LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2021 10:40 | Ανανέωση: 03 Φεβρουαρίου 2021 11:00

Διπλωματικές πηγές: Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Βρετανίας σε Κυπριακό και Διεθνές Δίκαιο

Το παρασκήνιο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο.

Νίκος Δένδιας - Dominic Raab

Εκτενή συνομιλία είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (Dominic Raab) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χθες στο Λονδίνο, όπου παρατηρήθηκε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά και την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Το ελληνικό αίτημα για τη συνάντηση αυτή έγινε δεκτό από τη βρετανική πλευρά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Επισημαίνεται ότι η τελευταία επίσκεψη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο είχε λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Σημειώνεται, επίσης, ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο είχε λάβει χώρα το 2013.

Η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε. Αντιθέτως, τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητα του να μεταφέρει μηνύματα στην 'Αγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη. Συμφώνησε απόλυτα με τον Έλληνα ομόλογό του όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ράαμπ επανέλαβε, δίχως περιστροφές, ότι το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς. Από πλευράς του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ενώ συγκρατείται η βούληση της βρετανικής πλευράς να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωσή τους στην μετά-Brexit εποχή. Από πλευράς του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας τη συνεισφορά των Βρετανών πολιτικών, της ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη διμερή στρατηγική σχέση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός μίας συμφωνίας πλαίσιο, υπό το συντονιστικό ρόλο των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο κ. Ράαμπ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: 43χρονος τραυματίστηκε από καραμπίνα - Εξετάζεται η εμπλοκή κυνηγού 23:16Λάρισα: Θύμα ληστείας επιχειρηματίας και η σύζυγος του – Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους τη νύχτα23:02FIBA Europe Cup: Με κυριαρχική εμφάνιση "λύγισε" την Πριέβιντζα ο ΠΑΟΚ 22:48ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο βρεφικό γάλα που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου22:34Basketball Champions League: Πρωτιά και πρόκριση στους "16" για την ΑΕΚ22:20Σοκ στην Αμαλιάδα: 14χρονος “νταής” εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του - Του απέσπασε περισσότερα από 8.000 ευρώ22:06Δότης σπέρματος με γενετική μετάλλαξη: 197 παιδιά γεννήθηκαν, πολλά με γονιδιακά αυξημένο ρίσκο καρκίνου 21:52Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα21:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης21:24Τσιάρας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε μέσο τους αγρότες21:10ANT1 Sports: Αντιμέτωπος με την Βικτόρια Πλζεν έρχεται ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη στις 22:00, ζωντάνα στον ΑΝΤ120:56Αγροτικές επιδοτήσεις - Τέλλογλου: Έτσι "κόπηκαν" χιλιάδες αγρότες20:42Παναγιώτης Στάθης για "Αγροτοδικεία" - Εισαγγελικές πηγές στον ΑΝΤ1: Πράττουμε το καθήκον μας, δεν εκτελούμε εντολές20:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Τι είπαν για Ελλάδα-ΗΠΑ και μεταναστευτικό20:00Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θείου και του φίλου του που ασελγούσαν στα ανίψια του ηλικίας 2 και 4 ετών19:46Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι19:32Λαμία: Οι αγρότες της Αταλάντης "άνοιξαν" τα διόδια της Τραγάνας19:18Μητσοτάκης για την προσωπική διαφορά: Μία ακόμα από τις μεγάλες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου τελειώνει οριστικά19:04Αγρότες: Πληρωμές 3,8 δις το 2025 μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, Κρατικού Προϋπολογισμού και ΕΛΓΑ - Τα μόνιμα μέτρα της κυβέρνησης18:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο