LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2021 16:48 | Ανανέωση: 29 Ιανουαρίου 2021 17:06

Χιονοστιβάδα στον Όλυμπο: Οδηγίες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Εικόνες από χιονοστιβάδες που έχουν σημειωθεί στον τόπο της τραγωδίας. Χρήσιμες συμβουλές προφύλαξης από χιονοστιβάδα, που μπορούν να σώσουν ζωές.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Μετά την τραγωδία με τους δύο γιατρούς που παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, κάνοντας ορειβασία στον Όλυμπο, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εφιστά μεγάλη προσοχή σε όσους επιλέγουν για εξορμήσεις το “Βουνό των Θεών”. Ειδικά η περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άτυχοι άνδρες, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν πολλά ατυχήματα.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από χιονοστιβάδες που έχουν σημειωθεί παλαιότερα, υπογραμμίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Ειδικότερα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επισημαίνει:

Πόσοι μπορούμε να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα;

 • Πόσο χρόνο έχω στη διάθεση μου;
 • Τι μπορώ να κάνω για να σωθώ;
 • Πόσο πιθανό είναι να μου συμβεί;
 • Μπορώ να είμαι προετοιμασμένος;
 • Μπορώ να αποφύγω την εμπλοκή μου;
 • Χρειάζομαι ειδικό εξοπλισμό;
 • Πρέπει να γνωρίζουν όλοι από την παρέα;

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο της χιονοστιβάδας είναι πολλοί, όπως:

 • αέρας πριν και μετά
 • κλίση της πλαγιάς
 • ήλιος / ξαστεριά
 • βροχή
 • θερμοκρασία

Οι λόγοι που μπορεί να ξεκινήσει η χιονοστιβάδα είναι δύο:

 1. Λόγω κλίσης
 2. Από ανθρώπινο παράγοντα (skier, snowboarder, αλλά ακόμα και πεζοπόροι, π.χ. Μαίναλο 2005)

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος. Μόλις 15 λεπτά για βγάλουμε ή να βγούμε έξω από το λευκό κελί. Σε αυτά τα 15 λεπτά είναι σημαντικό:

 • να έχουμε ΠΑΝΤΑ το σωστό εξοπλισμό
 • να τοποθετούμε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό πάνω μας
 • να γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό
 • να είμαστε ψύχραιμοι
 • να γνωρίζουμε από πριν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε
 • να είμαστε αποτελεσματικοί

Το τρίπτυχο της ασφάλειας:

 • εξοπλισμός
 • προετοιμασία
 • εκπαίδευση

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Προτάσεις για να αποφευχθούν άσκοπες κινητοποιήσεις

 1. Συζήτηση με την ομάδα και ενημέρωση των μελών της. Κατά τη διαδρομή καλό είναι να γίνεται συνεχής εκτίμηση των συνθηκών και να υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να υιοθετηθεί διαφορετική τακτική.
 2. Οι ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφτούν ορεινά συγκροτήματα καλό είναι να έχουν δηλώσει την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν ή τους στόχους που έχουν σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης.
 3. Επίσης, θα πρέπει να έχουν λάβει μετεωρολογικές πληροφορίες για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ή να έχουν ρωτήσει άλλους ορειβάτες, που ίσως είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή τις προηγούμενες μέρες. Ειδικά ενήμεροι σε αυτό, όσον αφορά τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και την Αστράκα, είναι οι υπεύθυνοι καταφυγίων.
 4. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν τους οικείους ή τους φίλους τους
 5. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους, επίσης, ασύρματο VHF για την επικοινωνία σε περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν:

 1. Κατάλληλος εξοπλισμός, πομποδέκτης χιονοστιβάδας (Beacon, Arva, κ.ά.), ράβδος ανεύρεσης θύματος (sonda), φτυάρι μεταλλικό
 2. Κατάλληλη εκπαίδευση

Όσοι, λοιπόν, κινούνται σε ορεινούς όγκους και διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF, μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα με χιονοστιβάδα και απειλείται ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να καλούνται πάντα και άμεσα οι αρμόδιες αρχές, γιατί κάθε λεπτό είναι κρίσιμο!

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Εκπαιδεύσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε συνεργασία με την ΑΝΕΝΑ (Association Nationale pour l Etude de la Neige et des Avalanches), διοργανώνουν εκπαιδεύσεις για τις χιονοστιβάδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Η εκπαίδευση διαρκεί δύο ημέρες, με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Τα πρακτικά γίνονται κατά την κίνηση στο πεδίο και μέσω βιωματικού τρόπου εκμάθησης.

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΧΙΟΝΙ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρουμανία: Επεισόδια σε μεταμεσονύκτια εκκένωση νοσοκομείου (βίντεο)12:41Αυτοκίνητο χτύπησε ζαρκάδι 12:29Στο νοσοκομείο η Νανά Παλαιτσάκη12:18Ηλιόπουλος για δολοφονία Καραϊβάζ: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Χρυσοχοΐδης 12:06Οδηγίες για τα απόβλητα self-test Covid-1911:54Κατάρρευση ορυχείου παγίδευσε εργάτες (εικόνες)11:42Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό – Νεκρή μία κοπέλα (εικόνες)11:29“Special Report”: ο Γιάννης Στουρνάρας και τα παιδιά στον καιρό της πανδημίας (εικόνες)11:17“Πρωινοί Τύποι”: Ο Μάρκος Σεφερλής γίνεται... Παγώνη (βίντεο)11:03Prince: μετά θάνατον άλμπουμ10:49“Γειτονιές στο πιάτο”: ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στο Αιγάλεω10:36Αυτόπτης μάρτυρας για Καραϊβάζ: δεν κατάλαβα ότι είναι δολοφονία10:24Νεκρές γκρίζες φάλαινες σε παραλίες του Σαν Φρανσίσκο 10:11Yoga για εγκύους: Δωρεάν μαθήματα στο ΜΗΤΕΡΑ09:58Σκρέκας στον ΑΝΤ1: έρχεται νέο “Εξοικονομώ” με κριτήρια09:46Ζησιμόπουλος στον ΑΝΤ1: Μην επαναλάβουμε τα περσινά λάθη στον Τουρισμό09:33Λύκεια: Επστρέφουν στα θρανία οι μαθητές με self test και μέτρα προστασίας 09:20Τζανάκης – Παγώνη στον ΑΝΤ1 για τις μετακινήσεις το Πάσχα (βίντεο)09:08“Πανδημία” κορονοπάρτι και ξεφαντώματος σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις (εικόνες)08:53Φωτιά στο Ίδρυμα “Άγιος Δημήτριος” (εικόνες)08:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο