνία του κόσμου βλέπουμε και πάλι την επικοινωνία.  Η κυβέρνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο στις προληπτικές απαγορεύσεις, όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση των εθνικών οδών. Όταν σε όλη την Ευρώπη ο αγώνας γίνεται για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, εδώ το επιτελικό κράτος τους κλείνει απαλλάσσοντας τους ακριβοπληρωμένους παραχωρησιούχους από τις δικές τους ευθύνες. Ας ελπίσουμε ο καιρός να βελτιωθεί γρήγορα, γιατί όσον αφορά τη κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Τουλάχιστον θα αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους».

Το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δεν έχουν ρεύμα και ξεπαγιάζουν, τρώνε υποσχέσεις και επιτελικό κράτος» και ότι όμως «ο μέσος πολίτης έχει αρχίσει να βιώνει την αδυναμία του κράτους να τον προστατεύσει στοιχειωδώς από τις δυσκολίες που περνά, έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι».

Είπε ακόμη ότι «το περιβόητο επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι, έχει παραλύσει η κρατική μηχανή και χιλιάδες νοικοκυριά, σχεδόν η μισή Αττική βρέθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης χωρίς ρεύμα και πολλά νοικοκυριά και χωρίς νερό και θέρμανση. Όλες οι κυβερνήσεις, κάθε χρόνο που είχαμε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είχαν μια έγνοια, να μην κλείσουν κεντρικοί δρόμοι, να μην αποκλειστούν άνθρωποι αβοήθητοι στα σπίτια τους, να μην παραλύσει η χώρα και να μην κοπεί στα δύο. Κι εσείς πριν καν ξεκινήσει να πέφτει το πρώτο χιόνι, κλείνει από μόνοι σας την εθνική οδό με απόφαση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Τι ευφυής σκέψη, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά».

κακοκαιρία - πεσμένα δέντρα - πυροσβεστική - εναερίτες - χιόνι

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε στην Βουλή ο Θόδωρος Λιβάνιος, ενώ σε δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, τονίζεται ότι «Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι΄αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών». 

Ο κ Ταραντίλης συμπλήρωσε «επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας. Ακολουθούν φωτογραφία και βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης την 22α Δεκεμβρίου 2017»: 

Ταραντίλης - κακοκαιρία - Εθνική οδός

Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας, μεταξή άλλων, «τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της Αττικής ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους το τι σημαίνει «επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη». Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται ακόμα χωρίς ρεύμα και νερό, και οι απεγνωσμένοι πολίτες μάταια ζητούν βοήθεια από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα. Εχθές εκατοντάδες πολίτες ξεροστάλιαζαν στους σταθμούς του ΗΣΑΠ γιατί κανείς δεν τους ενημέρωνε πως διακόπηκαν τα δρομολόγια. Το μπάχαλο και την αλαζονεία της κυβέρνησης θα θυμούνται οι πολίτες και από αυτή την περιπέτειά που τους έβαλε ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό καλό θα ήταν ο κ. Ταραντιλης να θυμηθεί ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση, να σταματήσει να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να απαντά στους πολίτες».

Το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του αναφέρει «Η ένταση της Μήδειας ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Στα λόγια η Κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη. Στην πράξη όμως χρεωκόπησε. Στάθηκε για μια ακόμη φορά αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες. Επί δύο μέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους. 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Και μόνο στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας, θυμήθηκαν να κηρύξουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για να ανοίξει δρόμους και να μαζέψει δένδρα. Πράγμα που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αφού γνώριζαν την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μηχανισμών τους. Του συστήματος που δεν έχουν ακόμη -μετά από πολλούς μήνες- συγκροτήσει. Ομολόγησαν έτσι την πλήρη απουσία προγραμματισμού, σχεδίου, ικανότητας αντίδρασης μπροστά στις δυσκολίες. Ομολόγησαν την τραγική αποτυχία τους. Πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στη δυνατότητα να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού. Συγχαίρουμε το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του. Επισημαίνουμε όμως την ανεπάρκεια, όλα τα τελευταία χρόνια, του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των δικτύων του».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωση του αναφέρει «το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες παραμένουν για 24ωρα χωρίς ρεύμα δεν οφείλεται σε “ατυχήματα”, απότοκα του “ακραίου καιρού” ή της έλλειψης συντονισμού. Η τραγική υποστελέχωση του ΔΔΕΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, που οδηγούν σε εκρήξεις στα σημεία διανομής είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού, για τα οποία οι θιασώτες της απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ φέρουν ακέραια την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα – βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενώ συνυπεύθυνες για τις τεράστιες ελλείψεις είναι και οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές. Μπορεί σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά ο νόμος του 2011 για την ενέργεια και ο κώδικας διαχείρισης του δικτύου το 2016, η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της διανομής ενέργειας ασχέτως ιδιοκτήτη, οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό, αντιμετωπίζουν την ασφάλειά του ως “κόστος” και παράλληλα μοιράζουν δεκάδες δισ. ευρώ επιχορηγήσεων σε νέες, πανάκριβες και άχρηστες επενδύσεις σε ΑΠΕ πάνω στα βουνά. Η κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση να λύσει τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση και να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκοψε την Ελλάδα στα δύο», λέγοντας, μεταξύ άλλων, «βγήκε ο αναρμόδιος υπουργός, γιατί ο Χρυσοχοΐδης είναι παντελώς αναρμόδιος να κάνει κάτι τέτοιο, και έκλεισε τους δρόμους, κόβοντας τη χώρα στα δυο. Πείτε μου σε ποια πολιτισμένη χώρα γίνονται αυτά; Δηλαδή, βγήκε η κυβέρνηση, έκλεισε τις εθνικές οδούς, οι ιδιώτες που έχουν τους δρόμους δεν πλήρωσαν ρήτρα γιατί δεν ήταν εκείνοι που έκλεισαν τον δρόμο αλλά η κυβέρνηση, και την ίδια ώρα οι Έλληνες πλήρωναν διόδια. Είναι αυτό σοβαρή διακυβέρνηση; Στην Ιταλία, με την ίδια κακοκαιρία, όπου η χιονόπτωση διήρκεσε δυο μέρες, διέκοψαν την κυκλοφορία για δυο ώρες, βγήκαν οι αλατιέρες στους δρόμους έριξαν αλάτι και επαναλειτούργησε ο δρόμος. Εδώ με το πρώτο χιόνι εκδόθηκε απαγορευτικό. Το γνωρίζατε δύο μέρες πριν. Γιατί δεν ετοιμαστήκατε; Και σιγά την μεγάλη κυκλοφορία που υπήρχε. Αφού οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν. Είναι κλεισμένοι μέσα λόγω του κορονοϊού. Αλλά εσείς αυτό που κάνατε ήταν να κλείσετε το δρόμο για να μην πληρώσει το πρόστιμο η εταιρεία που της ανήκει η διαχείριση του δρόμου, και η οποία δεν έχει φροντίσει να έχει φορτηγά και αλατιέρες για να μπορέσει να εξασφαλίσει την συνέχιση της κυκλοφορίας».

Η πραγματικότητα είναι «πως η κυβέρνηση πιάστηκε για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και δόλια», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέροντας  μεταξύ άλλων ότι «πέρα από την αποτυχία να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για ένα φαινόμενο που περιμέναμε, τόσο η εξυπηρέτηση για την απαλλαγή των εργολάβων στις οδικές αρτηρίες από αποζημίωση, όσο και οι άλλοι ιδιώτες εργολάβοι στους οποίους η ΔΕΔΔΗΕ υποτίθεται μαζί με την μνημονιακά διαλυμένη και ποικιλοτρόπως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, είχε αναθέσει τον καθαρισμό τον κλαδιών κοντά σε καλώδια κάθε χρόνο, απέτυχαν».

Απαντήσεις και στην κριτική της αντιπολίτευσης έδωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εσωτερικών,Μάκης Βορίδης, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα δίκτυα.




Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Απολογία για την επίθεση στον ΓραμμένοΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Κρατούμενος παραμένει μέχρι την ολοκλήρωση της απολογίας του στον ανακριτή, ο ανεξάρτητος βουλευτής που αντιμετωπίζει δίωξη για κακούργημα.

Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...Σήμερα 09:10 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από τον Κ. Φλώρο μεσα στην Βουλή. Η "πατριδοκαπηλία με την υποψηφιότητα Μπελέρη", οι εξορύξεις και οι συντάξεις έως 4.000 ευρώ.

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο