LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Ιανουαρίου 2021 18:14 | Ανανέωση: 25 Ιανουαρίου 2021 18:10

Μπορέλ για Τουρκία: απαιτείται δέσμευση για εποικοδομητικό διάλογο

Τι είπε για την συμπλήρωση της λίστας με τις κυρώσεις από την ΕΕ, τις διερευνητικές επαφές και το Κυπριακό, μετά το τέλος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης.   

AP - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες 

Ως «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας με την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη σημασία η Τουρκία να δεσμευτεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία. Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες παρέχουν «ισχυρή βάση» για τη διευθέτηση των θαλάσσιων διενέξεων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε τη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό – ενδεχομένως ως το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μετάσχει ως παρατηρητής στις συνομιλίες αυτές.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις επόμενες εβδομάδες, υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αλλά και ενόψει της έκθεσης που πρέπει να υποβάλει ο ίδιος και η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Ερωτηθείς πότε θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε «αυτή είναι η δουλειά μας», «η λίστα δεν είναι έτοιμη, αλλά δεν την έχουμε βάλει στην άκρη, η δουλειά συνεχίζεται».

Κληθείς, τέλος, να αναφερθεί στις συνομιλίες του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα που ταλαιπώρησαν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας το 2020 και συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και να εξετάσουν καλύτερους τρόπους για συνεργασία και καλύτερη γειτονία.

«Με χαρά μπορώ να πω σήμερα ότι οι ενοχλήσεις που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τώρα πια έχουν σταματήσει. Δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες και συμφωνήσαμε ότι και οι δύο πλευρές, ΕΕ και Τουρκία, θα διατηρήσουν αυτό το θετικό μομέντουμ, προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνίες. Σήμερα ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας και ελπίζουμε ότι τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Η ανησυχία μου είναι να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ για όλα τα θέματα που μας ταλαιπώρησαν το 2020. Θα πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία για να έχουμε μια καλή ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τέθηκε υπό κράτησηΣήμερα 15:34 | Ειδήσεις

Δύο ακόμη άτομα, ανάμεσά τους υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν συλληφθεί στις Βρυξέλλες.

Θεσσαλονίκη: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕΣήμερα 14:24 | Ειδήσεις

Πώς θα κινούνται τα αυτοκίνητα στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα.

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα έναν πολύ καλό προορισμό για επενδύσειςΣήμερα 16:18 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την οικονομία, τις επενδύσεις, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ,  μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Λάρισα: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο κέντρο της πόλης - Έριξαν στο δρόμο γάλατα (εικόνες)Σήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Οι αγρότες δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τον δρόμο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι κατά Τσίπρα: Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης17:11Άλκης Καμπανός: Φυλάκιση 20 μηνών σε καταδικασμένο για τη δολοφονία του16:57Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα έναν πολύ καλό προορισμό για επενδύσεις16:43Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κωνσταντίνος Τασούλας (εικόνες)16:29Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τέθηκε υπό κράτηση16:15Παναθηναϊκός: Θα «χάσει» τον Ντέσερς απ’ τα μέσα Δεκεμβρίου 16:01Οι αγρότες προχωρούν και πάλι στον αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων 15:51Λάρισα: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο κέντρο της πόλης - Έριξαν στο δρόμο γάλατα (εικόνες)15:41Μητσοτάκης: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης15:31Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στην ηθοποιό - Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες15:21Τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ σφηνώθηκε σε νταλίκα - Τραυματίστηκε η έγκυος οδηγός15:11Θεσσαλονίκη: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ15:01Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59Πρόστιμο της ΣΤΑ.ΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις10:48ΝΒΑ – Αντετοκούνμπο: Συνεχίζεται ο κατήφορος… για τα “ελάφια”10:37ΕΚΤ: Αρνείται να δώσει δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βάση τα “δεσμευμένα χρήματα” της Ρωσίας10:26Τραγωδία στο Βερολίνο: Παιδί πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από πυρκαγιά σε μονοκατοικία10:14Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες "μαϊμού" προϊόντα10:00Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο 29χρονος09:45Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα κλεμμένη μηχανή09:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο