LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2021 10:46

Πέτσας: νέο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μεταξύ άλλων, μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων και αυξάνεται το όριο για την είσοδο συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.

Πέτσας

Την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώνει σε άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Τα Νέα, τονίζει ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι παρά τις κρίσεις ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Πέτσας, «συνεχίζουμε τις τομές για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Όραμά μας είναι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ώστε με σχέση εμπιστοσύνης και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο κ. Πέτσας,  μέσα από τη γόνιμη διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, διαμορφώνεται ένα νέο εκλογικό σύστημα με τους εξής άξονες.

- Κατάργηση της απλής αναλογικής του νόμου Σκουρλέτη που, σύμφωνα με τον κ. Πέτσας, απέτυχε παταγωδώς

- Εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο σίγουρα θα είναι πάνω από 40 %. Το ποσοστό αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ

- Θέσπιση ορίου εισόδου. Για το ελάχιστο εκλογικό όριο εκπροσώπησης στα Συμβούλια συζητούμε ένα ποσοστό από 3% έως 5%. Είναι κάτι, υπογραμμίζει ο κ. Πέτσας, «που τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησα την προηγούμενη εβδομάδα σε Ιωάννινα Θεσσαλονίκη και Λάρισα».

- Μείωση του αριθμού των συμβούλων που εκλέγονται με γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Συμβουλίων για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός,  θα οικοδομηθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνησιμότητα, έτσι ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των πολιτών.

«Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και υλοποιεί άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση. Με έναν και μόνο στόχο: Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη», καταλήγει ο κ. Πέτσας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της ΑθήναςΣήμερα 22:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Φιντάν, στόχος της Άγκυρας παραμένει η μετατροπή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «σε περιοχή σταθερότητας και ευημερίας», κάτι που –όπως είπε– αποτελεί «ξεκάθαρη βούληση του Προέδρου» της Τουρκίας.

Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχουςΣήμερα 22:07 | Ειδήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός 60-90 ημερών.

Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)Σήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί γερανοφόρο όχημα,  για  να  επαναφέρει σε ορθή θέση το φορτηγό και να ακολουθήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονοΣήμερα 21:52 | Ειδήσεις

Ο δεύτερος δράστης αναζητείται από τις Αρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Αναγκαιότητα επιβίωσης για την Ελλάδα οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις22:56Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)22:48Νέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της Αθήνας22:40Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχους22:32"Οσμή σκανδάλου" ΟΠΕΚΕΠΕ στην Εύβοια: Ψάχνουν πού πήγαν 6,5 εκατ. ευρώ22:24Σοβαρό τροχαίο στην Άρτα: Φορτηγό ανετράπη σε παράδρομο της Ιονίας Οδού - Εγκλωβισμένος ο οδηγός22:16Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις εξυπηρέτησαν οι συρμοί22:08Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Εντοπίστηκε και ο δεύτερος21:58Ηλεία: 13χρονος μπήκε σε σχολείο και χτύπησε 12χρονο στο πρόσωπο 21:48Γαλλία: Η χώρα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision και την αντίθεσή της σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ21:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 2321:28Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά οι επιθέσεις δεν δικαιολογούνται21:18Λαμία: Δύο άνδρες είχαν στήσει ενέδρα έξω από μπαρ - Λήστεψαν και έδειραν έναν 35χρονο21:08Θρακομακεδόνες: Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από εκτεθειμένο καλώδιο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου20:58Αυστραλία: Τέλος τα social media για παιδιά κάτω των 16 ετών 20:48ANT1 Sports: Πρώτη νίκη στο Champions League για τον Ολυμπιακό 20:38Αποκατάσταση σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Στρυμώνας – Σέρρες20:28Εφετείο - Παντελίδης: Στο τιμόνι ήταν ο τραγουδιστής, συνυπαιτιότητα και στις δύο γυναίκες20:18Influencer έβαλε το παιδί της σε σακούλα και του ρουφούσε τον αέρα με σκούπα!20:08Κιλκίς: Συνελήφθη άνδρας με ... 300 λίτρα λάδι19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο