LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Ιανουαρίου 2021 22:21

Διεμφυλική παιδίατρος η πρόταση Μπάιντεν για υφυπουργό Υγείας

Η Λεβίν πρόκειται να γίνει η πρώτη ομοσπονδιακή αξιωματούχος που είναι ανοιχτά διεμφυλική. Με δάκρυα στα μάτια ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ουάσινγκτον.

Ρέιτσελ Λεβίν

Με μια ιστορική απόφαση, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διορίσει μια διεμφυλική παιδίατρο, τη Ρέιτσελ Λεβίν, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, παίρνοντας σαφέστατες αποστάσεις από τα μέτρα που είχε λάβει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, και τα οποία είχαν κριθεί μεροληπτικά.

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος που στην ευχαριστήρια ομιλία του, τον Νοέμβριο, αναφέρθηκε στα διεμφυλικά άτομα. Σήμερα υπογράμμισε ότι έκανε την «ιστορική επιλογή» να διορίσει αναπληρώτρια υπουργό την Λεβίν, που σήμερα είναι διευθύντρια των υπηρεσιών Υγείας στην Πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η Λεβίν «θα φέρει τις ηγετικές ικανότητες και την κρίσιμη εμπειρία που χρειαζόμαστε για να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους εν μέσω της πανδημίας, ανεξαρτήτως της καταγωγής, της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, της ταυτότητας του φύλου τους ή της αναπηρίας τους», πρόσθεσε. Υπουργός Υγείας θα αναλάβει ο νυν γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ξαβιέρ Μπεσέρα.

Η Λεβίν, η οποία είναι ψυχίατρος και καθηγήτρια πανεπιστημίου στον τομέα της παιδιατρικής, «πρόκειται να γίνει η πρώτη ομοσπονδιακή αξιωματούχος που είναι ανοιχτά διεμφυλική, ο διορισμός της οποίας θα εγκριθεί από τη Γερουσία», ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί θα έχουν από αυτήν την εβδομάδα τον έλεγχο της Γερουσίας, του σώματος που εγκρίνει τους περισσότερους διορισμούς υπουργών.

Η ομάδα του Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Λεβίν έχει λάβει τρεις φορές μέχρι σήμερα την έγκριση της Γερουσίας της Πενσιλβάνιας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Παλαιότερα ήταν συνδιευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πεν Στέιτ Χέρσεϊ Μέντικαλ Σέντερ, υπεύθυνη για το εφηβικό τμήμα του.

Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν είχε κάνει μια άνευ προηγουμένου αναφορά στα διεμφυλικά άτομα. «Είμαι υπερήφανος για τον συνασπισμό που συγκροτήσαμε όλοι μαζί, τον μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο στην ιστορία. Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι. Προοδευτικοί, μετριοπαθείς και συντηρητικοί. Νέοι και γέροι. Κάτοικοι των πόλεων, των προαστίων και της υπαίθρου. Γκέι, ετεροφυλόφιλοι και διεμφυλικοί. Λευκοί, Λατινοαμερικάνοι, Ασιάτες, Αμερινδοί» και Αφροαμερικανοί», είχε δηλώσει τότε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υιοθετήσει πολλά αμφιλεγόμενα μέτρα σε βάρος των διεμφυλικών. Ανατρέποντας μια εμβληματική απόφαση του Δημοκρατικού προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το 2017 την πρόθεσή του να απαγορεύσει στους διεμφυλικούς να υπηρετούν στον στρατό, επικαλούμενος «το τεράστιο ιατρικό κόστος» και τη «διαταραχή» που προκαλούν. Στις αρχές του 2018 το Πεντάγωνο ενέκρινε τελικά τη στρατολόγηση διεμφυλικών που δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου, ούτε έχουν σκοπό να το κάνουν, υπό τον όρο ότι θα υπηρετούν υπό το βιολογικό φύλο τους. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια όμως απέρριψαν αυτήν την πολιτική, κρίνοντάς την «παρόμοια» με την προηγούμενη. Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε τον Ιανουάριο του 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο που της έδωσε το δικαίωμα να μπλοκάρει τους υποψήφιους διεμφυλικούς στρατιώτες, εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Με βάση κάποιες εκτιμήσεις, 1.320-15.000 διεμφυλικοί υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε σύνολο 1,3 εκατομμυρίου ενεργών στρατιωτών. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε επίσης να αποκλείσει τους διεμφυλικούς από τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ισότητα στην εργασία. Θεωρούσε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος του 1964 που απαγόρευε τις διακρίσεις «λόγω φύλου» δεν αφορά τις σεξουαλικές μειονότητες αλλά μόνο τις διαφορές ανδρών/γυναικών. Τον Ιούνιο του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε την κατάσταση, κρίνοντας ότι ο νόμος αυτός προστατεύει και τα διεμφυλικά άτομα.

Μπάιντεν δάκρυα

Με δάκρυα στα μάτια ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ουάσινγκτον

Εμφανώς συγκινημένος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα από το Ντέλαγουερ για την Ουάσινγκτον, αφού προηγουμένως, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία από το προπύργιό του, αναφέρθηκε στην αγάπη του για αυτήν την Πολιτεία, τον νεκρό γιο του και τον δικό του θάνατο. «Συγχωρήστε τη συγκίνησή μου, όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα είναι γραμμένο στην καρδιά μου», είπε ο 78χρονος Δημοκρατικός πολιτικός, παραπέμποντας στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις.

Ο Μπάιντεν, που ανέκαθεν δήλωνε υπερήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα γίνει αύριο ο γηραιότερος πολιτικός που θα αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ. Συγκρατώντας τα δάκρυά του, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας «τους φίλους» και την οικογένειά του που είχαν συγκεντρωθεί στο Νιου Κασλ του Ντέλαγουερ, σε μια βάση της Εθνοφρουράς που φέρει το όνομα του γιου του, του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικά χρόνια από καρκίνο. «Μόνο για ένα πράγμα λυπάμαι, που εκείνος δεν είναι εδώ, γιατί εμείς θα έπρεπε να τον παρουσιάσουμε ως πρόεδρο», είπε για τον γιο του, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ και είχε υπηρετήσει στην τοπική Εθνοφρουρά, ενώ το πολιτικό μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό όταν τον χτύπησε ο καρκίνος. «Αισθάνομαι τιμή, βαθύτατη τιμή, που θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος και αρχιστράτηγός σας και θα είμαι πάντα υπερήφανο τέκνο του Ντέλαγουερ», συνέχισε ο Μπάιντεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γουίλμινγκτον όταν ήταν δέκα ετών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική απόφασή του να επιλέξει μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρις, για αντιπρόεδρό του. «Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν και αλλάζουν. Αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι το Ντέλαγουερ», κατέληξε.

"Αποκεφαλισμοί" στην Εθνοφρουρά

Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τον έλεγχο που συμπεριελάμβανε πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως ο έλεγχος ήταν ευρύτερος και δεν αφορούσε αποκλειστικά διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ανησυχητικά γραπτά μηνύματα και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.

Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ είπε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου. Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο