LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2021 16:39

Τσίπρας κατά Κυβέρνησης για υποβάθμιση της Βουλής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα. Τι αναφέρει σε επιστολή του, στρέφοντας τα βέλη του προς την Κυβέρνηση.

Μητσοτάκης - Τσίπρας - Τασούλας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής απέστειλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθούν την Τετάρτη, έτσι ώστε, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, "να του εκθέσει εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις του για ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας". 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκθέτει αναλυτικά στην επιστολή του συγκεκριμένα ποιες διαδικασίες θεωρεί ως κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τον

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2021

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο των γενικότερων έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, συμφωνήσαμε όλοι μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διεξαχθεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Αποδεχθήκαμε έτσι, εξ ανάγκης, οι συζητήσεις να διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό βουλευτών, καθώς και οι ψηφοφορίες να διεξάγονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι βουλευτές εξουσιοδοτούν για τη ψήφο τους τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτές οι αναγκαστικές παραχωρήσεις ωστόσο, ήδη οριακές για τη κοινοβουλευτική λειτουργία, δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί συνειδητά να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και αναφέρομαι στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εντείνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το φαινόμενο κατάθεσης τροπολογιών τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και μάλιστα σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως επί παραδείγματι η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων ΑΕΙ με αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης.

Αναφέρομαι επίσης στη τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει με την επιλογή της διαδικασίας των ανακοινώσεων προς το σώμα.

Αναφέρομαι τέλος, στο γεγονός ότι οι βουλευτές πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών, προφανώς επ αφορμή και όχι εξ αιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξαναγκαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως και πολλές φορές χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των γραφείων τους.

Κορυφαίο όμως κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ήταν η απαράδεκτη απόφασή σας να μην ορίσετε ημέρα συζήτησης του από 23 Δεκεμβρίου αιτήματός μου, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενόψει της θεσμικής σας υποχρέωσης να διασφαλίζετε την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής, ευελπιστώ ότι και ο ίδιος κατανοείτε ότι το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να γίνει ακορντεόν και δε μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών, ζητώ να σας συναντήσω την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, στο γραφείο σας στη Βουλή, προκειμένου να σας εκθέσω εκ του σύνεγγυς τις παρατηρήσεις μου για τα προαναφερθέντα ανησυχητικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η πραγματική πρόταση των «πράσινων» για τον Αντίνο08:16Νέα Μαγνησία: Φωτιά σε αποθήκη κουφωμάτων τα ξημερώματα08:02Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:48ΗΠΑ: Η Μινεσότα μήνυσε την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας μετά τον φόνο γυναίκας από πράκτορα της ICE07:34Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο στην Αττική - 48ωρη απεργία από το ΣΑΤΑ07:20Αγρότες μπλόκου Νίκαιας: "Όχι" στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη07:06Τραμπ: Έξτρα δασμοί 25% σε κάθε χώρα που έχει δοσοληψίες με το Ιράν06:52Στο Μαξίμου σήμερα οι αγρότες - Στις 15:00 η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:10Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε νεαρό κορίτσι23:59Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα23:46Καμίνια: Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης και της κόρης της - Συνελήφθησαν 3 δράστες έπειτα από καταδίωξη23:34“Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι” θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία23:20Χανιά: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μοτοσικλέτες - 10 συλλήψεις23:07Μαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστική22:53Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος22:39Ρεάλ Μαδρίτης: Απολύθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα22:25Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τα επεισόδια της Κυριακής - Μία σύλληψη22:11Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοια από την Κίνα που πήγαιναν να παραλάβουν πετρέλαιο γυρίζουν στην Ασία21:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο