LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2021 12:19 | Ανανέωση: 11 Φεβρουαρίου 2021 12:24

Κομισιόν: αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη της Οικονομίας

Τι προβλέπεται στις «χειμερινές οικονομικές προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για τη χώρα μας.

Κομισιον

Της Μαρίας Αρώνη

Αισιόδοξες είναι οι «χειμερινές οικονομικές προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην Ελλάδα το 2021 και 2022, μετά από τη βαθιά ύφεση που έφερε το 2020. Οι προβλέψεις της Επιτροπής δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα υπό τον τίτλο «Ένας χειμώνας με προκλήσεις, αλλά στην άκρη του τούνελ υπάρχει φως».

H Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 3,8% στην ευρωζώνη, το 2021 και 2022, μετά από ύφεση 6,8 το 2020. Στην ΕΕ η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει κατά μέσο όρο το 3,7% το 2021 και το 3,9% το 2022, μετά από ύφεση 6,3% το 2020.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2021 και κατά 5% το 2022, μετά από βαθιά ύφεση 10% το 2020.

Το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (11%). Μετά την Ελλάδα (-10%), την υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν η Μάλτα (-9%), η Κροατία (-8,9%), η Ιταλία (-8.8%) και η Γαλλία (-8,3%).

«Οι ευρωπαίοι ζουν δύσκολες στιγμές, παραμένουμε σε πανδημία, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι πολύ εμφανείς, ωστόσο υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις. Ο Ιταλός Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί τους επόμενους μήνες, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα επιτρέψει την ενίσχυση της ανάκαμψης την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει στα προ-πανδηίας επίπεδα το 2022, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, η παραγωγή που χάθηκε το 2020 δεν θα αντισταθμιστεί τόσο γρήγορα, ούτε στον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες.

Σημειώνεται, ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε πολλαπλούς κινδύνους πο σχετίζονται με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και την παγκόσμια επιδημιολογική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση τα επόμενα χρόνια στις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία και ο αντίκτυπος αυτός δεν έχει ενσωματωθεί στις σημερινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Ερμού - καταστήματα - lockdown

H έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα

"To AΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα της οικονομίας με την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο βασίστηκε κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας Covid19 στον τουρισμό. Ο κατασκευαστικός τομέας έδειξε κάποια ελαστικότητα. Μετά την επανεισαγωγή των περιοριστικών μέτρων το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να γίνει αρνητική σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, εκτιμάται ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10% το 2020.

 Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021 πριν αυξηθεί σε 5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και στο σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στον υποστηρικτικό  καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, ενώ η έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας αναμένεται να υποστηρίξει μόνο σταδιακά την επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται και αυτές να ανακάμψουν, αλλά με πιο αργό ρυθμό. 

προβλέψεις Κομισιόν - Ελλάδα

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, κάτι το οποίο δείχνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε κυρίως λόγω των χαμηλότερων μισθώσεων στον τουριστικό τομέα.

Μετά την πτώση του πληθωρισμού κατά 1,3% το 2020, το 2021  προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός πριν γίνει θετικός το 2022. Η αρνητική αύξηση των τιμών οφείλεται στην αναπάντεχη πτώση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών. 

 Οι οικονομικές προβλέψεις παραμένουν υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση υγείας και η διάθεση του εμβολίου θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα της ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Εξάλλου, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προβλέψεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μόλις τεθεί σε εφαρμογή θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση."

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (live)Σήμερα 14:39 | Ειδήσεις

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή τους.

Βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία συλλαμβάνει την πολυμελή εγκληματική οργάνωση με τις τηλεφωνικές απάτεςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Εκμεταλλευόμενοι τις φιλικές και συγγενικές σχέσεις με άτομα στην επαρχία, τους ανέθεταν έναντι αμοιβής να μεταβαίνουν σε όλη την επικράτεια δρώντας ως εισπράκτορες για λογαριασμό της οργάνωσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αγροτικός κόσμος έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιό μας για την ανάπτυξη της χώραςΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Τι έθεσε στο επίκεντρο ο Πρωθυπουργός στη νέα κυριακάτικη ανάρτησή του.

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία μπορεί να στηρίζεται στην ΕλλάδαΣήμερα 14:28 | Ειδήσεις

Τι συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντησή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δεν έχει τέλος η διένεξη ΒΒC με τον Ντόναλντ Τραμπ 15:22Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην οδό Αγίων Πάντων - Δύο άτομα στο νοσοκομείο15:08Βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία συλαμβάνει την πολυμελή εγκληματική οργάνωση με τις τηλεφωνικές απάτες14:54Δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (live)14:40Κυριάκος Μητσοτάκης σε Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία μπορεί να στηρίζεται στην Ελλάδα14:34Συλλήψεις για παράνομη ανάθεση διοίκησης λάντζας στο Πέραμα14:20Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:06Πέθανε ο Δημήτρης Σταμάτης, πρώην Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά13:52Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Κωνσταντίνο Τασούλα: Ευχαριστούμε για την στήριξη στον ενεργειακό τομέα13:38Ιαπωνία : Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα - Ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω της ηφαιστειακής τέφρας13:24Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα σπάσουμε την ανοχή στην Κρήτη13:10Έφτασε στην Αθήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι12:56Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν αύριο από τις 2 το μεσημέρι12:42Άγριο μαχαίρωμα στο Μουζάκι: Τρεις τραυματίες έξω από μπαρ12:28Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν για το Κυπριακό, τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στη Γάζα12:14Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας: Σημαντικές επαφές με ερευνητικά κέντρα για drones, κυβερνοπόλεμο και πληροφοριακά συστήματα12:00Ναύπακτος: Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε χαντάκι (βίντεο)11:46Νότια Κορέα: Σταρ της K-pop και η μητέρα της εξουδετέρωσαν διαρρήκτη11:32Μυτιλήνη: Νεκρός εργάτης ύστερα από πτώση του από στέγη οικοδομής11:18Τηλεφωνικές απάτες: Πρώην αθλήτρια της ενόργανης ανάμεσα στους συλληφθέντες - Ηγετικό μέλος ο αδερφός της11:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο