Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: τρεις ώρες κράτησε η συζήτηση
Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, με την ελληνική αποστολή να αποχωρεί.
Οι συνομιλίες κράτησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την «Καθημερινή», οι Έλληνες διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Όπως ήταν γνωστό η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).
Το θέμα μονοπωλεί αυτή την ώρα το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας, γεγονός που σηματοδοτούσε την έμμεση παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. "Σε ότι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση: για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων, εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν "γκρίζων ζωνών", "αποστρατιωτικοποίησης" και "περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης" και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία, ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων" τονίζεται στην ανακοίνωση.?
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει «Τόσο η κυβέρνηση, που “ωραιοποιεί” την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε “ευχές”, έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα. Όλες οι πλευρές εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή. Έτσι καταλήγουν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».