LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2021 23:14

ΥΠΟΙΚ: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις για ενοίκια, επιταγές, ΦΠΑ και επιδότηση δαπανών

Υπουργείο Οικονομικών

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη πανδημία.

Αναλυτικά:

Ι.α. Απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του.

β. To ανωτέρω ποσό του μισθώματος, που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του Κ.Φ.Ε.

γ. Καταβάλλεται, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 δεν εισπράττουν μίσθωμα, ποσό επί του συνολικού μισθώματος του μήνα αυτού ίσο με το ογδόντα τοις εκατό (80%) και με το εξήντα τοις εκατό (60%) αντίστοιχα. Το προαναφερόμενο ευεργέτημα επιβαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. (άρθρα 26 και 27)

2. α. Αναστέλλονται από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου και μέχρι την 28η.02.2021, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής, οφειλόμενων από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις, αξιόγραφων, κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιόγραφου. Με υ.α. παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής και άλλων αξιόγραφων στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, τα οποία πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει σχετική υποχρέωση.

β. Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται έως και την 31η.5.2021 η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1η.1.2021 έως 31η.1.2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η. 1.2021 και την 28η.2.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιόγραφων,

γ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία του άρθρο 297 του ν. 4738/2020 που αφορά στην εξόφληση των αξιόγραφων, που οφείλονται από επιχειρήσεις με συγκεκριμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας Κ.Α.Δ. και συγκεκριμένο κύκλο εργασιών, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα. (άρθρο 28)

3. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID- 19, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, υπό τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις, οι οποίες θα εξειδικευθούν με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης. Ορίζεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και μη συμψηφιζόμενο της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης. (άρθρο 29)

4. α. Χορηγείται κρατική οικονομική ενίσχυση, ύψους 120 εκ. ευρώ, στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» (Aegean AirlinesΑΡΑΙΓ 0,00%), με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς που προήλθε, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19. Ως βασική προϋπόθεση τίθεται η Αύξηση Μετοχικού

Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.) με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκ. ευρώ, με πιστοποίηση πλήρους καταβολής του.

β. Το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) θα λάβει δωρεάν τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών, με τιμή άσκησης δικαιώματος ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Εταιρείας κατά την Α.Μ.Κ. που θα διεξαχθεί. Οι τίτλοι θα μπορούν να ασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατόπιν της προαναφερόμενης Α.Μ.Κ.

γ. Περιλαμβάνονται ειδικοί όροι προς την εταιρεία για τη χορήγηση της ενίσχυσης, όπως η υποβολή εκ μέρους της οικονομοτεχνικής έκθεσης ως προς το ακριβές ύψος της ζημίας, έκθεσης εσόδων και εξόδων αλλά και γενικότερα όλων των αναγκαίων στοιχείων.

δ. Ορίζεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης.

ε. Προβλέπεται η δυνατότητα ανάκτησης τυχόν υπερβάλλουσας ενίσχυσης της εταιρείας, εφόσον αποδειχθεί χαμηλότερη η ζημία λόγω COVID-19.

Δειτε εδώ τις διατάξεις του νομοσχεδίου με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοιΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι εμποδίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησηςΣήμερα 15:06 | Ειδήσεις

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης 02/12 έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 03/12.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του νέου κληρονομικού δικαίου - Τι αλλάζειΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Καινοτόμες είναι οι νέες μετατροπές στο κληρονομικό δίκαιο, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων και της παλαιάς Εθνικής Θεσσαλονίκης–Έδεσσας από αγρότες Σήμερα 17:49 | Ειδήσεις

Αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε πλήρη αποκλεισμό, διακόπτοντας την κυκλοφορία τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη19:17Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:03Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης18:49Υπουργείο Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του νέου κληρονομικού δικαίου - Τι αλλάζει18:35Ρούτε για Ουκρανία: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ18:21Έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων και της παλαιάς Εθνικής Θεσσαλονίκης–Έδεσσας από αγρότες 18:07Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι 17:53Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου17:39Ο Καναδάς εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ17:25Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι κατά Τσίπρα: Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης17:11Άλκης Καμπανός: Φυλάκιση 20 μηνών σε καταδικασμένο για τη δολοφονία του16:57Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα έναν πολύ καλό προορισμό για επενδύσεις16:43Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κωνσταντίνος Τασούλας (εικόνες)16:29Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τέθηκε υπό κράτηση16:15Παναθηναϊκός: Θα «χάσει» τον Ντέσερς απ’ τα μέσα Δεκεμβρίου 16:01Οι αγρότες προχωρούν και πάλι στον αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων 15:51Λάρισα: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο κέντρο της πόλης - Έριξαν στο δρόμο γάλατα (εικόνες)15:41Μητσοτάκης: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης15:31Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στην ηθοποιό - Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες15:21Τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ σφηνώθηκε σε νταλίκα - Τραυματίστηκε η έγκυος οδηγός15:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο