LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2021 10:39

Η πανδημία “ξαναγράφει” τον προϋπολογισμό

Με λαβωμένα τα έσοδα του Ιανουαρίου, το οικονομικό επιτελείο καλείται να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους για στήριξη της οικονομίας. Τα αρνητικά σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ, το «μαξιλάρι» ρευστότητας και τα κρίσιμα διλήμματα.

Υπουργείο Οικονομικών

Το ξεκίνημα του 2021 δεν ήταν όπως το είχε προβλέψει τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα χειρότερα όμως, υπάρχει η πιθανότητα και οι επόμενοι μήνες στην οικονομία να μην είναι όπως τους είχαν φανταστεί πολίτες, επιχειρήσεις και φυσικά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη της πανδημίας συνοδεύεται από διαρκείς ανατροπές στα σενάρια των ειδικών, με τον ρυθμό εμβολιασμών του πληθυσμού και τις μεταλλάξεις να γράφουν τη δική τους ιστορία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια εάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος, στις παρυφές ενός ακόμα ολικού lockdown ή το φως στο τούνελ θα αρχίσει σιγά σιγά να αχνοφέγγει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το σενάριο που εξελίσσεται είναι δυσμενέστερο σε σχέση με αυτό που είχε εκπονηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού και αυτό με τη σειρά του φέρνει την ανάγκη προσαρμογών στο προσκήνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε χθες δημοσίως πως τα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την κάλυψη μέτρων που συνδέονται με την πανδημία θα χρειαστεί να αυξηθούν. Πόσο και πότε, παραμένει άγνωστο. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Με τα σημερινά δεδομένα, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τα 7,5 δισ. ευρώ μάς φτάνουν μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και αυτή η πρόβλεψη είναι επισφαλής. Αν έρθει τρίτο κύμα, γενικό lockdown, η εστίαση δεν ανοίξει ούτε τον Μάρτιο όπως φαινόταν πιθανό να συμβεί μέχρι πρότινος ή εάν δεν επιβεβαιωθούν στην πράξη με κρατήσεις οι υπολογισμοί ότι ο τουρισμός θα δουλέψει φέτος με τις μηχανές στο 60% του 2019, όλα αλλάζουν.

Τον Ιανουάριο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως φορολογικά έσοδα και εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών κατέγραψαν υστέρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Το μέγεθος της «τρύπας» θα ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα.

«Υπάρχει υστέρηση, αλλά δεν υπάρχει καταστροφή» αναφέρει αρμόδια πηγή. Με τα έσοδα μειωμένα και τις δαπάνες πολλαπλάσιες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς διαρκώς προστίθενται μέτρα στήριξης (μηδενικά ενοίκια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να καλύπτει το 80% δίνοντας αφορολόγητο στο συνολικό εισόδημα, επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ και τον Φεβρουάριο και βλέπουμε…) μέχρι ενός σημείου δεν υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Από ένα σημείο και μετά, δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική παρεκτός εάν η κυβέρνηση έκοβε μέτρα στήριξης, για να «σώσει» τον προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Με την οικονομία να υπολειτουργεί, μοιραία, θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στον χάρτη της πανδημίας και οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης το πρώτο τρίμηνο και, ενδεχομένως, στη συνέχεια και ο χρόνος επαναφοράς σε τροχιά ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του έτους (11,3%), δεν έχει μεταβάλει όμως τις ετήσιες προβλέψεις για επέκταση κατά 4,8%, με το πέρασμα στην ανάκαμψη να αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις και «απειλές» στο τέλος της ημέρας μεταφράζονται σε μεγαλύτερες πιέσεις στον προϋπολογισμό και σε μεγαλύτερες ανάγκες στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ώστε να έχει ελπίδες να βρει τον βηματισμό της γρήγορα, όταν περάσει η πανδημία.

Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, επαναλαμβάνουν σε δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα 34 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων, περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, ήταν χθες 31,2 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίο προσαρμόζεται σε συνάρτηση με τις εξόδους του δημοσίου στις αγορές και τις ανάγκες πληρωμών μέτρων στήριξης.

Από αυτά, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» με τη σφραγίδα του ESM και ένα σημαντικό ποσοστό πόρων αφορά σε ταμειακά διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης, τα οποία είναι κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες.

Πηγή: Euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)Σήμερα 17:01 | Ειδήσεις

Μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών, συμμετέχοντες στο μπλοκ έστρωσαν κόκκινα γαρύφαλλα μπροστά από τη διέλευση της σημαίας.

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)Σήμερα 16:24 | Ειδήσεις

Τα 16 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ χωρίς ρεύμα βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Οδησσό.

Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούνΣήμερα 14:25 | Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Φοινικούντας φέρνει στο «φως» η εκπομπή του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων, ανακοίνωσε η αστυνομία 15:32Στην κορυφή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο του Πολυτεχνείου15:20Δράμα: Σκότωσαν αρκούδα και μετά την αποκεφάλισαν15:08Πυροβολισμός μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων14:56Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε καταστήματα του 31χρονου επιχειρηματία που σχετίζεται με έναν εκ των δραστών - Τί ερευνούν14:44Πολυτεχνείο: 31 προσαγωγές και 4 συλλήψεις λίγο πριν την πορεία14:34Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία14:22Ηράκλειο: Σοκάρουν οι εικόνες του τροχαίου δυστυχήματος14:10Ολυμπιακός: «Βροχή» οι προτάσεις για τον Golden Boy Μουζακίτη13:58Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 80χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιού του13:44Κιλκίς: 74χρονος παρέσυρε πεζή με το αυτοκίνητό του και εγκατέλειψε το σημείο13:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο