LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2021 16:39

Τσίπρας κατά Κυβέρνησης για υποβάθμιση της Βουλής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα. Τι αναφέρει σε επιστολή του, στρέφοντας τα βέλη του προς την Κυβέρνηση.

Μητσοτάκης - Τσίπρας - Τασούλας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής απέστειλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθούν την Τετάρτη, έτσι ώστε, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, "να του εκθέσει εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις του για ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας". 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκθέτει αναλυτικά στην επιστολή του συγκεκριμένα ποιες διαδικασίες θεωρεί ως κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τον

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2021

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των γενικότερων έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, συμφωνήσαμε όλοι μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διεξαχθεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Αποδεχθήκαμε έτσι, εξ ανάγκης, οι συζητήσεις να διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό βουλευτών, καθώς και οι ψηφοφορίες να διεξάγονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι βουλευτές εξουσιοδοτούν για τη ψήφο τους τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτές οι αναγκαστικές παραχωρήσεις ωστόσο, ήδη οριακές για τη κοινοβουλευτική λειτουργία, δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί συνειδητά να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και αναφέρομαι στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και μάλιστα σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως επί παραδείγματι η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΑΕΙ με αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης.

Αναφέρομαι επίσης στη τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει με την επιλογή της διαδικασίας των ανακοινώσεων προς το σώμα.

Αναφέρομαι τέλος, στο γεγονός ότι οι βουλευτές πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών, προφανώς επ αφορμή και όχι εξ αιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξαναγκαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως και πολλές φορές χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των γραφείων τους.

Κορυφαίο όμως κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ήταν η απαράδεκτη απόφασή σας να μην ορίσετε ημέρα συζήτησης του από 23 Δεκεμβρίου αιτήματός μου, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενόψει της θεσμικής σας υποχρέωσης να διασφαλίζετε την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής, ευελπιστώ ότι και ο ίδιος κατανοείτε ότι το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να γίνει ακορντεόν και δε μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών, ζητώ να σας συναντήσω την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, στο γραφείο σας στη Βουλή, προκειμένου να σας εκθέσω εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις μου για τα προαναφερθέντα ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στην παραλία Μπόνταϊ (βίντεο)Σήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Στο σημείο πραγματοποιούταν εκδήλωση της εβραϊκής κοινότητας με αφορμή την πρώτη νύχτα της γιορτής Χάνουκα.

Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 ΔεκεμβρίουΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 φιλοξενεί τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης για τα παιδιά.

ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομίαΣήμερα 14:19 | Ειδήσεις

Από την ένοπλη επίθεση έχουν σκοτωθεί 2 φοιτητές, ενώ 9 άτομα είναι τραυμαρισμένα, εκ των οποίων τα 7 σε σοβαρή κατάσταση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε βάρος των 15 συλληφθέντων 14:39ΗΠΑ - Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο Brown: Ένα άτομο ενδιαφέροντος κρατείται από την αστυνομία14:24Τσιάρας για αγρότες: Να προσέλθουν στον διάλογο14:10Χατζηδάκης: Είναι η ώρα του διαλόγου με τους αγρότες13:56Αυστραλία- Επίθεση στο Μπόνταϊ: Ο πρόεδρος του Ισραήλ κάνει λόγο για "μια σκληρή επίθεση εναντίον Εβραίων"13:41Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου13:27Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 32χρονος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών 13:13Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα - Προγραμματίζονται συλλαλητήρια από εργατικά κέντρα12:58e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202612:43Μετρό - Γραμμή 4: Προτεραιότητα η επέκταση προς Γλυφάδα - Αναλυτικά οι νέες επεκτάσεις12:29Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στην παραλία Μπόνταϊ (βίντεο)12:15Ηράκλειο: Συνελήφθησαν τρία νεαρά κορίτσια για κλοπή από εμπορικό κατάστημα12:01Λακωνία: Επιχείρηση διάσωσης 13χρονης που έπεσε σε πηγάδι με 7 μέτρα νερό! (εικόνες)11:47Αυστραλία: Πυροβολισμοί σε παραλία του Σίδνεϊ - Δύο συλλήψεις, αναφορές για τραυματίες (βίντεο)11:33Μενίδι: Ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν τραυματία11:19Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που έσπασε μπάρες σιδηροδρομικής γραμμής ενώ πλησίαζε τρένο11:05Βουλή: Τρίτη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 202610:50ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Brown10:35Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτηση10:21Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή10:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο