LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2021 09:34

Καρχαρίες και σαλάχια μειώθηκαν κατά 71% τα τελευταία 50 χρόνια

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των ωκεάνιων ειδών, ιδίως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, απειλούνται με εξαφάνιση.

Χαβάη - δύτες - λευκός καρχαρίας

Ο αριθμός των καρχαριών και των σαλαχιών στους ωκεανούς του πλανήτη έχει μειωθεί κατά 71% από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των ωκεάνιων ειδών, ιδίως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, απειλούνται -πλέον- με εξαφάνιση, έναντι μόνο του ενός τρίτου το 1980, κυρίως εξαιτίας της αλιείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νέιθαν Πακουρό του καναδικού Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», προχώρησαν σε εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς 18 ειδών καρχαριών και σαλαχιών, καθώς και για τον κίνδυνο εξαφάνισης 31 ειδών. Εκτιμούν ότι 24 από τα 31 είδη απειλούνται, ενώ τρία είδη καρχαριών (μεταξύ των οποίων ο μεγάλος σφυροκέφαλος) έχουν μειωθεί πια τόσο πολύ, που βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση για εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι εστίασαν στους καρχαρίες και τα σαλάχια που ζουν περισσότερο στις ανοιχτές θάλασσες παρά στα παράκτια ύδατα, αποδίδουν τη σταδιακή μείωση των πληθυσμών στις ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις που δέχονται από την αλιεία και οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 18 φορές από το 1970 έως σήμερα.

Γι' αυτό, τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης πριν καταρρεύσουν πλήρως οι αριθμοί των καρχαριών και σαλαχιών. Ιδίως εισηγούνται στις κυβερνήσεις να θέσουν όρια στην αλίευσή τους, ώστε να δώσουν χρόνο για να αυξηθούν οι αριθμοί τους μέσω αναπαραγωγής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Σήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)Σήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να περιοριστεί η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού από τον Τάσο Αρνιακό.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντεςΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ανήλικοι. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“MeToo” – ΗΠΑ: Αποζημίωση–“μαμούθ” στα θύματα αθλίατρου παρενοχλητή21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων19:42Ενδοοικογενειακή βία - Καταγγελία: Την χτύπησε μπροστά στο παιδί τους19:29“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Ηλεία: Φωτιά στους Σχίνους (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο