LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Φεβρουαρίου 2021 16:25

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Νέες πληρωμές για απώλεια ενοικίων

Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε «κύμα συμψηφισμών» σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν υπόλοιπα που δεν έχουν εκκαθαριστεί. 

Χρήματα - Λεφτά

Του Νίκου Ρογκάκου

Ξεκίνησε σήμερα η καταβολή του 50% των αποζημιώσεων απώλειας από είσπραξη ενοικίων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. 

Οι ιδιοκτήτες θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 19,2 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, σε 176.404 ΑΦΜ, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες πρέπει να προβούν σε συμπλήρωση της αίτησής τους με έγκυρο αριθμό IBAN Λογαριασμού.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 38ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Παράλληλα όπως είπε  για τους δικαιούχους του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, η διαδικασία θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε «κύμα συμψηφισμών» σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν υπόλοιπα που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες είπε ότι «εφόσον το δικαιούμενο ποσό δεν έχει πλήρως συμψηφιστεί μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν στις αμέσως επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις».  

Πάντως το θέμα των συμψηφισμών θα μπει έντονα στο τραπέζι των μέτρων στήριξης καθώς αφενός προωθείται το μέτρο στήριξης παγίων  δαπανών για επιχειρήσεις μέχρι 10 εκατ. κι από την άλλη με τις εκκαθαρίσεις φόρων του οικονομικού έτους 2020 οι υποχρεώσεις θα αυξηθούν. 

Έτσι μαζί με τις αποφάσεις για τις προκαταβολές φόρων θα εξεταστεί η σε έκταση αξιοποίηση των συμψηφισμών ώστε να περιοριστεί και η διαδικασία εκταμίευσης μετρητών από το Ταμείο. Το μέτρο βέβαια θα εκταθεί και σε άλλους κλάδους πέρα από τα ακίνητα, όπως είναι φυσικό.  

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών οριοθετήθηκε ότι η διαδικασία αποζημίωσης ξεκινά πλέον ρητά 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας. 

Τονίζεται ότι τα ανωτέρω ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.  

Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης (ενώ φέτος, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης).  

Για την απώλεια από την είσπραξη μισθωμάτων της περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο 2020 προβλέφθηκε η αποζημίωση μέσω συμψηφισμού με νέες φορολογικές οφειλές (βεβαιωμένες από τον Ιούλιο 2020 και μετά).  

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για όσους ιδιοκτήτες (6% των αιτήσεων, 19.680 ιδιοκτήτες) ζητήθηκε η διόρθωση της δήλωσής τους.  

Τέλος, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να αποσταλεί και τυπικά η αιτιολόγηση για το υπόλοιπο 23% των αιτήσεων (79.306 περιπτώσεις) που δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Η επιχείρηση έγινε μέσω του ποταμού Αράχθου, καθώς το χωριό είναι αποκλεισμένο οδικώς, λόγω πτώσης βράχων.

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική ΣύσκεψηΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Θεσσαλικού μπλόκου στην Ε.Ο. στη Λάρισα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Λωρίδα της Γάζας: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούςΣήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται πως παραβιάζουν την ανακωχή, που τέθηκε σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
UNICEF: Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώνονται κάθε ημέρα στη Γάζα μετά την εκεχειρία14:15Καλαμάτα: Παιδάκια 3 και 4 ετών εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο14:01Αιγάλεω: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας13:46F1 – Λας Βέγκας: Ακυρώθηκαν Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι13:32Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Γάζα13:18Τραγικό δυστύχημα στη Καβάλα: 85χρονος βρέθηκε στο κενό της πολυκατοικίας13:04Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός κινούνταν ανάποδα σε μονοδρόμους για να γλυτώσει έλεγχο12:50Το σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, επιμένει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ12:36Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Μόσχας12:22Θεσσαλονίκη: 20χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα12:08NBA: Ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο11:53ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου11:39Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις ανηλίκων για απόπειρα ληστείας και επικίνδυνη σωματική βλάβη11:24ΗΠΑ: Δεύτερος θάνατος φέτος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών11:10Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική Σύσκεψη10:55Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Εκλέγουν σήμερα τον πρόεδρό μετά την αποπομπή του Μίλοραντ Ντόντικ10:42Τζουμέρκα: Άνδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τρόφιμα με διασωστική λέμβο σε αποκλεισμένο χωριό (βίντεο)10:28Μητσοτάκης: Αύριο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους η πρόσθετη ενίσχυση των 250 ευρώ10:14F1 – Λας Βέγκας: Θρίαμβος του Φερστάπεν09:56Χανιά: Γερμανός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε09:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο