LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2021 12:19 | Ανανέωση: 11 Φεβρουαρίου 2021 12:24

Κομισιόν: αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη της Οικονομίας

Τι προβλέπεται στις «χειμερινές οικονομικές προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για τη χώρα μας.

Κομισιον

Της Μαρίας Αρώνη

Αισιόδοξες είναι οι «χειμερινές οικονομικές προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην Ελλάδα το 2021 και 2022, μετά από τη βαθιά ύφεση που έφερε το 2020. Οι προβλέψεις της Επιτροπής δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα υπό τον τίτλο «Ένας χειμώνας με προκλήσεις, αλλά στην άκρη του τούνελ υπάρχει φως».

H Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 3,8% στην ευρωζώνη, το 2021 και 2022, μετά από ύφεση 6,8 το 2020. Στην ΕΕ η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει κατά μέσο όρο το 3,7% το 2021 και το 3,9% το 2022, μετά από ύφεση 6,3% το 2020.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2021 και κατά 5% το 2022, μετά από βαθιά ύφεση 10% το 2020.

Το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (11%). Μετά την Ελλάδα (-10%), την υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν η Μάλτα (-9%), η Κροατία (-8,9%), η Ιταλία (-8.8%) και η Γαλλία (-8,3%).

«Οι ευρωπαίοι ζουν δύσκολες στιγμές, παραμένουμε σε πανδημία, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι πολύ εμφανείς, ωστόσο υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις. Ο Ιταλός Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί τους επόμενους μήνες, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα επιτρέψει την ενίσχυση της ανάκαμψης την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει στα προ-πανδηίας επίπεδα το 2022, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, η παραγωγή που χάθηκε το 2020 δεν θα αντισταθμιστεί τόσο γρήγορα, ούτε στον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες.

Σημειώνεται, ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε πολλαπλούς κινδύνους πο σχετίζονται με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και την παγκόσμια επιδημιολογική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση τα επόμενα χρόνια στις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία και ο αντίκτυπος αυτός δεν έχει ενσωματωθεί στις σημερινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Ερμού - καταστήματα - lockdown

H έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα

"To AΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα της οικονομίας με την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο βασίστηκε κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας Covid19 στον τουρισμό. Ο κατασκευαστικός τομέας έδειξε κάποια ελαστικότητα. Μετά την επανεισαγωγή των περιοριστικών μέτρων το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, εκτιμάται ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10% το 2020.

 Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021 πριν αυξηθεί σε 5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και στο σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στον υποστηρικτικό  καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, ενώ η έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας αναμένεται να υποστηρίξει μόνο σταδιακά την επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται και αυτές να ανακάμψουν, αλλά με πιο αργό ρυθμό. 

προβλέψεις Κομισιόν - Ελλάδα

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, κάτι το οποίο δείχνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε κυρίως λόγω των χαμηλότερων μισθώσεων στον τουριστικό τομέα.

Μετά την πτώση του πληθωρισμού κατά 1,3% το 2020, το 2021  προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός πριν γίνει θετικός το 2022. Η αρνητική αύξηση των τιμών οφείλεται στην αναπάντεχη πτώση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών. 

 Οι οικονομικές προβλέψεις παραμένουν υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση υγείας και η διάθεση του εμβολίου θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα της ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Εξάλλου, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προβλέψεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μόλις τεθεί σε εφαρμογή θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση."

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο