LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2021 20:40

Αγγειακές δυσπλασίες

Γράφει ο Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ & Υπεύθυνος Ιατρείου Αγγειακών Δυσπλασιών ΜΗΤΕΡΑ.

Αγγειο - Αγγειολογία - Αγγειοχειρουργική

Οι αγγειακές δυσπλασίες αναπτύσσονται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες αναγνωρίζονται αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ άλλες μπορεί να διαγνωστούν αργότερα, στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία τους, αλλά φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός με πιθανή έλλειψη επαρκούς οξυγόνωσης σε κάποια περίοδο της εμβρυϊκής ζωής. Δεν υπάρχει πάντως κανένας συσχετισμός με κάποιο εξωτερικό παράγοντα κατά την κύηση (λήψη φαρμάκου, διατροφή, συμπεριφορά), οπότε οι γονείς δεν έχουν ευθύνη.

Οι αγγειακές δυσπλασίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: 

  • Οι φλεβικές δυσπλασίες είναι οι πιο συχνές. Αποτελούνται από ένα πολύπλοκο φλεβικό δίκτυο που μπορεί να βρίσκεται κάτω από το δέρμα, μέσα σε έναν μυ ή σε μια άρθρωση (συνήθως το γόνατο). Οι επιπλοκές που προκαλούν είναι συνήθως τοπικές.
  • Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες είναι οι πιο σοβαρές. Αποτελούνται από ανώμαλες επικοινωνίες μεταξύ αρτηριών και φλεβών.
  • Οι δυσπλασίες των τριχοειδών αγγείων του δέρματος εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και έχουν συνήθως κόκκινο χρώμα.
  • Οι δυσπλασίες των λεμφαγγείων είναι σπάνιες και παρουσιάζονται πιο συχνά ως λεμφοίδημα των κάτω άκρων.

Υπάρχει ακόμα και σήμερα μια σχετική αβεβαιότητα όσον αφορά τους ασθενείς με αγγειακή δυσπλασία, γιατί οι παθήσεις αυτές είναι σπάνιες και ο ευρύς ιατρικός κόσμος δεν τις γνωρίζει πολύ καλά.

Η ακριβής όμως διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για να δοθεί, όταν χρειάζεται, η κατάλληλη θεραπευτική λύση. Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματα και το πρόβλημα που προκαλεί η δυσπλασία στα γειτονικά όργανα, όπως επίσης και από τις ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να έχει η ίδια η θεραπεία.

Επειδή πρόκειται για μια πάθηση με ιδιαίτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα η αντιμετώπισή της ήταν κυρίως συντηρητική. Με τη μεγάλη τεχνολογική πρόοδο και την καλύτερη κατανόηση της νόσου υπήρξε σταδιακά μια στροφή προς μια εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία ήταν και πιο επεμβατική.

Διεπιστημονική προσέγγιση

Η διαφορετικότητα στις εντοπίσεις της πάθησης καθιστά πολλές φορές αναγκαία τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Οι ειδικότητες αυτές μπορεί να είναι ο αγγειοχειρουργός, ο πλαστικός χειρουργός, ο επεμβατικός ακτινολόγος, ο ορθοπεδικός, ο ΩΡΛ κ.ά.

Γι’ αυτό έχει σημασία η διεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος και η εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή συντηρητική αγωγή έως τον εμβολισμό, τη σκληροθεραπεία, τη χειρουργική αφαίρεση της δυσπλασίας ή κάποιον συνδυασμό από όλα αυτά.

Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι συνέπεια ανωμαλιών στην αγγειογένεση. Μέχρι προσφάτως δεν είχε χρησιμοποιηθεί κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία τους.

Κατά τη διάρκεια όμως των τελευταίων πέντε ετών γίνεται τεράστια πρόοδος στην κατανόηση των υποκείμενων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, χάρη στην ανάπτυξη μεθόδων γονιδιωματικής υψηλής απόδοσης και ανάλυσης.

Η γενετική έρευνα στοχεύει στην ανακάλυψη μεταλλάξεων που υπάρχουν κυρίως στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα των ασθενών, αλλά τις συναντάμε επίσης και σε ορισμένους καρκίνους. Οι ίδιες θεραπείες χορήγησης αναστολέων ενεργοποίησης που συνήθως εφαρμόζονται στην ογκολογία αρχίζουν να χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία ορισμένων αγγειακών δυσπλασιών που είναι ανθεκτικές στις συμβατικές θεραπείες. Τα πρωτόκολλα των φαρμάκων που χρησιμοποιούν την ουσία Rapamycin βρίσκονται σε εξέλιξη για τη θεραπεία των αγγειακών δυσπλασιών χαμηλής ροής με ενθαρρυντικά αποτελέσματα: ανακούφιση από τα συμπτώματα, μείωση του μεγέθους της δυσπλασίας, βελτίωση των διαταραχών της πηκτικότητας.

Δεδομένης της σπανιότητας αυτών των δυσπλασιών, η ανάλυση ευρωπαϊκών κλινικών μελετών που είναι σε εξέλιξη θα επιτρέψει τον καθορισμό θεραπευτικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων στις διάφορες κλινικές εικόνες.

Metropolitan - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




*Άρθρο του Νικόλαου Παρασκευά, Αγγειοχειρουργού, Διευθυντή Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ & Υπεύθυνου Ιατρείου Αγγειακών Δυσπλασιών ΜΗΤΕΡΑ. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: Τα κριτήρια ψήφου, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και η στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικόΣήμερα 16:17 | Ειδήσεις

Με ποιο κριτήριο θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν τώρα εκλογές. Τι κυβέρνηση επιθυθούν. Όλα τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Τεμπη - Νέα ηχητικά ντοκουμέντα: Η έλλειψη ελέγχου, ο εξργισμένος υπάλληλος και το “κοινό μυστικό” (βίντεο)Σήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Στον αυτόματο πιλότο, λειτουργούσε ο ελληνικός σιδηρόδρομος, όπως επιβεβαιώνουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως, η Γεωργία Λαγού.

Βόλος: 4 μαθήτριες θα ταξιδέψουν στο διάστημα!Σήμερα 18:20 | Ειδήσεις

Μια μοναδική ευκαιρία θα έχουν μαθήτριες από τον Βόλο μέσα από ένα σεμινάριο που συμμετέχουν πολλές χώρες του κόσμου.

Αυτοψία ΑΝΤ1: Συνεχίζεται η έρευνα σε δημόσιες υπηρεσίες (βίντεο)Σήμερα 18:26 | Ειδήσεις

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου. Τι έδειξε η αυτοψία του ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: 4 μαθήτριες θα ταξιδέψουν στο διάστημα! 23:59Κρήτη - Τροχαίο: Μητέρα και δύο παιδιά στο νοσοκομείο μετά από σύγκρουση (βίντεο)23:47Ηλεία: Γνώριμος… στις Αρχές, βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι23:35Σεισμός Ταϊλάνδη: Σκύλος κοιμάται ατάραχος την ώρα του Εγκέλαδου (βίντεο)23:23ΔΣΑ: Καθολική αποχή των δικηγόρων την Δευτέρα 7 Απριλίου23:11Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:59Μετρό Θεσσαλονίκης: Εντός Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή εισιτηρίου22:45Κακοκαιρία - ΗΠΑ: Νεκροί από τις σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους (εικόνες)22:31Βρετανία: Ο Τραμπ καλείται να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 741000 ευρώ22:18Μονακό - Παναθηναϊκός: Μεγάλο διπλό για το τριφύλλι22:05Ελληνοτουρκικά: Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλες21:51Τεμπη - Νέα ηχητικά ντοκουμέντα: Η έλλειψη ελέγχου, ο εξργισμένος υπάλληλος και το “κοινό μυστικό” (βίντεο)21:37Καρδίτσα: Θρίλερ με την σορό άντρα σε δύσβατη περιοχή21:24Θεσσαλονίκη: Μήνυσε τον νεαρό γείτονά της και τους φίλους του επειδή την έβρισαν χυδαία21:11ΣΥΡΙΖΑ: Η προανακριτική Τριαντόπουλου αποτελεί κοροϊδία και προσβολή των θεσμών20:57Πανελλήνιες 2025: Όλα τα εξεταστικά κέντρα για ΕΠΑΛ και ΓΕΛ20:44Αυστραλία: 12χρονη ζωγράφος με διεθνή αναγνώριση - Έργα της πωλούνται έναντι χιλιάδων δολαρίων (βίντεο)20:27Πρίγκιπας Χάρι - ΜΚΟ: Αισιόδοξος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις κατηγορίες σε βάρος του20:14Αυτοψία ΑΝΤ1: Συνεχίζεται η έρευνα σε δημόσιες υπηρεσίες (βίντεο)20:00Βουλή: “Μετωπική” σύγκρουση Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου (βίντεο)19:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο