LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Ιανουαρίου 2021 18:14 | Ανανέωση: 25 Ιανουαρίου 2021 18:10

Μπορέλ για Τουρκία: απαιτείται δέσμευση για εποικοδομητικό διάλογο

Τι είπε για την συμπλήρωση της λίστας με τις κυρώσεις από την ΕΕ, τις διερευνητικές επαφές και το Κυπριακό, μετά το τέλος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης.   

AP - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες 

Ως «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας με την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη σημασία η Τουρκία να δεσμευτεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία. Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες παρέχουν «ισχυρή βάση» για τη διευθέτηση των θαλάσσιων διενέξεων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε τη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό – ενδεχομένως ως το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μετάσχει ως παρατηρητής στις συνομιλίες αυτές.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις επόμενες εβδομάδες, υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αλλά και ενόψει της έκθεσης που πρέπει να υποβάλει ο ίδιος και η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Ερωτηθείς πότε θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε «αυτή είναι η δουλειά μας», «η λίστα δεν είναι έτοιμη, αλλά δεν την έχουμε βάλει στην άκρη, η δουλειά συνεχίζεται».

Κληθείς, τέλος, να αναφερθεί στις συνομιλίες του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα που ταλαιπώρησαν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας το 2020 και συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και να εξετάσουν καλύτερους τρόπους για συνεργασία και καλύτερη γειτονία.

«Με χαρά μπορώ να πω σήμερα ότι οι ενοχλήσεις που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τώρα πια έχουν σταματήσει. Δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες και συμφωνήσαμε ότι και οι δύο πλευρές, ΕΕ και Τουρκία, θα διατηρήσουν αυτό το θετικό μομέντουμ, προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνίες. Σήμερα ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας και ελπίζουμε ότι τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Η ανησυχία μου είναι να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ για όλα τα θέματα που μας ταλαιπώρησαν το 2020. Θα πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία για να έχουμε μια καλή ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονηΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

Τα τρίδυμα από τον τρίτο όροφο παραμένουν προληπτικά στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου.

Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα λένε σήμερα συγγενείς και φίλοιΣήμερα 13:44 | Ειδήσεις

Η Σύλβα - Καίτη Ακρίτα, πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πέθανε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης σε ηλικία 97 ετών. 

Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυοΣήμερα 08:51 | Ειδήσεις

Στα μπλόκα της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Άρης Μουγκοπέτρος: Δικάζεται στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή απειλήΣήμερα 13:35 | Ειδήσεις

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά σε απορρίμματα κοντά στη Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης14:20Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα λένε σήμερα συγγενείς και φίλοι14:06Άρης Μουγκοπέτρος: Δικάζεται στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή απειλή13:52Μάλγαρα - Μπλόκα: Ανέτρεψαν την απόφασή τους οι αγρότες που είχαν εξαγγείλει 24ωρο αποκλεισμό13:38Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Έβρο13:24Κρεμλίνο: Σύντομα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τράμπ13:10Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών επί της Αττικής Οδού, περιοχής Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος12:56Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι - Διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο12:42Η εικόνα στα αγροτικά μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας12:30Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο Ι.Χ. - Αναποδογύρισε το ένα όχημα (Εικόνες)12:16Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κλοπή χαλκού και κατοχή όπλων12:02Ολυμπιακός: Εξετάζεται η περίπτωση του περιζήτητου Κέβιν Ροντρίγκες 11:48Φωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονη 11:34Ζελένσκι: Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για 15 χρόνια11:20Τρίκαλα- Καρδίτσα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες11:06Κριστιάνο Ρονάλντο: Παραμένει ο στόχος των 1000 γκολ καριέρας10:52Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος που έκλεψε αυτοκίνητο10:38Δύο συλλήψεις διακινητών μεταναστών σε Γαύδο και Καλούς Λιμένες10:24Θεσσαλονίκη: 14χρονος απείλησε 13χρονο για να του κλέψει το πορτοφόλι 10:10Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 16χρονος που λήστεψε 12χρονες υπό την απειλή κουζινομάχαιρου09:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο