LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2021 16:52

Κορονοϊός: εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια “πάγωσαν” εν μέσω πανδημίας

Προβληματισμός στις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της πανδημίας.

γκισε - τραπεζα

Περισσότερα από 400.000 δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων, από τα μέσα Μαρτίου του 2020 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ.

Ο προβληματισμός των τραπεζών καθώς και των εποπτικών αρχών είναι η επόμενη μέρα μετά τη λήξη της πανδημίας ή με τη λήξη των moratorium πόσα από τα συγκεκριμένα δάνεια θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται ξανά, κανονικά και πόσα εξ αυτών θα μεταφερθούν στη δεξαμενή των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην τέταρτη έκθεση προόδου της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων σε 405.473 δάνεια, ύψους 28,42 δισ. ευρώ, από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Σημειώνεται πως οι αναστολές αυτές δύναται να συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2021, εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει συμπληρώσει 9 μήνες συνολικής αναστολής πληρωμών, που αφορά μικρή μερίδα του συνόλου των οφειλετών.

Παράλληλα, από τον Ιούλιο 2019 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 21,17 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αφορούν τις τράπεζες που αποστέλλουν στοιχεία μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, καθώς και από την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.

Νόμος Κατσέλη

Αναφορικά, δε, με τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, υποβλήθηκαν 18.154 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021.

Από αυτές, έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 6.267 αιτήσεις από τη γραμματεία των Ειρηνοδικείων και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., έως τις 31/1/2021 θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί σωρευτικά 15.811 αιτήσεις (αρχική αίτηση έως 30.06.2015), που σημαίνει ότι οι υποβολές ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Κρατική επιδότηση

Όσον αφορά τη χορήγηση κρατικής επιδότησης δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας, υποβλήθηκαν 7.005 αιτήσεις, μέχρι 31 Ιουλίου 2020 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων). Από αυτές μόνο στις μισές (56% - 3.945) οι τράπεζες υπέβαλαν προτάσεις ρύθμισης. Και από αυτές αποδεκτές από τους δανειολήπτες έγιναν 2.780. Επιδοτήθηκαν 2.761 (39%) δικαιούχοι, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών υποβλήθηκαν 7.252 αιτήσεις (3.490 επιχειρήσεις, 3.364 ελεύθεροι επαγγελματίες και 398 αγρότες), μέχρι 30 Απριλίου 2020 (που έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων). Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 2.268 (31%) αιτήσεις, δηλαδή οι δανειολήπτες ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους.

Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προέβη, στις 29 Ιανουαρίου, στην τρίτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι πληρωμές ανέρχονται συνολικά στα 24,7 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 110.037 δανείων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις επιδότησης, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα» ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσιάρας στο "Καλημέρα Ελλάδα": Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτωνΣήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εξήγησε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα τα επόμενα βήματα για διαφάνεια στις επιδοτήσεις και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απεργία 14 Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜΧθες 12:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά τα πρώτα και τελευταία δρομολόγια ανά γραμμή.

Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥΧθες 23:44 | Ειδήσεις

Οι συντάκτες του Ant1news.gr συμμετέχουν στην στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και οι Ενώσεις Συντακτών μέλη της.

Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό και στα δύο ρεύματαΣήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Στο κόκκινο” δρόμοι του κέντρου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ10:57Τσιάρας στο "Καλημέρα Ελλάδα": Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων10:42Τραμπ: Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμη η Τεχεράνη10:28Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι Αφγανοί που καταγγέλθηκαν για τον βιασμό 6χρονου10:14Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Άλκης Γιαννακάς10:00Πότε ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - Τί πρέπει να γνωρίζετε09:46Τραμπ: Ο Ερντογάν μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου09:32Παναττική απεργία των ναυτεργατών - Αναμένονται ακυρώσεις δρομολογίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαυρίο09:18Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό και στα δύο ρεύματα09:04Μοναστηράκι: Τεράστιος κορμός δέντρου έπεσε δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα08:49Ο Νεϊμάρ θα σμίξει ξανά με Μέσι και Σουάρες στην Ιντερ Μαϊάμι08:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο οδηγός ταξί που είχε χτυπήσει και εγκαταλείψει αστυνομικούς08:21Απεργία 14 Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ08:07Ισραήλ: Στα εργαστήρια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας οι σοροί των τεσσάρων ομήρων που παρέδωσε η Χαμάς07:53Μπαρτσελόνα: Αποδυναμωμένη λόγω τραυματισμών ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό07:39Μακρόν: Συνεχίζει να ανησυχεί για τη Χαμάς, παρά την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας07:25Εθνική Ελλάδας: Ο κύκλος των αποτυχιών και τα 12 χρόνια εκτός μεγάλης διοργάνωσης07:11Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου06:57Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο για τη Γάζα : Υπέροχη μέρα για τη Μέση Ανατολή06:43«Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στις 24:00 στον ΑΝΤ106:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο