LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2021 22:05

Συστάσεις εμβολιασμού για ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γράφουν οι Γεώργιος Κήτας, Διευθυντής Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ και Αγγελική Κοτσαλίδου, Ρευματολόγος - Επιμελήτρια Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ.

εμβολιασμός - εμβολιασμοί - εμβόλιο

Το Ρευματολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ λαμβάνοντας υπόψη  τα επιδημιολογικά δεδομένα των περιόδων που διανύουμε και τις ανάγκες των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και των θεραπειών που λαμβάνουν, καθώς επίσης και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (και άλλες ρευματολογικές εταιρείες, όπως η Αμερικάνικη, η Βρετανική και  η Ευρωπαϊκή) για τους εμβολιασμούς των ασθενών μας, συνοψίζει τις παρούσες συστάσεις για εμβολιασμούς με σκοπό την επαρκή κάλυψη  έναντι συγκεκριμένων ιών και μικροβίων ως ακολούθως:

Ιός της γρίπης

Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για όλους τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις με μία δόση αντιγριπικού εμβολίου ετησίως πριν την έναρξη της επιδημικής περιόδου.

Πνευμονιόκοκκος

Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου σε όλους τους ενήλικες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοτροποποιητικές θεραπείες τόσο με το 13δύναμο συζευγμένο (PCV13), όσο και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23).  Το PCV13 γίνεται μια φορά και καλύπτει εφόρου ζωής, ενώ το PPSV23 γίνεται σε δεύτερο χρόνο σύμφωνα με την σύσταση του θεράποντος ιατρός και χρήζει επανάληψης σε 5 έτη εάν ο ασθενής είναι <65 ετών.   

Έρπητας ζωστήρας (VZV)

Συστήνεται ο εμβολιασμός με μία εφάπαξ δόση του κυκλοφορούντος στην Ελλάδα εμβολίου έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ασθενείς ? 50 ετών με ρευματικές παθήσεις, είτε πριν τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικής αγωγής, είτε κατά τη διάρκεια της ανοσοκατασταλτικής αγωγής εκτός από ασθενείς που λαμβάνουν Κορτικοστεροειδή (?20 mg πρεδνιζόνης ημερησίως), Βιολογικούς παράγοντες ή έχουν οποιαδήποτε κλινική ή εργαστηριακή ένδειξη διαταραχής της κυτταρικής ανοσίας.

Σε ασθενείς που πρόκειται να αρχίσουν αγωγή με βιολογικούς παράγοντες, το εμβόλιο συνιστάται να χορηγείται τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες πριν την έναρξη της αγωγής. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και σε ασθενείς με ιστορικό έρπητα ζωστήρα. 

Iός της ηπατίτιδας Β (HBV)

Για ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί ή εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας Β συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β.

Ιός SARS-COV-2

Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του SARS -COV-2 σε όλους τους ενήλικες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοτροποποιητικές θεραπείες,  μετά από επικοινωνία με τον ρευματολόγο τους, εκτός εάν υπάρχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να χρειαστεί εκτίμηση και από αλλεργιολόγο.

Η συνεχιζόμενη λήψη μέτρων πρόληψης (χρήση μάσκας, αποστάσεις, συχνό πλύσιμο χεριών)  όπως έχουν ανακοινωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και από τους οικείους τους, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική.  Οι Επιστημονικές Κοινότητες  και το Τμήμα  μας θα συνεχίσουν την  επαγρύπνηση και ενημέρωση  για οτιδήποτε νεότερο προκύπτει. 

Εμβολιασμός ταξιδιωτών

Σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου για συγκεκριμένες λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, ισχύουν οι γενικές συστάσεις εμβολιασμού ταξιδιωτών, με την εξαίρεση των ζώντων εξασθενημένων εμβολίων έναντι: κίτρινου πυρετού, χολέρας, Ιαπωνικής Εγκεφαλίτιδας, τυφοειδούς πυρετού και πολυομυελίτιδας

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου έναντι του κίτρινου πυρετού απαιτείται η διακοπή της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, πριν τη χορήγηση του εμβολίου και η επανέναρξη της μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

*Άρθρο των:

Metropolitan - ΚΗΤΑΣ


Γεώργιου Κήτα, Διευθυντή Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ και

Metropolitan - ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥΑγγελικής Κοτσαλίδου, Ρευματολόγου - Επιμελήτριας Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνδρουλάκης: Η Καϊλή ήταν “δούρειος ίππος” της ΝΔΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για την διαγραφή της ευρωβουλευτού, που κρατείται από την Αστυνομία για υπόθεση διαφθοράς. Τα βήματα της κρίσης στην σχέση τους, οι υποκλοπές και η “επόμενη ημέρα” των εθνικών εκλογών.

Εύα Καϊλή: η ανάκριση για διαφθορά, τα μετρητά και οι συλλήψειςΣήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Για εμπλοκή σε υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ ελέγχεται η ευρωβουλευτης. Συνελήφθη ο σύντροφος της. Αναφορές για εντοπισμό χρημάτων στο σπίτι τους. Διαγράφηκε από ΠΑΣΟΚ και Ευρωσοσιαλιστές.


 


 

“Κιβωτός ” - Μιχαηλίδου: τα περισσότερα παιδιά δεν πήγαιναν στο Λύκειο… για να δουλεύουνΣήμερα 09:05 | Ειδήσεις

Τι είπε η Υφυπ. Κοινωνικών Υποθέσεων για “φοβισμένα παιδιά” και για ελλιπείς ελέγχους στο παρελθόν. Τι ανέφερε για τους Ρομά και την άρνηση συμμετοχής τους σε προγράμματα ενσωμάτωσης.

Χριστούγεννα - Συντάξεις και επιδόματα: Πότε γίνονται οι πληρωμέςΣήμερα 07:40 | Ειδήσεις

Δεκαπενθήμερο πληρωμών έως τα Χριστούγεννα για επιδόματα, συντάξεις. Νέο πακέτο στήριξης από τα έσοδα των παρόχων ενέργειας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο: “Τρελή πορεία” αυτοκινήτου κατέληξε σε στάση λεωφορείου10:39Εύα Καϊλή: Συνελήφθη ο πατέρας της με βαλίτσα γεμάτη χρήματα10:25Ανδρουλάκης: Η Καϊλή ήταν “δούρειος ίππος” της ΝΔ10:12“Κιβωτός ” - Μιχαηλίδου: τα περισσότερα παιδιά δεν πήγαιναν στο Λύκειο… για να δουλεύουν09:58Βελεστίνο: Οικογένεια με δυο παιδιά έμεινε στον δρόμο09:45Διανομέας παρέσυρε δρομέα (εικόνες)09:31Μπακς: Νέα νίκη για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο09:18Ακάρ: Αν η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει αύριο, να εγκαταλείψει τα λάθη09:05Εύα Καϊλή: η ανάκριση για διαφθορά, τα μετρητά και οι συλλήψεις08:52Ελληνοτουρκικά - Συρίγος: Ο Ερντογάν πρέπει να εμφανίσει κάποια “νίκη” στο κοινό του08:38Ενδοοικογενειακή βία: Απείλησε την σύζυγό του πως θα βγάλει καραμπίνα08:25Χριστούγεννα - Συντάξεις και επιδόματα: Πότε γίνονται οι πληρωμές08:11Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: γιορτή του ΕΕΣ στο Σύνταγμα07:58Μουντιάλ 2022: οι μεταδόσεις του Σαββάτου σε ANT1 και ANT1+07:45Γιώργος Σεφέρης: το Νόμπελ Λογοτεχνίας και η απονομή με την θρυλική ομιλία07:31“Υγεία πάνω απ’ όλα”: διαβήτης, ιώσεις και αδενώματα07:17Rapid test δωρεάν το Σάββατο σε 20 σημεία07:03Μουντιάλ 2022: Πέθανε δημοσιογράφος στον αγώνα Ολλανδία - Αργεντινή06:50Missing Alert για 53χρονη06:36Αττική: Σεισμός στην Ραφήνα06:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο